Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 6. 2015,
22.00

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

delo pripravništvo

Nedelja, 14. 6. 2015, 22.00

7 let, 2 meseca

Slovenski startupi iščejo sodelavce in pripravnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zbrali smo nekaj oglasov za delo pri slovenskih startup podjetjih, ki novim sodelavcem ponujajo atraktivne izzive in delo v mednarodnem okolju.

Kako drugačno je delo v startup podjetju v primerjavi z delom v velikem podjetju? Gre bolj za življenjski stil, delo je del življenja, ni služba, v katero prideš ob 8. uri, delaš do 16. ure in potem pozabiš nanjo do naslednjega dne. To, kar delaš, običajno živiš, kar pomeni, da te vsebina zanima in se s to vsebino ukvarjaš tudi v prostem času, bereš članke, spremljaš konkurenco, spremljaš dogajanje na trgu. Ampak tega ne počneš zato, ker bi moral, ampak zato, ker ti je všeč.

V startupu delaš zase, točno veš, da bo, kar boš naredil, neposredno vplivalo nate oz. na podjetje, veliko bolj se zavedaš tega kot v večjem podjetju. Vsak posameznik mora biti izjemno samoiniciativen in si sam znati poiskati delo, ugotoviti, kaj so težave in kako jih rešiti, ter postaviti prioritete.

Kako pomembne so pri izbiri sodelavca (ob strokovnih kompetencah) osebnostne lastnosti? Zelo. Strokovno znanje je relativno preprosto ugotoviti, osebnostne lastnosti malo težje. So pa zelo pomembne, sploh ko imaš majhne ekipe in je sodelovanje zelo zelo tesno. Zanesljivost je zelo pomembna, da lahko ustvariš zaupanje v ekipi, torej da lahko verjameš, da te nekdo ne bo pustil na cedilu. Odprtost je zelo pomembna - do različnosti, do sveta na splošno, zanimanje za različne stvari, to, da je človek široko razgledan. Pa spoštovanje sodelavcev, natančnost … Veliko stvari je. Tudi to, da človeka res iskreno zanima to, kar počnemo.

Kako se oblikuje startup ekipa? Kako ste jo oblikovali v Toonii? Kakšen kader jo trenutno sestavlja? Ponavadi jo sestavlja malo ljudi, tako da nekih zelo specializiranih ne moreš imet. Predvsem gre za ljudi, ki so specializirani v eni stvari, ampak so tako sposobni, da zmorejo opravljati več različnih nalog. Mi smo trenutno sestavljeni iz dveh razvijalcev, ilustratorke, grafičnega oblikovalca in mene (ki skrbim za vse preostalo, torej strateške stvari, marketing, PR itd.).

Komu ne priporočate dela v startup ekipi? Tistim, ki jim je bolj všeč, da striktno sledijo navodilom, imajo radi urejeno strukturirano delo z minimalno skakanja med projekti/nalogami, umirjeno delo brez vsakodnevnih težav. Pa tistim, ki se hočejo skoncentrirati na eno samo nalogo, brez skakanja z ene stvari na drugo.

In komu priporočate, da se preizkusi v takšni ekipi? Predvsem tistim, ki ne marajo delati za naročnike, ki hočejo preizkušati svoje stvari in se radi učijo na lastnih napakah, ki so vsaj malo avanturistični, optimistični, samoiniciativni, tistim, ki imajo radi "roller coasterje", ker delo v startupu je neprestan "roller coaster" – veliko vzponov in padcev.

Ne spreglejte