Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 7. 2024,
16.58

Osveženo pred

3 dni, 1 ura

Oglasno sporočilo

Natisni članek

noad podjetništvo goriška regija inovacije Alpacem Cement PR članek

Petek, 5. 7. 2024, 16.58

3 dni, 1 ura

Alpacem Cement eden najboljših inovatorjev v goriški regiji

Oglasno sporočilo

Severno Primorska gospodarska zbornica je nedavno podelila priznanja najboljšim inovatorjem goriške regije. Alpacem Cement, edina cementarna v Sloveniji, je prejela srebrno priznanje za razvoj trajnostnega cementa z nižjim ogljičnim odtisom. "Ta nagrada je dokaz naše zavezanosti skrbi za okolje," poudarjajo v podjetju. Cement bo namreč v prihodnjih letih igral eno ključnih vlog pri zniževanju okoljskega odtisa našega grajenega okolja.

Predstavniki podjetja Alpacem Cement in Severno Primorske gospodarske zbornice ob prevzemu priznanja. | Foto: Tadej Kreft / Alpacem Cement Predstavniki podjetja Alpacem Cement in Severno Primorske gospodarske zbornice ob prevzemu priznanja. Foto: Tadej Kreft / Alpacem Cement

Alpacem Cement je prejel srebrno priznanje za razvoj cementa CEM II/C-M (S-LL) 42,5 N. Gre za enega najnovejših razvojnih uspehov podjetja na poti manjših vplivov na okolje in razogljičenja. Cementarna v Anhovem že danes spada med eno najuspešnejših cementarn v Evropi – tako po energetski kot okoljski učinkovitosti. Povprečni ogljični odtis cementa Alpacem Cement je 18 odstotkov nižji od povprečja v Evropski uniji, medtem ko je ogljični odtis novega cementa kar 36 odstotkov nižji od povprečja evropske konkurence. Zaradi nadomeščanja klinkerja z žlindro podjetje zasleduje cilj krožnega gospodarstva, kar viša regijsko konkurenčnost in nudi dobro osnovo za nadaljnje trajnostne rešitve.

Razvojni inženir v Alpacem Cement, ki je sodeloval pri razvoju tega inovativnega cementa, Sašo Seljak pravi: "Z razvojem novega cementa smo slovenskemu gradbeništvu ponudili rešitev, ki omogoča nizkoogljično gradnjo v skladu s cilji Evropske unije." Na letošnjem razpisu za inovacije je sodelovalo več kot sto inovatorjev iz 13 podjetij s skupno 16 inovacijami, ki tlakujejo pot do bolj trajnostne slovenske industrije.

Najpomembnejša lastnost nagrajenega cementa je prav njegov nižji ogljični odtis, saj je ta še za približno 20 odstotkov nižji od odtisa povprečnega cementa proizvedenega v Alpacemu. Zaradi tega, dobrih mehanskih lastnosti in seveda odlične kakovosti je bila ta vrsta cementa že uporabljena pri enem največjih in najpomembnejših infrastrukturnih objektov v državi, saj so z njim zgrajene notranje obloge predorov na projektu drugi tir. Med drugim je bil ta cement uporabljen tudi pri gradnji dela novega Stolpa Kristal v Rogaški Slatini in pri gradnji ključne družbene infrastrukture, kot je prizidek Zdravstvenega doma v Novi Gorici.

Da podjetje Alpacem Cement spada med eno najuspešnejših podjetij v Sloveniji in da njihove inovacijo spadajo med pomembne dosežke pri vpeljevanju ciljev zelenega prehoda, priča dejstvo, da je to že druga nagrada, ki jo je podjetje prejelo od Gospodarske zbornice Slovenije.

Naročnik oglasnega sporočila je ALPACEM CEMENT.

Ne spreglejte