SiolNET. Novice Moja služba
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nimate službe? Prostih bo 18 tisoč delovnih mest.

0

termometer

V prvih šestih mesecih leta 2016 bo na voljo več kot 18 tisoč delovnih mest. Največ jih bo za varilce, voznike težkih tovornjakov in vlačilcev, orodjarje, prodajalce, zidarje ...

Čeprav bo gospodarska rast leta 2016 nekoliko nižja kot letos, so obeti pozitivni: izvoz naj bi se okrepil, prav tako se bo povečala zasebna potrošnja. Več kot petina delodajalcev (21,7 odstotka) meni, da se bo gospodarska aktivnost krepila. Za prvih šest mesecev leta 2016 napovedujejo 0,6-odstotno rast zaposlenosti.

Kdo je optimist

Najbolj optimistično v leto 2016 gledajo delodajalci iz drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, kamor se uvrščajo agencije za zaposlovanje, dejavnosti prometa in skladiščenja, informacijske in komunikacijske dejavnosti, predelovalne dejavnosti, trgovina, vzdrževanje in popravilo motornih vozil …

Zakaj toliko prostih delovnih mest

Delodajalci so za prihodnjih šest mesecev napovedali, da bodo iskali več kot 18.300 delavcev. Te bodo potrebovali predvsem zaradi nadomeščanj (upokojitev, porodniških dopustov, odhodov delavcev), delno tudi zaradi širitve dejavnosti. Novih delovnih mest, ki so posledica širitve dejavnosti, bo med tri in štiri tisoč.

Katere poklice bodo iskali delodajalci

Najpogosteje bodo iskali varilce, voznike težkih tovornjakov in vlačilcev, delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, orodjarje, prodajalce, zidarje, komercialne zastopnike za prodajo, kuharje, strugarje ter čistilce, strežnike in gospodinjske pomočnike. Pozitivno na leto 2016 gledajo tudi delodajalci, ki se financirajo pretežno z javnimi sredstvi: delodajalci iz javne uprave, zdravstva in socialnega varstva. Se bo pa prihodnje leto zmanjšalo število zaposlenih v izobraževanju.

Delodajalci jih iščejo, a ne najdejo

Skoraj četrtina delodajalcev se pogosto znajde v zagati, saj na trgu ni ustreznih kadrov. Največje pomanjkanje je na področju prometa, skladiščenja, gostinstva, predelovalne dejavnosti, gradbeništva, drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti ter zdravstva in socialnega varstva. Ker delavcev ni našla, je morala skoraj polovica delodajalcev postopke zaposlovanja podaljšati, tretjina za prosto delovno mesto sploh ni našla kandidata, kar četrtina delodajalcev pa se je po delavca zatekla v tujino.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin