David Kos

Petek,
8. 5. 2015,
13.06

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 8. 5. 2015, 13.06

7 let, 7 mesecev

Iščete zaposlitev? Bi postali skavt talentov?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Kadrovska agencija išče skavta talentov za pridobivanje nadarjenih ljudi za vse sfere gospodarstva. Ne le med brezposelno mladino in starejšimi talentiranimi delavci, temveč tudi med šolarji.

"Talenti so povsod: čakajo na avtobusni postaji, delajo v trgovini, srečate jih na dopustu, zato je neuradni delovni čas kadarkoli. Delo skavta je zato način življenja. Tudi skavt talentov je talent," je kadrovska agencija Kariera zapisala v oglasu za službo, ki je pritegnil našo pozornost.

Katere so glavne naloge skavta talentov? Glavna naloga izbranega kandidata bo iskanje in pridobivanje najboljših kadrov tako v Sloveniji kot v širši regiji. Skavt talentov mora znati vzpostaviti komunikacijo tako z "Y generacijo" kot tudi "baby boomerji" in vsemi vmes. Do leta 2020 bo prav nova generacija, ki je rasla z družbenimi omrežji, obsegala več kot polovico delovne sile. Številna podjetja se že danes trudijo prilagoditi novim generacijam, predvsem temu, kako privabiti in zadržati talente.

Ustvarjati mora znati kreativne pristope do najboljših talentov, mrežiti kandidate na družbenih omrežjih, prepoznavati talente na razgovorih in tesno sodelovati z vsemi inštitucijami v zvezi z zaposlovanjem.

Najboljši približek delovnega mesta je športni skavt Po besedah Tilna Praha iz agencije Kariera delovnega mesta skavt talentov ne moremo enačiti s "headhuntingom". Ta je po potrebah naročnika izrazito ciljno usmerjen, s točno določenim podjetjem in delovnim mestom, ali celo točno določeno iskano osebo.

Pri skavtu talentov pa gre za bistveno širši pojem proaktivnega iskanja delavcev, brez vnaprej izraženih potreb. Ne le med brezposelno mladino in starejšimi talentiranimi delavci, ki ne znajo "prodati" svojih dodanih vrednosti, temveč tudi med šolarji. Najboljši približek delovnemu mestu skavta talentov je športni skavt, ki nenehno išče talente v šolah in na tekmah.

"Govorimo o iskanju kandidatov, ki še niso na trgu dela in ga bodo v prihodnosti šele kreirali. Gre za prepoznavanje talentov, ki še nimajo izdelane kariere, niti delovnih izkušenj ali pa so celo še v fazi šolanja, imajo pa dobra priporočila svojih učiteljev. Skavt talentov jih spremlja na njihovi poti in jih ob vstopu na trg dela nemudoma predstavi potencialnim delodajalcem. Takšne talente bi radi poiskali, jih izločili iz množice povprečnežev in jim ponudili najboljša delovna mesta," pojasnjuje izvršni direktor Kariere, kjer se zavedajo pomanjkanja talentov na trgu dela ter povezanosti s šolskim sistemom.

Iskanje tudi talentov za deficitarne poklice Po drugi strani pa kljub veliki brezposelnosti še vedno obstaja precej deficitarnih poklicev, ki zahtevajo ročne spretnosti in za katere slovenska podjetja iščejo kader tudi v tujini. "Po nekaterih nepotrjenih informacijah bo konec letošnjega septembra sproščen slovenski trg dela za hrvaške državljane, zato želimo talente iskati tudi zunaj Slovenije," še pojasni Prah.

Talente bodo iskali za vse dele gospodarstva, od storitvenega sektorja do težke predelovalne industrije. Skavt mora zato imeti veliko širino pri prepoznavanju kakovosti talentov, tako strokovnih kot osebnostnih. Znati mora tudi prepričati naročnika, da razpolaga z naborom kandidatov, ki morda formalno ne ustrezajo njegovim zahtevam, z izkušnjami pa.

Kaj se od kandidatov pričakuje? Od kandidata z močno osebnostjo zato pričakujejo zmožnost prepoznavanja najbolj nadarjenih in motiviranih ter multidisciplinarna znanja iz družboslovnega in naravoslovnega področja gospodarstva. Za ustvarjanje baze najboljših kandidatov mimo ustaljenih poti morajo kandidati imeti visoko stopnjo kreativnosti in samoiniciativnost pri udejanjanju idej v realnost.

Zahtevana je najmanj šesta stopnja izobrazbe, najmanj tri leta delovnih izkušenj, znanje angleškega jezika in vozniški izpit.

Izbranec bo sprejet v redno delovno razmerje Izbrani kandidat bo delo opravljal v rednem delovnem razmerju, zanj pa bo prejemal nadpovprečno plačilo iz panoge zaposlitvenih agencij. Ta bo vezana na uspeh, ki pa bo odvisen od iskanja talentov in njihovega plasiranja v gospodarstvo.

Prijave sprejemajo do 7. junija.