SiolNET. Novice Poletni dan
1,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger
POLETNI DAN.

Hrvati premagali Angleže tudi zunaj igrišča

1,39

termometer

nogomet
Foto: Reuters

Sinoči so v polfinalu svetovnega prvenstva v nogometu Hrvati premagali Angleže, a tudi zunaj igrišča naši južni sosedi vodijo pred Otokom. Po statističnih podatkih Združenja evropskih pivovarjev so Hrvati na 13., Angleži pa na 18. mestu po količini popitega piva na prebivalca. Prvo mesto sicer pripada Čehom, Slovenci pa se uvrščamo na 9. mesto. In katere so še zanimivosti o tej priljubljeni pijači, ki jih morda niste poznali?

O pivu bo govora tudi v današnji oddaji Poletni Dan., ki bo na sporedu ob 17.25 na Planet TV. Ne zamudite!

Statistični podatki Združenja evropskih pivovarjev kažejo, da največ piva na prebivalca na svetu popijejo Čehi, Hrvati so na 13. mestu, Angleži pa na 18., medtem ko smo Slovenci na 9. mestu z 79,5 l popitega piva na leto.

pivo Foto: Thinkstock

''Pivo je dokaz, da nas ima Bog rad in da si želi, da bi bili srečni," so bile besede nekdanjega ameriškega predsednika Benjamina Franklina, medtem ko je bil prav tako nekdanji ameriški predsednik Barack Obama prvi predsednik ZDA, ki je izdeloval svoje lastno pivo.

pivo Foto: Thinkstock

Najstarejši recepti za pivo so stari več kot pet tisoč let in so bili napisani na kamnite ploščice v obliki pesmi.

pivo Foto: Thinkstock

Pivo vsebuje skoraj vse minerale, potrebne za preživetje. V srednjeveških časih je bilo zato bistveno za prehranjevanje, saj so bila takrat hranljiva živila zelo redka.

pivo Foto: Thinkstock

V Rusiji do leta 2013 piva niso šteli med alkoholne pijače, ampak med živila, medtem ko pri nas pivo zaradi svoje hranilne vrednosti in nizke vsebnosti alkohola še vedno velja za živilo - hrano, ki je izdelek prehrambne industrije.

pivo Foto: Thinkstock Tako žito kot hmelj sta znana po svojih zelo dobrih lastnostih in že raztopljena v vodi lahko predstavljata odlično osnovo za kopeli in maske. Mnogo zdravilišč ponuja takšne programe.

pivo Foto: Thinkstock Na svetu obstaja okoli 400 vrst piva in skoraj vsak dan se rodi kakšna nova.

pivo Foto: Thinkstock Najbolj nenavadni okusi piva so čokoladni, sadni, zelo priljubljene so hmeljne sorte s sadnimi, citrusnimi notami in piva z drugimi vrstami žitaric, poznamo pa ga tudi v obliki koktajla.

pivo Foto: Thinkstock Je odlična pijača za ženske, saj je bogato z vitamini, minerali, aminokislinami in drugimi sestavinami, ki blagodejno vplivajo na kožo, lase, nohte in imunski sistem.

pivo Foto: Thinkstock V Sloveniji imamo okoli 87 malih pivovarn in skupaj s svojimi dobavitelji dosegajo že okoli dva odstotka celotne prodaje.

pivo Foto: Thinkstock Pri postrežbi piva moramo paziti na to, kako pivo natočimo, pomembni so primerno izbran in pravilno očiščen kozarec ter temperatura strežbe piva. Vsak stil piva zahteva namreč posebno nego, poseben kozarec.

pivo Foto: Thinkstock Nekatere raziskave kažejo, da pivo odžeja bolj kot voda. Tega seveda ne gre pripisati alkoholu, ki je znan po ravno nasprotnem učinku, ampak k temu doprinesejo druge sestavine piva, med drugim hmelj in vsebnost mineralov, ogljikovih hidratov, beljakovin, vitaminov B …

pivo Foto: Thinkstock Je izotonična pijača, zato so brezalkoholna piva primerna tudi za športnike.

pivo Foto: Thinkstock Pivo ne vsebuje nobene sestavine, zaradi katere bi lahko trdili, da nastane pivski trebuh, ima pa deciliter piva v povprečju 42 kilokalorij.

pivo Foto: Thinkstock Najdražje pivo na svetu je pivo vielle bon secours, ki ga prodajajo v samo enem baru na svetu, v Bierdromu v Londonu, kjer ena steklenica stane nekaj manj kot tisoč evrov.

joga meditacija

Pivo se širi tudi v šport, saj je vse bolj razširjena in priljubljena tako imenovana joga s pivom.

pivo Foto: Thinkstock

V Afriki pivo raha izdelujejo iz banan, najmočnejše pivo na svetu pa je ''kačji strup'' s 67,5 odstotka alkohola.

O pivu, ki je tretja najbolj priljubljena tekočina na svetu, takoj za vodo in čajem, boste več izvedeli tudi v današnji oddaji Poletni Dan. ob 17.25 na Planet TV.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 47
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin