Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
19. 7. 2013,
12.06

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Windows tablični računalnik tablica

Petek, 19. 7. 2013, 12.06

4 leta, 10 mesecev

Surface RT je Microsoft pošteno udaril po žepu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tablični računalnik z operacijskim sistemom Windows RT se na trgu ni prijel, za nameček pa je Microsoftu povzročil skoraj milijardo dolarjev izgube.

Nedavnega poročila o preteklem fiskalnem obdobju pri Microsoftu niso sprejeli dobro. Blagajno so pred davki in odlivi sicer oplemenitili z 19,9 milijarde ameriških dolarjev (oziroma z dobrimi 15 milijardami evrov), kar pa je bilo precej manj od pričakovanj. Razočarali so tudi Wall Street, dežurni krivec za relativno izgubo, ki znaša kar 900 milijonov dolarjev (686 milijonov evrov), pa je postala tablica Surface RT.

Površine RT ne želi praktično nihče Pri Microsoftu sicer trdijo, da se tablica prodaja dobro, izguba pa je pravzaprav posledica nedavnega nižanja cen plošče z logotipom Oken. Ceni 32- in 64-gigabajtnih modelov so namreč spustili za 35 oziroma 25 odstotkov na 350 in 450 dolarjev (dobrih 270 in slabih 340 evrov).

Poznavalci področja tabličnih računalnikov seveda vemo, da se je Microsoft s preveč ambiciozno proizvodnjo Surface RT-ja pošteno opekel, čeprav tega najbrž ne bodo priznali nikoli. Število izdelanih tablic se namreč giblje med tremi in petimi milijoni, v promet pa so jih do zdaj uspeli spraviti komaj milijon. Škoda, saj s strojnega in ergonomskega vidika nikakor ne gre za slab izdelek, sta pa uporabnikom tovrstnih naprav seveda izredno pomembna preprostost in dostopnost vmesnika. Precej jih tako meni, da je OS Windows RT v primerjavi z Androidom in iOS-om preprosto preveč okoren.

Prihodnost je svetlomodra in zeleno-črna Že jeseni bo na Microsoftovem tekočem računu spet veselo – proizvajalci računalnikov bodo na police namreč postavili naprave z operacijskim sistemom Windows 8.1 (posodobitev bo lastnikom licenčnih predhodnikov, Oken 8, prek Microsoftovega spletnega servisa Windows Store na voljo brezplačno), novembra pa se bo za prevlado v dnevni sobi začela boriti tudi konzola Xbox One.

Ne spreglejte