Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 12. 2014,
11.19

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Google

Četrtek, 11. 12. 2014, 11.19

7 let, 2 meseca

Google kot rabelj evropskih medijev. Prva žrtev: Španija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Že čez nekaj dni bodo vsebine španskih medijev izginile iz storitve Google News. Španija tako postaja prva žrtev regulatornega pokra s to ameriško korporacijo.

Google "klical" španski blef Španski založniki so v vrtincu negativnega trenda padajočih naklad in izkoriščanja njihovih vsebin za popularizacijo Google News (in posredno drugih Googlovih storitev) stopili skupaj v boj proti kalifornijskemu velikanu, katerega tržni delež na trgu spletnih iskalnikov je v številnih evropskih državah nad 90 odstotki. Nov španski zakon (po poročanju AP stopi v veljavo s 1. 1. 2015), ki ga po vzoru drugih protiGooglovih zakonodajnih korakov po Evropi imenujejo Google tax, naj bi od Googla za prispevke španskih medijev, ki so povzeti v sklopu brezplačnega novičarskega servisa Google News, izvlekel določeno vsoto. A Google je udaril prvi in najavil, da bo že s 16. decembrom iz ponudbe povsem umaknil kakršnekoli vsebine španskih medijev in povezave na njih.

Finančni motiv na strani Googla Pirova zmaga za španske medije, ki jo je Google na svojih straneh pospremil z izjavo prvega moža projekta Google News Richarda Gingrasa: "Ker Google News ne ustvarja nobenih prihodkov, predlagan novi način sodelovanja preprosto ni vzdržen." Google morda z novičarskim servisom ne zasluži ničesar, a ker z njim popularizira svoje druge, predvsem iskalne storitve, posredno dviguje svoje oglaševalske prihodke. Marko Milosavljević, medijski strokovnjak opisuje to asimetrijo: "Finančno je seveda motiv izrazito na strani Googla, medtem ko so lokalni mediji motivirani, da se pojavljajo v Google News predvsem zaradi pozitivnega vpliva na obisk. Kako te pretvorijo v denar, je drugo vprašanje.

Izzivi tudi v Nemčiji in Franciji Španija je tako tretji večji evropski medijski trg, kjer je prišlo do neposredne konfrontacije med založniki (oz. lokalnimi mediji ter Googlom). V Franciji je ta pristal na ustanovitev sklada, s katerim bodo lokalni mediji vsaj malce nadomestili izgube. Po poročanju Wall Street Journala v Nemčiji zakon diktira, da mora Google za vsako objavo, ki presega naslov ali povzetek novičke, od vira pridobiti dovoljenje za objavo.

Le del širše bitke Poraz španskih medijev je seveda del širšega evropskega boja z Googlom, ki zgolj s posredovanjem (brez ustvarjanja lastnih vsebin) odžira prihodke lokalnim avtorjem, za katere nato še ne plačuje davka (oz. plačuje minimalne). Poraja pa se tudi bolj filozofsko vprašanje, kaj "odsotnost z Googla" pomeni za medij v 21. stoletju. Ali ta sploh še obstaja?

Milosavljević tu odgovarja z vprašanjem, "kako smo lahko dopustili, da ameriško podjetje nadzira tako velik in pomemben del družbe, kot je upravljanje z informacijami"? Ob razpletu španske drame ugotavlja še, da so trije največji evropski medijski trgi na boleč način spoznali, kako močno grožnjo Google predstavlja za njihovo kulturno produkcijo, obveščenost in oglaševalske prihodke – in nazadnje, tudi za nacionalno suverenost, saj gre navsezadnje za ameriško podjetje.

Ne spreglejte