Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
26. 3. 2014,
13.17

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

evri Hrvaška

Sreda, 26. 3. 2014, 13.17

2 leti, 3 mesece

Hrvati ustanavljajo prvo etično banko

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na Hrvaškem se pripravljajo na ustanovitev prve etične banke, ki se bo vrnila k temeljnemu poslanstvu bank. O podobnih projektih razmišljajo tudi Slovenci.

Ustanovna skupščina prve hrvaške etične banke bo potekala 22. aprila v Zagrebu. Ebanka bo po zagotovilih ustanoviteljev svojim članom oziroma komitentom zagotavljala najboljše pogoje poslovanja. Zaradi drugačnih poslovnih praks, kot jih običajno uporabljajo komercialne banke, bodo člani s strani banke deležni stalne podpore pri poslovanju z banko.

Načrt ustanovitve banke sprva predvideva osnovanje Zadruge etičnega bančništva, katere člani bodo solastniki Ebanke. Zadruga bo hkrati pravna oseba, ustanoviteljica, edina delničarka in 100-odstotna lastnica Ebanke d. d. V skladu s hrvaškim zakonom o zadrugah vsi člani na skupščini enakopravno in demokratično upravljajo zadrugo po načelu en član – en glas.

Za ustanovitev banke morajo zagotoviti 5 milijonov evrov Banka mora biti v skladu z zakonom o kreditnih institucijah registrirana kot delniška družba, za njeno ustanovitev pa je potrebnih 40 milijonov kun (dobrih pet milijonov evrov) kapitala. Da bo zagotovljeno pošteno in demokratično upravljanje Ebanke, bo ta v stoodstotni lasti Zadruge etičnega bančništva. S tem bo demokratično odločanje zadruge neposredno preneseno na upravljanje Ebanke.

V zadrugo se lahko včlani vsaka fizična ali pravna oseba, ki soglaša z veljavnimi načeli etičnega bančništva. S članstvom v zadrugi ti avtomatično postanejo solastniki Ebanke. Če bo želela fizična ali pravna oseba postati komitent Ebanke, bo morala prvo postati njen lastnik oziroma se včlaniti v zadrugo.

Za članstvo fizičnih oseb bo treba odšteti 326 evrov Cena članstva v Zadrugi etičnega bančništva je 2.500 kun (326 evrov) po osebi. Poleg tega morajo člani zadruge zagotoviti sredstva za osnovni kapital banke. Medtem ko najmanjši vložek fizičnih oseb ni omejen, pa je najnižji strošek za neprofitne pravne osebe 7.500 kun (978 evrov), za kmete 12.500 kun (1.630 evrov), za obrtnike in male podjetnike 17.500 kun (2.283 evrov). Vsa druga podjetja in podjetja v lasti lokalnih skupnosti morajo v osnovni kapital banke vložiti 47.500 kun (6.200 evrov).

Če skorajšnja ustanovitev Ebanke uspe in pridobi licenco za opravljanje bančnih poslov, bodo državljani lahko v njej odprli bančne račune, opravljali transakcije in koristili večino storitev, ki jih sicer zagotavljajo komercialne banke. Ne bodo pa opravičeni do nenamenskih potrošniških kreditov.

Banka bo po napovedih poslovala prek spleta, kar bo že na začetku prineslo lepe prihranke. Komitente, ki storitev ne bodo mogli izvesti prek spleta, bodo zaposleni obiskali kar na domu.

V Sloveniji zgolj pobude Glede na slabo gospodarsko stanje v Sloveniji bi bilo tudi pri nas vredno razmisliti o ustanovitvi etične banke. "V Sloveniji se pojavljajo pobude o ustanovitvi podobnih institucij kot na Hrvaškem, vendar do realizacije še ni prišlo," je dejal član uprave Sklad05 Gregor Sakovič.

Sklad05-ustanova za družbene naložbe bo kot prva institucija iz Slovenije na majski generalni skupščini Evropskega združenja etičnih in alternativnih bank (FEBEA) sprejeta v ta elitni klub. V nemškem Freiburgu se bodo pridružili 22 članicam združenja, z nekaterimi izmed njih že več let aktivno sodelujejo. To je po besedah Sakoviča priznanje njihovemu aktivnemu delu na trgu financiranja z družbenim učinkovanjem, razvoju in podpori socialno podjetniških ter družbeno učinkovitih programov.

Bilančna vsota etičnih bank znaša več kot 21 milijard evrov V nekaterih evropskih državah je model etičnega bančništva prisoten že več let. Združenje FEBEA je bilo ustanovljeno leta 2001 v Bruslju, trenutno pa združuje 22 članic. Med njimi je 11 bank, šest kreditno-hranilnih zadrug, pet investicijskih skladov in tri fundacije. Njihova skupna bilanca znaša 21 milijard evrov, zaupanje pa jim je izkazalo že dobrega pol milijona strank. Čeprav se njihovo poslovanje med seboj precej razlikuje, jim je skupna transparentnost poslovanja in skrb za pozitivno učinkovanje na družbo.

Ne spreglejte