Torek,
16. 12. 2014,
13.34

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Miro Cerar Kitajska Srbija

Natisni članek

Torek, 16. 12. 2014, 13.34

7 let, 6 mesecev

Cerar: Kitajce v Sloveniji zanima marsikaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Kitajska je pripravljena sodelovati pri infrastrukturnem razvoju Slovenije, kar bi okrepilo bilateralne odnose, je po srečanju s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem povedal njegov kitajski kolega.

Li Keqiang se je s Cerarjem sestal v Beogradu ob robu vrha voditeljev 16 držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske. Li je po besedah Cerarja izrazil veliko naklonjenost možnosti sodelovanja s Slovenijo na gospodarskem področju in drugje. Po njegovih besedah je bil Li dobro obveščen o obisku kitajske gospodarske in politične delegacije pod vodstvom podpredsednika vlade Wang Yanga v Sloveniji pretekli mesec.

Li je sicer izpostavil, da je Slovenija že zdaj največja trgovinska partnerica Kitajske med državami nekdanje Jugoslavije, a je prostora, v katerem bi bilo mogoče izkoristiti komplementarnosti med državama, še veliko.

Li izpostavil Luko Koper Kitajski premier, je razkril Cerar, je izrecno opozoril na pomen Luke Koper za dostop do srednje Evrope. Kitajce po njegovih besedah "zanima marsikaj v Sloveniji", tudi izgradnja železnic. Tega se moramo lotiti čim prej, da povežemo Luko Koper s srednjo Evropo, je poudaril Cerar.

O konkretnih projektih bodo gospodarstveniki govorili na današnjem forumu, ki bo potekal vzporedno s srečanjem 16+1 v Beogradu, naloga politikov pa je, da ustvarijo ustrezno okolje za srečevanje in možnosti sklepanja dogovorov, je dejal Cerar. "Mislim, da je bil pogovor (s kitajskim premierjem, op. p.) zelo konkreten na politični, okvirni ravni. Zdaj je treba prepustiti gospodarstvenikom, da v okviru foruma in ob njem poiščejo medsebojne stike," je povedal.

Srbija hvaležna Sloveniji za podporo pri približevanju EU Nadaljevanje evropskih integracijskih procesov Srbije je pomembno tako za Srbijo kot Evropo, pa je po srečanju s srbskim kolegom Aleksandrom Vučićem ocenil Cerar. Strinjala sta se, da odnosi med državama še nikoli niso bili na tako visoki ravni, tako politično kot gospodarsko.

Cerar je Vučića povabil na obisk v Slovenijo, predsednik srbske vlade pa se je zahvalil tako za povabilo kot za podporo Slovenije pri integracijskih procesih Srbije z EU. Cerar je poudaril, da je predvsem za srbsko prebivalstvo pomembno, da se država odločno odpira in razvija.