Torek,
12. 4. 2011,
19.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vesolje

Torek, 12. 4. 2011, 19.23

8 let

Galaksije nastale že 200 milijonov let po Velikem poku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Francoski astronomi naj bi odkrili najstarejšo galaksijo doslej, ki naj bi nastala vsega 200 milijonov let po Velikem poku, s katerim naj bi nastalo vesolje.

Kot je pojasnil vodja astrofizikov observatorija v Lyonu Johan Richard, njihovo odkritje te prvobitne galaksije postavlja pod vprašaj določene teorije, kako hitro so se oblikovale prve galaksije. Galaksijo odkrili s pomočjo "gravitacijske leče" Galaksija, ki so jo odkrili, bi bila lahko najstarejša odkrita doslej. Zdaj najstarejša odkrita galaksija naj bi nastala 480 milijonov let po Velikem poku, oziroma pred 13,2 milijarde leti, o kateri so astronomi poročali januarja. A ker v lyonskem observatoriju galaksije niso odkrili neposredno z opazovanjem ampak posredno, s pomočjo t.i. "gravitacijske leče", niso zahtevali "rekorda", je pojasnil Richard. Galaksijo so odkrili s pomočjo vesoljskih teleskopov Hubble in Spitzer, potem ko so jo okrepili z gravitacijskim poljem druge galaksije, ki je bila na poti do Zemlje. Brez te gravitacijske leče svetlobe omenjene galaksije sploh ne bi zaznali, ker bi bila prešibka, je pojasnil.

Kako se meri oddaljenost galeksij?

Astronomi sicer oddaljenost galaksij oz. zvezdne svetlobe merijo s pomočjo t.i. rdečega premika, ki nastane zaradi Dopplerjevega pojava. Bolj ko je svetloba oddaljena, večja in bolj "rdeča" se opazovalcu zdi njena valovna dolžina. In višje kot je število rdečega premika, starejši je objekt, ki oddaja svetlobo, ki je potrebovala več milijard let, da je Zemljo sploh dosegla skozi vesolje.

Spektroskop iz Keckovega observatorija na Havajih je sicer pokazal vrednost rdečega premika 6.027, kar bi pomenilo, da je bila svetloba, ki je zdaj dosegla Zemljo, stara 950 milijonov let po Velikem poku. A nek delček je nakazal, da so v galaksiji bistveno starejše zvezde.

"Glede na te podatke sklepamo, da se je galaksija oblikovala iz zvezd, ki so bile stare okoli 750 let, kar pomeni, da so nastale okoli 200 milijonov let po Velikem poku, precej prej, kot smo pričakovali," je pojasnil Elichi Egami z ameriške Univerze v Arizoni.

Kako se je razkadila megla vodika? Richard pa je nakazal, da bi sedanje odkritje lahko pomagalo tudi pri razkrivanju skrivnosti, kako se je razkadila megla vodika, ki je napolnila vesolje ob nastanku. Po dosedanji teoriji je namreč vesolje pred 13,7 milijarde leti nastalo iz super segrete točke z veliko eksplozijo oz. "pokom". Ko se je začelo širiti, se je začelo ohlajati in oblikovali so se prvi elektroni in protoni, nato pa vodik, najosnovnejši element, ki je napolnil vesolje za več milijonov let.

Kako se je ta "megla" razkadila, ostaja skrivnost. Po eni teoriji je radiacija galaksij ionizirala plin in ga naredila prosojnega za ultravijolično svetlobo. Ampak to ne bi bilo mogoče, če ne bi bilo dovolj galaksij za to.

"Očitno je veliko več galaksij, kot smo domnevali" "Očitno je bilo v zgodnjem vesolju vendarle veliko več galaksij, kot smo domnevali doslej. Težava je le v tem, da so stare in je njihova svetloba šibka, tako kot od te, ki smo jo zdaj odkrili," je pojasnil Jean-Paul Kneib s francoskega nacionalnega znanstvenega raziskovalnega centra CNRS.