Matic Tomšič

Sobota,
27. 12. 2014,
8.56

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Matic Tomšič

Sobota, 27. 12. 2014, 8.56

7 let

To so najboljše igre leta 2014

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Bera iger za vse sisteme je bila letos raznovrstna in nadvse kakovostna. Izluščili smo nekaj najboljših iz vseh glavnih zvrsti, pogledali pa smo tudi v prihodnost.

Akcijska: Far Cry 4 Štirica je prvi Far Cry, ki igralca ne pošlje v trope, temveč v zasneženo (in izmišljeno) himalajsko deželico Kyrat. Početja je ogromno – pustolovec za računalniškim zaslonom lahko zelo podrobno izdelano gorsko pokrajino razišče po dolgem in počez, pilotira helikopterje, razstreljuje sovražne postojanke in lovi divjad (ter jezdi slone, mimo tega pač ne moremo). Sproti se mora tako kot v predhodniku Far Cry 3 znebiti še maničnega vladarja, ki mu je oblast stopila v glavo.

Igranje domišljijskih vlog: Dark Souls II Dark Souls II igralca ne ujčka z navodili, nasveti, samodejnim obnavljanjem zdravja. Ne – pahne ga v temačen svet, kjer kar mrgoli neizprosnih sovražnikov in pošasti ter dobro skritih pasti, na koncu pa po njih udari še s praktično nepremagljivimi "šefi", ki kaznujejo vsako igralčevo napako. A ko se ta enkrat privadi na krutost, s katero ga zasipa DSII, in jo začne vračati v enaki meri, igralska izkušnja postane fenomenalna in izjemno nagrajujoča.

Po filmski, televizijski ali literarni predlogi: Middle Earth: Shadow of Mordor Po Kraljevi vrnitvi (Return of the King) iz leta 2003 je Shadow of Mordor šele drugi dokaz, da je po Tolkienovi knjižni predlogi (Gospodar prstanov) vendarle mogoče narediti dobro akcijsko igro. Zakaj nam je bila všeč? Predvsem zaradi vrhunske igralne mehanike in nadzora, količine početja, zelo solidnega videza in prelomnega sistema Nemesis, ki je poskrbel za to, da so si nas določeni preživeli sovražniki med bitko zapomnili in se pozneje vrnili maščevat.

Avtomobilizem: Forza Horizon 2 Forza Horizon 2 je trenutno najboljše in najbolj next-gen dirkanje za vsaj eno od novodobnih konzol (Xbox One). Igralcem je na voljo več kot 200 podrobno poustvarjenih avtomobilov – vsakdanje "korete" tipa ford focus, športne limuzine BMW M5 in seveda superšportnikov, kot so koenigsegg agera, bugatti veyron super sport ter lamborghini huracan.

Avtomobile podimo po francoskem podeželju, razmere na cestah pa narekujejo dinamično vreme, spreminjanje dneva in noči ter drugi igralci, bodisi računalniško vodeni bodisi tisti iz mesa in krvi. Dokler Sony ne odgovori z novim delom serije Gran Turismo (ali vsaj do izida malce nižje omenjene Project CARS), bo Forza Horizon 2 najboljša dirkaška igra na novodobnih konzolah.

Športna: Fifa 15 Boj na digitalni zelenici je letos trd kot že dolgo ne, saj je odlično simulacijo nogometa naredil tudi japonski Konami (Pro Evolution Soccer), a prednost vendarle dajemo novi Fifi. Ko se na nasprotnih straneh znajdeta podobno izkušena igralca, je nogometna predstava v Fifi 15 bolj tekoča in organska kot kadarkoli prej. Dobro postavljanje obrambe je pomembnejše kot v prejšnjih različicah, doseganje zadetkov pa je zaradi odličnih vratarjev težje (razvijalec EA Sports je z enim zadnjih popravkov malce zajezil tudi zlorabljanje hitrih igralcev tipa Bale in Hazard, ki jih ob izidu igre preprosto ni bilo mogoče ustaviti). Načinov za več igralcev, Seasons in Ultimate Team, zaradi hitrega in uravnoteženega povezovanja nasprotnikov sploh ni mogoče kritizirati. Fifa 15 se lahko pohvali tudi s polno licenco FIFPro – še posebej navduši popolna preslikava angleškega prvenstva, saj je vključenih vseh 20 stadionov ekip, ki letos tekmujejo v Premiershipu.

Večigralska: Call of Duty: Advanced Warfare Čeprav igralcu (znova) postreže z veličastno uprizoritvijo vojne vihre in Kevinom Spaceyjem, je kampanja za enega igralca v najnovejšem CoD le uvod v njeno sredico – način za več igralcev. Ta ni bil tako zelo svež in zabaven še v nobenem novodobnem Call of Dutyju. Zakaj? Igralci lahko letos pričakujejo eksoskelete, ki jim omogočijo uporabo nekaterih posebnih sposobnosti, kot so superhitrost, začasno zvišanje življenjskih točk in lebdenje v zraku. Ta igri prvič v seriji doda vertikalno dimenzijo, kar pomeni, da nevarnost v vsakem trenutku zdaj preti tudi z višin.

Digitalni peskovnik v odprtem svetu: Watch Dogs Založnik Ubisoft je z Watch Dogs ubral nov pristop k prostemu pohajanju po velemestih, ki ga poznamo iz serije Grand Theft Auto. Ne le, da je mogoče voziti avtomobile, jeziti policiste in streljati slabe (ali dobre, če se tako odločimo) fante – ko nam gre za nohte, je z uporabo hekerskih znanj protagonista Aidena Pearcea na pomoč mogoče poklicati tudi elektroniko. Misije so zaradi omenjene nadgradnje igralne mehanike zelo raznolike, vsak mimoidoči pešec pa ni le potencialna tarča, temveč oseba z zgodbo in ozadjem. Že samo s spremljanjem početja in reševanjem težav civilistov nas lahko Watch Dogs zamoti za dalj časa od številnih sorodnih akcijskih iger.

Neodvisna: Shovel Knight Shovel Knight ali vitez z lopato je marsikaterega malce starejšega igralca popeljal v čase starih dvodimenzionalnih arkadnih naslovov za Nintendovo konzolo NES (Nintendo Entertainment System). Osembitna grafika, hitra psihedelična glasba, res preprosta nadzorna shema in predvsem odlično zasnovane stopnje z ogromno skakanja in bezanja pošasti z lopato – recept za fenomenalno igro, ki jo spremlja precej nostalgije.