Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 10. 2012,
9.00

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vtisi Vtisi ocenili smo

Četrtek, 11. 10. 2012, 9.00

2 meseca, 3 tedne

Ocenili smo: Samsung Galaxy Beam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Samsung je z "žarkom" osvetlil prihodnost mobilnih telefonov. Petnajstlumni projektor multimedijsko vsebino iz mobilnih zaslonov poveča in prenese na steno, a ima izrazit nišni pridih.

Samsung Galaxy Beam se na prvi pogled ne razlikuje precej od svojih pametnih mobilnih sorodnikov. Resnično ne bo zmagal na tekmovanju za najlažji, najtanjši ali kakršenkoli naj mobilnik, so mu pa njegovi stvarniki podarili sposobnost, da bo s trgovske police zasijal močneje kot njegova konkurenca.

Zelena ali mrtva veja evolucije Nekaj podobnih predhodnih preizkusov je zaradi teže, velikosti in splošne čudnosti romalo na ropotarnico zgodovine, pa vendar se tokrat zdi, da razlika med mobilniki, ki se nam vsakodnevno valjajo po žepih, in Beamom z vgrajenim projektorjem ni tako opazna. Vendar je vsakodnevna uporabnost vzela nekaj moči tudi "žarku" in svetlobni meč Anakina Skywalkerja na steni domače sobe niti najmanj ne bo žarel tako močno, kot smo ga vajeni iz kinematografskih projekcij Vojne zvezd. Sila v njem le ni tako močna, kot bi se vam lahko zdelo zaradi promocijskih prijemov proizvajalca.

Resnično Beam ne bo navdušil ljubiteljev majhnih in kar se da lahkih ter tankih telefonov, saj se bohoti z malce obilnejšimi merami. Zunanjost meri 124 x 64,2 x 12,5 milimetra, težji pa boste za 145,3 grama, a če upoštevamo vgrajeni projektor, razlika proti cenovnim vrstnikom le ni tako velika, saj iPhone 4S z ovojem tehta ravno toliko. Prestižnemu bratu Galaxyju S3 se Beam z dvojedrnim gigaherčnim procesorjem in približno gigabajtom rama ne približa, a ima nišni "piflar" svoje adute.

Robustnež s presenečenjem Za Beama se sicer zdi, da prihaja iz zbirke neuničljivih mobilnikov, ki prenašajo prah in vodo, saj je trden na dotik in športnega videta. Ob strani se menjavata krom in rumena plastika, hrbet pa je odet v črn pokrov, prijeten na dotik. Na sprednji strani se bohoti še 10,2-centimetrski, oziroma 4-palčni zaslon, z ločljivostjo ne ravno navdušujočih 800 x 480 točk. Zaslon "super AMOLED" "kazi" le ena prava tipka na sprednjem delu, ki jo obdajata dve navidezni, na zgornjem delu pa izstopa kroman zvočnik, ob katerem je kamera. Na stranicah sta gumb za izklop in aktiviranje projektorja ter večji, ki je namenjen prilagajanju glasnosti. Razveseljuje dejstvo, da tu najdemo še režo za SD-kartico, s katero lahko nadgradimo že tako spodobnih 8 GB spomina telefona z dodatnimi 32 GB. Ni kaj, Samsung je ob projektorju želel dodati še shrambo, ki bo dovolj prostorna za vse fotografije in videe, ki bi jih želeli predvajati prijateljem, pa tudi hollywoodske uspešnice, s katerimi si lahko krajšamo večere – na velikem "platnu".

Luč v temi

Gre za tretji Samsungov telefon z vgrajenim projektorjem in naj vas ne čudi, če za prva poskusa še niste slišali. Haptic Beam in AMOLED Beam nista našla poti iz Azije, Galaxy Beam pa je prav tako prvi mobilnik z Androidom, ki si je privoščil takšen eksperiment. Kako uspešen je pri tem, si preberite v spodnjih vrsticah.

Projektor s svetlostjo 15 lumnov prikazuje sliko s 127-centimetrsko diagonalo v ločljivosti 640 x 480. Pritisnemo gumb na desni strani telefona, ta pa zažene aplikacijo, s katero lahko izostrimo sliko projektorja, jo obrnemo za 90 stopinj ali pa aktiviramo navidezno pisalo, da bi izpostavili pomembnejše stvari na projekciji. S tem je projektor uporaben tudi za poslovno rabo, kateri je namenjeno tudi projiciranje tistega, kar snema zadnja kamera, pa naj bo to list z navodili, določen objekt …

Projektor se resnično izkaže le v (popolnoma) temnem prostoru in pri dovolj veliki oddaljenosti od projicirane slike, saj so iz manjše razdalje zaradi ločljivosti opazne posamezne točke. Projekcija deluje tekoče, v temnem prostoru je slika dovolj svetla in ima zadovoljiv kontrast, vgrajeni zvočniki pa dobro in predvsem dovolj glasno opravljajo svoje delo, čeprav bi bilo za popolno filmsko vzdušje treba priklopiti dodatne.

Pri Samsungu so poskrbeli tudi za to, da zaradi filmskih užitkov ne boste ostali s prazno baterijo ravno takrat, ko bi morali opraviti nujni klic. Paketu je priložena plastična škatlica, v katero vstavimo drugo (dodatno priloženo) baterijo in priključimo napajalni kabel. Tudi sicer sta bateriji s svojimi 2.000 mAh izjemno vzdržljivi, zagotavljata namreč okoli tri ure energetsko potratnega projiciranja.

Kako se obnese kot fotoaparat? Digitalni fotoaparat ima ločljivost 5 milijonov točk in bliskavico LED, kar je precej osnovna oborožitev proti 8 milijonom točk Galaxyja S3 in "jabolčnega" 4S. Mobilni fotografi naj si raje omislijo drug telefon, običajnemu uporabniku pa bo igranje z osnovnimi nastavitvami Beama zadostovalo.

Kako se obnese kot kamera? Spletna kamera ima ločljivost 1,3 milijona točk in tako klasično zaostaja za svojo boljšo sestro na hrbtu mobilnika, s katero smo posneli tudi priložen video. V sicer nekoliko večernih in temu primerno malce bolj temačnih pogojih ne moremo reči, da se je izkazala najbolje. Snemanje je potekalo v najvišji kakovosti, ki je na voljo, osnovni ločljivosti HD pri 30 sličicah na sekundo.

Naj bo sila s teboj! Samsung Galaxy Beam je razsvetlil temno in neznano prihodnost mobilnih telefonov, njegova luč je vabljiva, a kljub temu šibka v primerjavi s svetlečim glamurjem Galaxyja S3 in Applovega iPhona. Le kako pogosto boste pravzaprav uporabljali projektor, ki je vgrajen v mobilnik? Ga je res vredno vedno nositi s seboj, če ga ne boste uporabljali? Res je, da telefon zaradi njega ni ne občutno težji ne obilnejši, a cena za preostalo notranjost, ki bi jo glede na specifikacije uvrstili v srednji razred, je na ravni najvišjega. Deluje odlično, tekoče in vas ne bo pustil na cedilu. Če si želite dobre in zabavne igrače, si ga le privoščite, sicer pa počakajte, da vidite, kam nas vodi svetla prihodnost.

Splošna ocena: 8

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 – Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte