SiolNET. Novice Moja služba
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Manj administracije pri zaposlovanju tujcev

3

termometer

Tujci iz tretjih držav, ki se bodo želeli v Sloveniji (samo)zaposliti, ne bodo več potrebovali dveh dovoljenj za bivanje in delo. Dovolj bo enotno dovoljenje, ki ga bodo izdale upravne enote.

Prvega septembra 2015 začne veljati nov zakon o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, s katerim se bo začelo uporabljati enotno dovoljenja, ki bo tujcem iz tretjih držav omogočalo vstop, bivanje, zaposlitev in delo v Sloveniji.

Do zdaj je veljalo, da so tujci za delo v Sloveniji morali pridobiti delovno dovoljenje, ki ga je izdal zavod za zaposlovanje, in dovoljenje za prebivanje, ki so ga izdajale upravne enote. To bo zdaj poenostavljeno po načelu vse na enem mestu.

Vse na upravni enoti ali konzulatu Prosilci bodo vlogo za enotno dovoljenje lahko oddali na upravni enoti ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu v matični državi. Če bo potrebno, bodo podatki posredovani še zavodu za zaposlovanje, ki bo v primeru izpolnjenih zakonskih pogojev izdal soglasje, in sicer za:

- zaposlitev ali delo, - podaljšanje zaposlitve, zamenjavo delovnega mesta ali delodajalca, - modro karto EU, - napotene delavce, - usposabljanje ali izpopolnjevanje tujcev, - individualne storitve tujcev, - delo zastopnika, ki je daljše od 90 dni v posameznem koledarskem letu, ali - sezonsko delo v kmetijstvu, ki je daljše od 90 dni.

Soglasje medtem ni potrebno v primeru samozaposlitve tujca, ti bodo s. p. lahko odprli po enem letu bivanja v Sloveniji.

V nekaterih primerih še vedno potrebna delovna dovoljenja To pa vseeno ne pomeni, da se delovna dovoljenja povsem ukinjajo. Ta bodo še vedno potrebna v primeru sezonskih del v kmetijstvu do 90 dni, za zaposlitev državljanov Bosne in Hercegovine ter za zaposlitev hrvaških državljanov v prvih dveh letih njihovega bivanja v Sloveniji, v prehodnem obdobju po vstopu Hrvaške v EU.

Še vedno pa imajo pravico do prostega dostopa na trg dela družinski člani slovenskih državljanov, tujci slovenskega rodu, tujci z dovoljenjem za stalno prebivanje, žrtve nezakonitega zaposlovanja, tujci s pravico do mednarodne zaščite in njihovi družinski člani, prosilci za mednarodno zaščito ter osebe z začasno zaščito.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin