Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 4. 2014,
14.34

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

varčevanje

Četrtek, 24. 4. 2014, 14.34

7 let, 2 meseca

Deset stvari, za katere plačujemo, pa nam ne bi bilo treba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ste se kdaj vprašali, koliko bi lahko privarčevali, če vam ne bi bilo treba kupovati čistil, otroških oblek in plačevati mesečne vstopnice za obisk fitnes centra, da boste poleti v primerni kondiciji?

Zaradi krize je sicer marsikdo začel zapravljati manj, vendar je še vedno veliko stvari, za katere plačujemo, čeprav nam ne bi bilo treba. Le raziskati moramo, kje so naše rezerve. Nekaj predlogov so pripravili na Business Insiderju.

1. Knjige Ne kupujte knjig. Namesto tega si jih raje izposodite v knjižnici ali od prijatelja. Obstajajo tudi spletne strani, ki omogočajo branje knjig na spletu.

2. Stvari za otroke Nakupili ste ogromno stvari za svojega otroka, a večine sploh niste uporabili, saj jih je otrok prerasel. Vam je znano? Kupovanje stvari, za katere mislimo, da jih bomo uporabili, a pri tem pozabljamo, kako hitro otroci rastejo, je zelo pogost pojav.

Kupovanje bi morali zamenjati z izposojo. Kaj je narobe z oblačili ali čevlji, ki jih je imel otrok na sebi enkrat ali dvakrat? Podobno je s posteljicami, vozički in preostalimi stvari, za katere običajno zapravimo zelo veliko denarja.

3. Vstopnina za muzeje Številni muzeji imajo prost vstop vsaj enkrat mesečno. Narodni muzej Slovenije ima na primer prost vstop vsako prvo nedeljo v mesecu. Tudi na spletnih straneh preostalih muzejev ali galerij, ki bi jih želeli obiskati, lahko preverite, kakšne ugodnosti ponujajo.

Dnevi, ko so muzeji odprti brezplačno, navadno privabijo veliko število obiskovalcev. Prirejajo jih 8. februarja, na slovenski kulturni praznik, 18. maja, na mednarodni dan muzejev, v akciji Poletna muzejska noč in 3. decembra na Ta veseli dan kulture.

4. Voda Ne kupujte vode v plastenkah. Če vam ni všeč okus vode iz pipe, je bolje, da denar namenite za kakovosten vodni filter.

5. Prtljaga Pogosto potujete z letalom? Naučite se pakirati malo in tisto, kar res potrebujete, ter tako na letališčih privarčujte z ročno prtljago.

6. Bančni računi in kreditne kartice Naredite raziskavo in ugotovite, na kateri banki se vam "najbolj izplača" imeti odprt račun. Preverite, koliko zaračunavajo za vodenje računa, kako je s kreditnimi karticami itd. Na tem področju je veliko možnosti za varčevanje.

7. Sredstva za čiščenje Zamenjajte sredstva za čiščenje iz trgovin za naravna čistila, ki jih imate kar v domači shrambi. Ogromno nasvetov za čiščenje lahko najdete na spletu, s tem pa ne boste samo privarčevali, ampak poleg tega skrbeli tudi za okolje. Vas zanima, za kaj vse lahko uporabite kis?

8. Telovadba To je sicer zelo subjektivno, ampak dejstvo je, da vam ni treba plačevati za to, da telovadite, če le izkoristite možnosti, ki vam jih ponuja naravno okolje. Če ste privrženec zaprtih prostorov in raje obiščete fitnes, so lahko alternativa temu videovsebine, ki so dostopne na spletu. Tako lahko osebnega trenerja pripeljete kar v svojo dnevno sobo.

9. Novice Revije, časopisi in preostali tiskani mediji. Čeprav nekateri še vedno prisegajo na branje časopisa ob jutranji kavi, je to navada, ki vse bolj izginja. Med drugim tudi zato, ker lahko večino informacij dobite brezplačno na spletnih medijih.

10. Hišni ljubljenčki Nekateri za svojega hišnega ljubljenčka odštejejo tudi več tisoč evrov. Vse lepo in prav, če ne bi bila zavetišča polna kužkov in drugih živali, ki še kako potrebujejo dom. Res je, da tudi v zavetišču za ljubljenčka plačaš določeno vsoto, vendar kaj je nekaj evrov, povrhu tega pa še dobro delo v primerjavi s premoženjem, ki ga nekateri zapravijo.

Ne spreglejte