Sreda,
2. 11. 2011,
10.59

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
aplikacije zlonamerni programi

Natisni članek

Sreda, 2. 11. 2011, 10.59

7 let, 1 mesec

Tretjina programov za Android krade vaše osebne podatke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Septembra so znova odkrili vrsto novih zlonamernih programov za naprave z operacijskim sistemom Android. Število je naraslo kar za 30 odstotkov.

Kot kaže poročilo Kaspersky Laba, je postal Android najpogostejša tarča zlonamernih programov in tako prekosil druge platforme (tudi Javo). Le oktobra je delež zlonamernih programov, ki kradejo osebne podatke na Androidih, narasel za več kot tretjino. Ti se skrivajo tudi v aplikacijah, ki jih uporabnik lahko pridobi prek prenosa v spletni trgovini Android Market.

Cilj: osebni podatki, pošiljanje sporočil, bančne storitve Trenutni delež zlonamernih programov za Android dosega 46 odstotkov, iz meseca v mesec pa se povečuje, napovedi pa kažejo, da bo tako tudi v prihodnosti. Vzrok za to tiči tudi v tem, da ima ta platforma vodilni tržni delež, odlikuje pa jo fleksibilnost in odprtost, zaskrbljujoč pa je ohlapen nadzor nad distribucijo programske opreme. Ne le to, zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da zlonamerni programi poleg kraje osebnih podatkov, pošiljanja sporočil, klicanja plačljivih storitev, ciljajo tudi na bančne storitve.

Za primer zlonamerne aplikacije Kaspersky Lab v tokratnem poročilu izpostavlja aplikacijo Trojan-Spy.AndroidOS.Antammi.b., ki je dostopna v uradni spletni trgovini. Program je zamaskiran v aplikacijo, omogoča pa prenos melodij za zvonjenje. Bil je kmalu odstranjen, po tem ko je bilo ugotovljeno, da gre za zlonamerno aplikacijo. Program, namenjen ruskim uporabnikom, je pošiljal SMS-sporočila na številko plačljive storitve, zato da prejmejo izbrano melodijo. Antammi.b., ki v ozadju simultano odvija še prenos zlonamernih vsebin, krade stike, sporočila, GPS-koordinate, celo fotografije. Zapis vseh aktivnosti je poslan kiberkriminalcem prek e-poštnega sporočila, vsebine pa so prenesene še na strežnik.