Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 4. 2014,
12.09

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

GZS volitve

Ponedeljek, 28. 4. 2014, 12.09

7 let, 2 meseca

Gospodarstveniki za čimprejšnje volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), kjer so pričakovali, da bo država konec letošnjega leta lahko izkoristila ugodne razmere v svetu, so ob nastopu politične krize zelo zaskrbljeni.

"Pričakujemo, da bo razpadla vlada, pri čemer se morajo volitve zgoditi čim prej, ne glede na politično dogajanje v državi," je ocenil predsednik GZS Samo Hribar Milič. So pa zaskrbljeni, saj vse kaže, da bo država izgubila aktivno vlado ravno na točki, ko je kazalo, da bi lahko znova začela rasti.

"Bojimo se, da bodo procesi na političnem področju zavrli prestrukturiranje, reforme, nove programe, da bodo težave pri privatizaciji in da bomo imeli krč v celotnem javnem sektorju," je izpostavil Milič. Zdaj ne bodo podpisali socialnega pakta, ne bo razpisov za podjetja, ne bo reforme javnega sektorja.

Že dva meseca brez odgovora glede sanacije mostov Izvršna direktorica GZS za zakonodajo in politike Alenka Avberšek je znova opozorila na problematiko črpanja evropskih sredstev v iztekajoči se finančni perspektivi. Vlado je pozvala, naj najde vzvode, da tiste občine, kjer se projekti, ki so dobili evropska sredstva, pa se zanje ve, da ne bodo izvedeni pravočasno za črpanje denarja, prisili, da od njih odstopijo, denar pa naj se sprosti za tiste projekte, ki imajo urejeno vse potrebno za začetek njihovega izvajanja.

Opozorila je tudi na problematiko stanja in vzdrževanja državnih cest ter sanacije poškodovanih mostov. Že dva meseca ni nobenega odgovora glede sanacije dveh najbolj perečih mostov od 15 problematičnih, kjer so promet omejili, to je glede mosta pri Medvodah in v Arji vasi. Enaka usoda lahko doleti še 40 mostov, je povedala, sredstva za obnovo pa se zmanjšujejo.

"Brez davčnih blagajn ne bo pravega premika" Izvršna direktorica GZS za socialni dialog Tatjana Čerin je pozdravila nov zakon, namenjen preprečevanju dela na črno. "Bojimo pa se, da ta ne ureja dovolj regulacije osebnega dopolnilnega dela in da pravih rezultatov brez resnega nadzora tu ne bo," je ocenila in dodala, da so v GZS nezadovoljni s preohlapno definicijo medsosedske pomoči ter nadzorom opravljanja storitev v zasebnih prostorih.

"Smo zagovorniki davčnih blagajn," je spomnila, saj brez njih ne bo pravega premika na tem področju. Zavzemajo se še za bolj regulirano študentsko delo ter za spremembo davčne zakonodaje, saj je davčna obremenitev vseh v državi zelo visoka. Te spremembe pričakujejo tudi v luči prestrukturiranja gospodarstva.

Kot je povedal namestnik direktorja pravne službe GZS Igor Knez, bi se morala tudi država s svo jimi terjatvami aktivneje vključevati v postopke prestrukturiranja. Popraviti pa bi morali tudi najnovejši insolvenčni zakon, ker se kažejo težave neenotne sodne prakse v povezavi s postopki poenostavljene prisilne poravnave, pa tudi nejasnosti veljavnosti določil glede izvajanja načela absolutne prednosti v postopku poenostavljene prisilne poravnave.

Ne spreglejte