Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 12. 2011,
11.50

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Italija stavka varčevalni ukrepi

Ponedeljek, 12. 12. 2011, 11.50

7 let, 2 meseca

Italijani s stavko proti varčevanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po večjih italijanskih mestih poteka triurna splošna stavka zasebnega sektorja.

S stavko želijo tri največja sindikalna združenja v državi- CGIL, CISL in UIL - izraziti nezadovoljstvo z varčevalnim paketom vlade Maria Montija.

Z varčevalnim paketom naj bi bili najbolj prizadeti delavci in upokojenci Na tisoče protestnikov je triurno stavko že začelo v večjih toskanskih mestih. V Firencah so, zaradi dežja "oboroženi" z dežniki, protestniki zasedli osrednji Trg svobode in vzklikali gesla proti krivičnemu varčevalnemu paketu. Pridružili so se jim tudi številni politiki.

Sindikati so nezadovoljni z Montijevim varčevalnim paketom, saj bodo po njihovih ocenah znova najbolj prizadeti delavci in upokojenci. "Delavci in upokojenci so tisti, od katerih se zahteva, naj plačajo za krizo. Z vidika pravičnosti je to velika napaka," je po poročanju italijanskih medijev po nedeljskem večernem sestanku z Montijem dejala vodja CGIL Susanna Camusso.

V Torinu osemurna stavka kovinske industrije V Torinu poteka osemurna stavka kovinske industrije, ki jo je sklical sindikat FIOM, in sicer zaradi uvajanja nove, delavcem manj prijazne kolektivne pogodbe v Fiatovih tovarnah z januarjem prihodnje leto. Prihodnji ponedeljek bo potekala še splošna osemurna stavka v javnem sektorju.

Varčevalni paket, vreden približno 30 milijard evrov, med drugim zaostruje pogoje upokojevanja, ponovno uvaja davek na prvo nepremičnino in sredi prihodnjega leta predvideva zvišanje davka na dodano vrednost z 21 na 23 odstotkov.

Monti začrtal tudi znižanje plač poslancev in senatorjev Doslej sprejeti varčevalni paketi bodo povprečno italijansko gospodinjstvo v prihodnjem triletnem obdobju stali več tisoč evrov. Gospodinjstvom se bodo zvišali tudi stroški za prevoz, saj je vlada že zvišala trošarine na pogonska goriva, in sicer za dobrih osem centov za bencin in za dobrih 11 centov za dizelsko gorivo.

Varčevalni paket bi moral znižati tudi stroške politike. Monti je namreč začrtal znižanje plač poslancev in senatorjev ter drugih izvoljenih politikov na raven povprečja v Evropski uniji. Poslancem bi se s tem povprečni mesečni dohodki znižali s prek 11.000 evrov na nekaj čez 5000 evrov neto.

Varčevalni paket bodo obravnavali v torek Med italijanskimi parlamentarci je zaradi tega že završalo, češ da premier s tem posega v avtonomnost parlamenta. Ker se ne strinjajo z znižanjem plač, so pripravili dopolnilo varčevalnemu paketu, ki bo ta ukrep odpravilo.

Kljub temu vodstvi poslanske zbornice in senata obljubljata, da si bodo politiki v čim krajšem možnem času znižali plače. Državnemu statističnemu uradu so zato naročili, naj pripravil poročilo o plačah njihovih kolegov v Evropi.

Varčevalni paket bodo v poslanski zbornici obravnavali v torek, ko je tudi predvideno potrjevanje paketa, nato pa bo sledila še razprava v senatu.

Ne spreglejte