Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Ponedeljek,
5. 3. 2012,
10.42

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vtisi Vtisi

Ponedeljek, 5. 3. 2012, 10.42

3 mesece, 2 tedna

Ocenili smo: Sony Xperia S

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sony Xperia S je eleganten telefon z izjemnim ekranom, s katerim se na trg mobilnikov vrača Sony, tokrat brez Ericssona.

Sony Xperia S je na pogled eleganten in lep telefon, čeprav morda malce prevelik. Pod ekranom ga dopolnjujejo tri pikice, ki so v resnici tipke, oznake teh tipk pa so vrisane v prozorno plast pod njimi. Prozorna plast, v kateri so simboli dovolj vidni le, ko prižgemo telefon, navduši že ob prvem stiku s telefonom. Za uporabe Xperie S boste sicer potrebovali microSIM kartico, pri dostopu do nje in do baterije pa vam za razliko od večine mobilnikov, ki so trenutno na trgu, ne bo treba lomiti nohtov.

Xperia S ima svoji velikosti primerno velik ekran, ki se lahko pohvali z izjemnimi barvami in ločljivostjo, za kar je verjetno zaslužna Mobile BRAVIA Engine, ki naj bi izboljšala kakovost fotografij in videov. Ekran nas je malce razočaral pri močni sončni svetlobi, sicer pa smo bili nad ločljivostjo navdušeni, tudi ob gledanju filmov. Pri 32 GB prostora si namreč na telefon brez težav naložite kak film, mi pa smo se zadovoljili z že naloženim napovednikom za risanko.

Xperio S poganja operacijski sistem Android 2.3, zato je bila uporaba preprosta, saj smo operacijskega sistema in njegove intuitivnosti že vajeni. Čeprav gre za zaslon na dotik, ima Xperia nekaj tipk še ob strani in, kot že rečeno, na dnu ekrana, zaradi česar je krmarjenje po menijih preprosto. Tipkanje sporočil je znosno in znosnejše, če telefon postavimo v vodoravno lego, kot pri vseh ekranih brez tipk pa tudi pri Xperii po dolgem telefonskem pogovoru na ekranu včasih pustite del svojega obraza.

Kako se obnese kot fotoaparat?

Fotoaparat z ločljivostjo 12 megapixlov je seveda veselje uporabljati, čeprav ta na Xperii nima posebej veliko nastavitev. Za različne filtre in barvne učinke smo uporabili posebno aplikacijo, ki smo si jo brezplačno naložili iz Android Marketa, sicer pa so nas bolj kot nastavitve navduševale možnosti 3D-snemanja.

Telefon sicer omogoča povezovanje s televizorjem prek kabla HDMI, a ker ta ni prišel v spremstvu, so nekatere možnosti ostale neraziskane. Vsekakor pa je 3D-snemanje dovolj zabavno, da nam je zadoščal že ekran telefona. Pri 3D-snemanju gre sicer za panoramsko sliko, pri kateri pa med predvajanjem dobimo občutek, da se po njej lahko sprehajamo. A to je tudi to. V majhnih prostorih je precej neuporabna.

Ko je telefon v stanju mirovanja, lahko fotografiramo s pritiskom na stranski gumb, ki bo fotografijo posnel priližno v sekundi. Funkcija je še posebej uporabna, ko želimo ujeti prizor, pri tem pa nimamo časa za brskanje po meniju.

Kako se obnese kot kamera?

K visokoločljivostnem fotoaparatu sodi tudi kamera HD. Kakovost je seveda več kot zadovoljiva, smo pa opazili, da kamera in fotoaparat nista bila kos neugodni zgodnjepopoldanski svetlobi, ki nam je v skromnih nastavitvah ni uspelo ukrotiti.

Xperia S ima še nekaj simpatičnih dodatkov, kot je na primer uporaba aplikacije TrackID med poslušanjem radia, ki ugane, katero skladbo predvajajo, všeč nam je bil tudi Timescape, ki ob dodajanju Facebook in Twitter računov omogoča hitro branje dogajanja na družbenih omrežjih, kot se za Androida spodobi, pa so fotografije in videodatoteke prijateljev na Facebooku shranjene v posebnih aplikacijah za pregledovanje.

Kot že napovedano, nas je pri vseh super mega funkcijah in visoki ločljivosti morda malce razočarala baterija, ki je bolj slabo prenašala vse napore, ki smo jih povzročili telefonu, ob pamet pa nas je spravljala uporaba glagola tapnite, ki nadomešča izraz pritisnite, vendar pa ta izraz žal uporabljajo tudi drugi proizvajalci. Tudi tokrat se je nam je zgodilo, da je telefon zavrnil sodelovanje z Macom, a splošen vtis je ostal pozitiven.

Splošna ocena: 9

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Specifikacije: Velikost: 128 x 64 x 10,6 mm Teža: 144 g Ekran: LCD, LED osvetlitev, na dotik, 16 milijonov barv, na praske odporno steklo, Sony Mobile BRAVIA Engine Pomnilnik: brez kartice za razširitev, 32 GB prostora, 1 GB RAM GPRS: do 86 kbps EDGE: do 237 kbps WLAN: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot Bluetooth: v2.1, A2DP, EDR USB: microUSB v 2.0, HS Fotoaparat: 12 MP, 4000 x 3000 pixlov, avtofokus, LED bliskavica, geo-tagging, zaznavanje obraza in nasmeška, 3D panorama, stabilizacija podobe Video: 1080p@30fps Operacijski sistem: Android OS, v2.3 (Gingerbread), načrtovana nadrgradnja na v4.0 Procesor: Dual-core 1,5 HGz Sporočila: SMS, MMS, Email, IM, potisna elektronska pošta Brskalnik: HTML5, Adobe Flash GPS: podpora A-GPS in GLONASS Baterija: Li-Ion 1750 mAh, 420 ur v stanju pripravljenost, 8ur 30 min pogovorov, do 25 ur predvajanja glasbe Ostalo: samo MicroSIM reža, izhod za HDMI, TrackID, Google Searc, Maps, Gmail, YouTube, Google Talk, Google Calendar, pregledovalnik dokumentov, glasovno upravljanje  

Ne spreglejte