Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Ponedeljek,
10. 11. 2014,
14.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sony mobilni telefon Android test

Ponedeljek, 10. 11. 2014, 14.37

8 let

Ocenili smo: Sony Xperia Z3

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tretje nadaljevanje Sonyjeve telefonske dinastije z oznako Z ponuja prav vse, po čemer se ozirajo zahtevni uporabniki pametnih mobilnikov.

Pred meseci smo za Sonyjev telefon Xperia Z2 zapisali zmerno hvalo na račun zmogljivosti, pod črto vtisov pa tudi željo, naj se njegovemu nasledniku zgodijo spremembe v dizajnu. In besede so meso postale, lahko danes zapišemo za model Xperia Z3. Ta k uporabniku prihaja prav tako stekleno-kovinski, a zato tanjši, elegantnejši, bolj slok in na pogled in otip z večjim odmerkom premijskosti od predhodnika.

Adijo, zunanje odprtine Zadnja, dobrih 15 dekagramov težka mobilna igračka iz tovarne japonskega izdelovalca, ima izčiščene linije, robovi so rahlo zaobljeni. Postroj za gumbe je na desni strani naprave. Okoli sredine se zdaj že tradicionalno smuka Sonyjeva vklopna tipka, pod njo sta dve za glasnost, zraven še gumb za prvo fotografsko pomoč, s katerim lahko hitro začnete slediti akciji in loviti kadre zamrznjenih slik. Kamera za selfieje (dva megapiksla) klasično domuje na vrhnjem delu sprednje strani telefona, na vrhnjem robu je vtičnica za slušalke. Na zgornjem in spodnjem robu čelne strani telefona najdete še stereozvočnika, ki odlično opravljata svoje delo, kar smo nekako tudi pričakovali, saj gre za izdelek Sonyja, slavnega izumitelja hodimoža s konca 70. let prejšnjega stoletja. Zadnjo stran skleneta 20,7-megapikselska kamera in pod njo LED-reflektorček, fotopomočnik, kadar Sonce Zemlji kaže ledja.

Z3 deluje čisto dovolj kompaktno, v roko se dobro poda, občutek ob držanju je prijeten. A zaradi gladke površine je telefon v roki precej izmuzljiv, iz držaja lahko precej zlahka zdrsne.

Kontrasten ekran, tekoče delovanje Za Z3 boste hitro ugotovili, da nima želje, da bi uporabnik šaril po njegovem podkožju, odpreti ga namreč ni mogoče. V omrežje ga lahko povežete prek kartice nanoSIM, ki jo vstavite z dvigom pokrovčka na desni bočni zgornji strani, zraven je reža za izdatno razširitev notranjega pomnilnika za tiste, ki jim tovarniško vgrajeno skladišče ne bo dovolj. Tudi vstop v arterijo microUSB boste zaman iskali med vidnimi režami, skriva se namreč pod posebnim pokrovčkom, ki ga morate pred polnjenem odstraniti.

Sonyjev premijski izdelek ima v notranjosti tri gigabajte delovnega pomnilnika in štirijedrni procesor, ki teče v 2,5-gigaherčem kasu. Poganjajo ga "hlapi" androida KitKat 4.4.4., rahlo ukrojenega po vzorcih hišnih funkcionalno-grafičnih krojačev. Po aplikacijah, tudi zahtevnejših, se telefon sprehaja povsem tekoče, brez zamrzovalnih seans. Ekran, ki se lahko pobaha s 424 piksli na palec, je enkraten, super odziven, pa tudi izredno kontrasten.

Dokaze za to trditev smo nabirali v indijanskem poletju desetega meseca, ko je sonce pošteno sekalo z višine neposredno v napravo, ki smo jo držali v dlani. Za Sony Z3 brez posebnih težav.

Sledi walkmanove dediščine Na internetno brskanje nimamo nobenih pripomb, je gladko in hitro, tudi drobne črke pa so po zaslugi dovolj velikega ekrana in odlične resolucije zelo lepo vidne.

Telefoni so danes predvsem vse okrog svojih osnovnih funkcij, to je zvočnega sporazumevanja, a vseeno zapišimo, da so pogovori dobro slišni. Za učinek navidezne bližine, ki se meri prek ušesnih zaznav, od nas še ena plus točka. Posebno pohvalo lahko zvočnikom izrečemo tudi, ko gre za predvajanje glasbe. Zvok v svet odhaja presenetljivo volumensko, je oster in za mobilni telefon precej močan. Ja, walkmanova dediščina se pač mora nekje poznati.

Čeprav so fotografski megapiksli z numerusom 20,7 pri tretjem modelu Z še v tretje nominalno enaki (da ne bo pomote, omenjena resolucija je za mobilnik spoštljivo visoka), rezultati gotovo ne bodo mogli biti izgovor za demonstracijo gubanja obrvi. Fotoaparat je odličen, fotografije ostre, kar ostane neuresničenega pri zajemu kadrov, lahko modelirate s preprostim vmesnikom za obdelavo fotografij. Za video frizerske storitve je na voljo prednaloženi Movie Creator.

Zavidljiva avtonomija baterije Sonyjev zadnji premijec ponuja še nekaj drugih zanimivih aplikacij. Tako lahko vaš ponudnik novic za izbrana področja postane Socialife. Storitev nekakšne centralne navigacijske točke za vse, kar vas zanima ali bi radi počeli, je lahko SonySelect. LifeLog, ki samodejno beleži vaše življenjske trenutke, je že stari znanec na Sonyjevih mobilnikih. Igrive dušice pa bodo dvignile prst ob aplikaciji, ki telefon polnokrvno poveže s Sonyjevim zadnjim konzolnim strojem Playstation4.

Bateriji lahko izrečemo pohvalo. Čeprav ima 100 miliamper ur manj kot njegov predhodnik Z2, je novi Z s 3100 miliamper urami dovolj avtonomen, da mu ob intenzivni uporabi (klicanje, deskanje po spletu, ogledi videov na YouTubu in poslušanje radia in glasbe) z uporabnikom uspe prekrmariti skozi ves dan. Pa še tedaj mu ostane kakšna kaplja moči viška.

Sklep Če govorimo o androidih, se Sonyjev Z3 ta hip uvršča med najboljše telefone na trgu. V lepem, čeprav nekoliko zdrsljivem ohišju ponuja res močno večnamensko vsebino, ki tudi najzahtevnejših uporabnikov ne bo razočarala. Najboljšim androidom iz prve polovice leta, LG G3, HTC One in Samsung Galaxy S5, po novem družbo dela še Sonyjev tretji Z mladič.

Ocena: 9

Tehnične značilnosti: Dimenzije: 146 mm (v) × 72 mm (š) × 7,3 mm (d) Teža: 152 g Zaslon: 13,21 cm, 1080 × 1920 točk, 424 ppi, 16 M barv, IPS LCD Procesor: Qualcomm Snapdragon 801, 4-jedrni z 2,5 GHz (Krait 400) Grafični procesor: Adreno 330 Delovni pomnilnik: 3 GB Shranjevanje podatkov: 16 ali 32 GB, razširitev z microSD do 128 GB Deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE Povezljivost: WiFi z možnostjo moobile hotspot, Bluetooth 4.0, microUSB Operacijski sistem: Android 4.4.4 KitKat Fotoaparat: 20,7 MP, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje, HDR, stabilizacija slike Sprednja kamera: 2 MP, 1080 p Video: UHD 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080p s 60 sličicami na sekundo, 720p s 120 sličicami na sekundo, HDR video Baterija: Li-Ion, 3100 mAh SIM kartica: nanoSIM Drugo: Merilec pospeškov, kompas, radio FM, protiprašna in protivodna zaščita, kompas, žiroskop

Ne spreglejte