Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2013,
10.06

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sony Vtisi Vtisi ocenili smo

Četrtek, 31. 1. 2013, 10.06

2 meseca, 2 tedna

Ocenili smo: Sony Xperia J

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sony Xperia J je manjši brat spremljevalca karizmatičnega tajnega agenta njenega veličanstva. James Bond je z Xperio T zapeljal mnoge lepotice, z ocenjenim mobilnikom pa bi bil izziv veliko večji.

Resnici na ljubo Sony z zadnjimi mobilniki ni navdušil veliko uporabnikov, saj gre povečini za cenejše in manj zmogljive primerke, ki so si hkrati med seboj tudi precej podobni. Imeni tipo in miro spominjata na poimenovanja starih Fiatovih vozil in čeprav se mobilniki ponašajo z večjo zanesljivostjo kot starejši primerki tega italijanskega avtomobilskega proizvajalca, v oči bode dejstvo, da lahko za isti denar dobimo marsikateri mobilnik, ki bi nas bolj navdušil.

Zaobljena, drugačna, samosvoja Xperia J je drugačna, predvsem cenovno, saj s svojo ceno v prosti prodaji, ki znaša skoraj 250 evrov, spada v srednji razred ponudbe. Predvidevali bi, da bi za večjo vrečo cekinov dobili primernejši mobilnik, pa na žalost ni povsem tako. Resna cena s seboj prinaša enojedrni procesor z enim gigahercem, ki poganja Android 4.0, oziroma ga kmalu nadgradi na različico 4.1. Na prvi pogled niti ne tako slaba ponudba, poleg tega pa je podoben telefonu Jamesa Bonda, ki v svojih pustolovščinah in avanturah zlikovce preganja s pomočjo prestižnega mobilnika Xperia T.

Telefon je tanek in značilno Sonyjev, z zaobljeno zadnjo stranico, ki ga vizualno podaljša, grička pa se dvigujeta nekoliko nesimetrično. Dizajn, ki naj bi pripomogel k lažjemu držanju telefona, nam v roki ni dajal posebnega občutka, a je kar nekaj uporabnikov dejalo, da jim Xperia lepše leži v roki. Stranici telefona se spojita v srebrno obrobo, ki je pravzaprav iz umetnega materiala, a ne daje takšnega videza, ravno nasprotno, zlahka bi jo zamenjali za kromirano kovino. Na levi strani je priključek za napajanje, na desni pa sta gumba za nadzor jakosti zvoka.

Vrnitev lučke Štiriinčen zaslon ima ločljivost 854 x 480, nam pa se je zdel nekoliko temačen, morda zaradi izbranega ozadja, ki hkrati določa barvo opozorilne lučke na dnu telefona. Ta bo utripala in vas tako opozarjala na novo elektronsko pošto in najnovejše posodobitve na družabnih omrežjih. Podoben način opozarjanja še kako pogrešamo na večini novih mobilnikov, še posebej, ko gre za zgrešene klice in prejeta kratka sporočila.

Odzivnost zaslona je lahko na začetku skrb vzbujajoča, saj kar nekaj časa ni pravilno zaznaval dotikov, napaka, ki smo jo kolikor toliko rešili z nekaj ponovnimi zagoni. Se pa ni dalo rešiti splošnega vtisa polžje počasnosti med uporabo. Medtem ko je večina proizvajalcev presedlala na resda včasih nekoliko počasnejše, a dvojedrne procesorje, pri Sonyju vztrajajo pri enojedrnem, s komaj 512 megabajti pomnilnika.

Prosimo počakajte Posledica so premori med premikanjem med zasloni, zatikanje brskalnika, počasnejše vnašanje ukazov s tipkovnice na medmrežju in … raje končajmo naštevanje. Zagon aplikacij ni v nikakršen užitek, če moramo predolgo strmeti v črn zaslon, je pa vsaj predvajalnik videoposnetkov deloval tako, kot bi moral, z zvokom, ki je zaradi sistema xLoud dovolj glasen, a brez pretresljive globine.

Uporabnost Sonyjeve preobleke operacijskega sistema je, da lahko iz zaklenjenega zaslona neposredno in hitro dostopate do fotoaparata. No ja, stvar bi bila uporabna, če ne bi bil fotoaparat iz prazgodovine. Ločljivosti 640 x 480 tudi v nižjem srednjem razredu nismo videli že kar nekaj časa, počasnost in slaba kakovost fotografij v le malce manj svetlem okolju pa zabijeta zadnja žeblja v fotografsko krsto.

Še dobro, da s fotografijami ne boste mogli hitro zapolniti ubornih dveh gigabajtov pomnilnika, kolikor ga je od štirih skupnih na voljo uporabniku. Kartica microSD bo hitro postala uporabna oziroma bo njen nakup kar nujen, je pa za njeno namestitev potrebno ostraniti zadnjo stranico in baterijo. Dobrodošli nazaj v 20. stoletje, katerega dobra stvar je, da 1.700 miliamperska baterija zdrži resnično dolgo časa. Morda zato, ker vam kakšne posebne zabave Xperia J ne bo pripravila.

James Bond brez martinija Namesto martinija Jamesa Bonda boste z Xperio J dobili barvito pijačo iz Zlatotiča … S čudnim okusom po predragem plačilu. Xperia J ima sicer lepo zunanjost, a je njena vsebina le sarkastičen prikaz elegance in uporabnosti, ki naj bi odlikovala šarmantnega tajnega agenta.

Splošna ocena: 5

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 – Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni.

Tehnične karakteristike: Dimenzije: 124.3 x 61.2 x 9.2 mm Teža: 124 g Zaslon: Bravia Engine - Gorilla Glass, 854 x 480 pikslov, diagonala 11,2 cm Procesor: Snapdragon Qualcomm, 1 GHz Delovni pomnilnik: 512 GB RAM Shranjevanje podatkov: 4 Gb notranjega pomnilnika Povezljivost: GSM GPRS/EDGE 850, 900, 1800, 1900; UMTS HSPA+ 850, 900, 1700, 1900, 2100, Wi-Fi (802.11a/b/g/n) Operacijski sistem: Android 4.0 Priključki: microUSB, 3,5 mm audio Fotoaparat: 5 MP, LED-bliskavica, sprednja kamera 2,1 MP Video: 640 x 480 Baterija: Li-Ion 1700 mAh Ostalo: MicroSD reža (do 32 GB)

Ne spreglejte