Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 5. 2017,
17.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Natisni članek

Mercator vlada Gregor Planteu

Ponedeljek, 8. 5. 2017, 17.37

6 let, 7 mesecev

Zaupnik ministra Počivalška v Mercatorju bo Gregor Planteu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Koalicija se je dogovorila o izrednem članu uprave Mercatorja. To je Gregor Planteu, finančni svetovalec in zdajšnji direktor rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško. 

Gregor Planteu izkušenj z vodilnih položajev v velikih gospodarskih sistemih nima.  | Foto: Vid Ponikvar Gregor Planteu izkušenj z vodilnih položajev v velikih gospodarskih sistemih nima. Foto: Vid Ponikvar

Gregor Planteu prihaja iz Celja. Ta podatek je morda ključnega pomena pri iskanju razlogov za njegovo morebitno imenovanje. Iz tretjega največjega slovenskega mesta tako prihaja Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin in, kar je še pomembneje, eden najboljših prijateljev ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška.

Celjske mesnine so eden pomembnejših slovenskih dobaviteljev Agrokorja, ki naj bi tej družbi po nekaterih informacijah dolgoval skoraj milijon evrov. Prav Krivec naj bi imel ob Petru Polaniču, predsedniku uprave Panvite, ki jo je pred prihodom v politiko vodil prvak SD in minister za kmetijstvo Dejan Židan, ključno vlogo pri diktiranju politike gospodarskega ministrstva do Agrokorja.

40 milijonov terjatev slovenskih dobaviteljev do Agrokorja

Po grobih ocenah izpostavljenost slovenskih dobaviteljev do Agrokorja znaša 40 milijonov evrov, med najbolj izpostavljenimi pa so poleg Panvite še Pivka Perutninarstvo in Perutnina Ptuj. Prejšnji teden so se dobavitelji sestali z vodstvom Mercatorja. Ta po Krivčevih besedah nima likvidnostnih motenj, ki bi lahko vplivale na njegovo plačilno sposobnost. Od izrednega upravitelja Agrokorja Anteja Ramljaka pa so dobili zagotovilo, da bodo njihove terjatve do Agrokorja obravnavane enakovredno.

Slovenski dobavitelji naj bi terjatve prijavili v postopku, ki se vodi v Agrokorju, o njih pa bo odločal upniški odbor. Večina naj bi se po Krivčevih besedah odločila, da bodo še naprej sodelovali s Konzumom, trgovsko verigo v lasti Agrokorja. 

Od študentskih servisov do Mercatorja

Planteu, letnik 1975, in Krivec imata še eno stično točko – rokomet. Prvi je od leta 2014 direktor Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško, Celjske mesnine pa so dolgoletni sponzor tamkajšnjega ženskega rokometnega kluba.

Svojo pot je Planteu začel kot študentski funkcionar v celjskem klubu, ki je pozneje propadel zaradi finančnih in drugih malverzacij. 

Takrat Planteua ni bilo več v klubu, saj je že ob prelomu devetdesetih let prevzel vodenje klubskega študentskega servisa. Kmalu zatem je servis prešel v njegovo solastništvo in postal eden večjih v regiji. Družba Študentski, ki jo še vedno vodi Planteu, je lani ustvarila slabih 1,4 milijona evrov prihodkov in dobrih 7400 evrov čistega dobička.

V zadnjem desetletju se je Planteu ukvarjal s številnimi dejavnostmi: poslovnim svetovanjem, proizvodnjo električne energije iz sončnih elektrarn, posredovanjem delovne sile in gradbeništvom. Bil je pomočnik družinskega podjetja EHO iz Štor, ki se je ukvarjalo s postavitvijo hladilnic. Nekaj časa, med letoma 2005 in 2010 pa je bil zaposlen v slovenski izpostavi ladjarske multinacionalke Maersk kot direktor financ za področje vzhodnega Jadrana.  

Izkušenj iz velikih sistemov nima

Do leta 2009 je sedel v nadzornem svetu gradbenega podjetja Nivo, ki je na veliko delalo z državo na področju urejanja voda. Njegov oče Konrad Planteu, nekdanji direktor za gradnjo v Darsu v času Janeza Božiča, je bil pomemben solastnik Nivoja, ki je pozneje končal v stečaju. Še pred tem je njegov največji lastnik in direktor Danilo Senič zdravi del in posle z državo prenesel na novo podjetje Nivo Eko. Planteu je še vedno nadzornik podjetja Nivo Investicije, prek katerega je družina Senič olastninila Nivo.

Konec aprila je predsednik vlade Miro Cerar poudarjal, da "bo novi izredni član uprave Mercatorja res politično imenovan, a bo hkrati strokovnjak, menedžer z izkušnjami". Planteu izkušenj z vodilnih položajev v velikih gospodarskih sistemih nima.

Ne spreglejte