Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
26. 10. 2015,
11.02

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Credit Suisse odpuščanja zaposleni Švica

Ponedeljek, 26. 10. 2015, 11.02

4 leta, 5 mesecev

Banka Credit Suisse bo na veliko odpuščala

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Švicarska banka Credit Suisse bo zaradi slabih rezultatov korenito spremenila strategijo banke. Po vsem svetu bodo odpustili pet tisoč ljudi, samo v matični državi 1.600 zaposlenih.

Druga največja švicarska banka Credit Suisse, ki je med julijem in septembrom ustvarila 779 milijonov švicarskih frankov (721 milijonov evrov) dobička oziroma skoraj četrtino manj kot v enakem obdobju lani, namerava korenito spremeniti svojo strategijo.

Škandali in finančna kriza zdesetkali prihodke Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti in valutno trgovanje banki ne prinašata več toliko prihodkov kot nekoč. K temu so največ pripomogla strožja pravila na kapitalskih trgih, škandali, povezani s tržnimi manipulacijami, in svetovna gospodarska kriza, piše Bussines Insider.

Prav tako je Evropska komisija banki zaradi manipulacij s švicarskim frankom lani naložila plačilo 32 milijonov evrov kazni, še 2,6 milijarde dolarjev (2,4 milijard evrov) kazni pa je morala banka odšteti ZDA zaradi pomoči bogatim Američanom, ki so skrivali denar pred davkarijo.

Na udaru predvsem Azija in Evropa Švicarski bančni velikan Credit Suisse je tako že napovedal temeljito spremembo svoje strategije predvsem v Aziji in Evropi. Kot je poudaril njen prvi mož Tidjane Thiam, bodo z odločnimi dejanji okrepili bilance in kapitalsko pozicijo, da strankam, vlagateljem in regulatorjem ne bo treba več skrbeti.

Med drugim bodo prestrukturirali tri regijske podružnice – Swiss Universal Bank, Asia Pacific in International Wealth Management. Po svetu naj bi službo izgubilo okoli pet tisoč zaposlenih, od tega dva tisoč v Londonu in 1600 v Švici.

Kapitalska injekcija v višini šestih milijard frankov Banka naj bi 6,05 milijarde frankov (5,6 milijard evrov) zbrala s prodajo deležev izbranim lastnikom in vlagateljem, Thiam pa ob tem poudarja, da želijo banko znova zagnati in rešiti kapitalske težave.

Investicijski del banke je v tretjem četrtletju letos zabeležil 125 milijonov frankov (115 milijonov evrov) izgube.

Ne spreglejte