Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2013,
14.01

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 30. 5. 2013, 14.01

7 let, 2 meseca

Čigava bo praška šunka?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Češka želi registrirati zaščiteno blagovno znamko omenjene šunke, čemur nasprotujejo Italija, Nemčija in Hrvaška, najodločneje pa sosednja Slovaška.

Boj za zaščitene blagovne znamke je očitno vsakdanja evropska praksa. Nimamo težav samo v Sloveniji, saj še pomite odlični briški tokaj in uradno madžarsko zaščito vina s tem imenom, pa zdaj kraški teran in hrvaške zadržke, pa tudi pomisleke naših južnih sosedov glede kranjske klobase. Težav nimamo samo mi, ampak tudi drugi v Evropi … Čehom najbolj nasprotujejo prebivalci nekdaj enotne Češkoslovaške, Slovaki Češka bi rada uradno zaščitila mesni izdelek z imenom praška šunka, čemur nasprotujejo v nekdanjem delu skupne države, na Slovaškem. Tamkajšnja podjetja, ki proizvajajo omenjeni priljubljeni mesni izdelek, bi se po pisanju slovaškega dnevnika SME znašla v zelo neugodnem položaju, ker proizvajajo izdelek z enakim imenom, vendar po drugačnem receptu. Bo moral odločiti Bruselj, kjer so Slovaki že uradno protestirali? Slovaško kmetijsko ministrstvo je v Bruselj že poslalo uradni protest, ker se ne strinja z zaščiteno blagovno znamko praška šunka. Uradna Praga ima zdaj tri mesece časa, da najde dogovor z državami, ki oporekajo registraciji omenjene zaščitene blagovne znamke. Če ji ne bo uspelo, bo Bruselj podaljšal rok za tri mesece. Če dogovor ne bo dosežen, bo moral o tem odločiti uradni Bruselj. To pa pomeni, da je do končne odločitve še daleč.

Če bi Čehom dovolili zaščito šunke, bi morali proizvajalci od drugod spremeniti imena svojih izdelkov Če bi Evropska unija Čehom dovolila registrirati omenjeni izdelek pod zaščiteno blagovno znamko, bi morali proizvajalci iz drugih držav preimenovati svoje izdelke, kar bi pomenilo manjšo konkurenčnost izdelka. Praško šunko izdelujemo tudi v Sloveniji Vpis praške šunke v evropski register zaščitenih blagovnih znamk bi zelo prizadel zlasti slovaške proizvajalce te priljubljene mesnine, je po pisanju omenjenega slovaškega dnevnika izjavil predsednik slovaške prehrambne zbornice Daniel Poturnaj. Zanimivo je, da mesnino s tem imenom izdelujejo tudi na Hrvaškem, v Nemčiji, Italiji, pa tudi v Sloveniji.

Kot zatrjujejo na slovaškem kmetijskem ministrstvu in v slovaški prehrambni zbornici, na Slovaškem praško šunko proizvajajo od sredine 19. stoletja.

Ne spreglejte