Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 1. 2013,
8.49

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vtisi Vtisi ocenili smo

Četrtek, 3. 1. 2013, 8.49

2 meseca, 2 tedna

Ocenili smo: iPad mini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Se lahko norija, ki jo je Apple povzročil leta 2010, ko je na trg poslal svojo prvo tablico, ponovi tudi z manjšo in lažjo različico iPada? Težko verjetno.

Govorice o malem iPadu so krožile približno toliko časa, kolikor dolgo je na trgu dostopna prva generacija iPada. Dolgo ni bilo povsem jasno, ali so govorice resnične, z lanskim oktobrom pa so se vendarle uresničile. Apple je z iPadom mini končno prekinil niz iPadov z 9,7-palčnem zaslonom, saj iPad mini meri 7,9 palca. Ni ga le pomanjšal, odvzel mu je tudi nekaj debeline in teže. Debelina iPada mini je 7,2 milimetra, tehta pa malce več kot 300 gramov.

Je res le manjša različica? Na prvi pogled se morda zdi, da je iPad mini le pomanjšana različica svojih predhodnikov, saj je na pogled pravzaprav identičen. Klasična oblika, objeta v aluminijast okvir, je lahko varljiva. Odločili smo se za vzporedni test z iPadom 2 za lažji vpogled v njegove prednosti oziroma slabosti. Že po nekaj klikih po njegovem zaslonu ugotovimo, da mini iPad žal ni tisti "iPad", ki smo ga pričakovali. Na kratko povedano, manjša različica je malce zunaj lige Appla.

Prikrajšan za hitrost Prva opazka je njegov procesor: 900 MHz dvojedrni procesor A5 izda prvo njegovo slabost v primerjavi z njegovimi večjimi bratci. Če so mu pri Applu odvzeli kar 23 odstotkov debeline in 53 odstotkov teže, mar to pomeni, da so mu odvzeli tudi znano hitrost? Odvzeli so mu tudi možnost zaslona Retina, ki je naredil pravo revolucijo med zasloni. Kot rečeno, njegov zaslon je 7,9-palčni z resolucijo 1024 x 768 točk.

Slab sprejem Wi-Fi-ja Ob primerjavi delovanja z iPadom 2 hitro ugotovimo, da ima iPad mini precej slab sprejem brezžičnega omrežja. Tam, kjer je Wi-Fi na iPadu 2 delal "kot za šalo", iPad mini ni niti ponudil na povezave. To pomeni, da tablica, ki naj bi nam omogočala predvsem brskanje po spletu in branje novic iz svetovnega in domačega dogajanja, postane povsem neuporabna.

Kako se obnese kot fotoaparat?

Primerjava fotografij, posnetih z iPad 2.

A da ne bomo le grajali, iPad mini je veliki zmagovalec v fotografiranju in snemanju videoposnetkov. Zrnate fotografije, ki so videti, kot da bi ves čas zumirali, so fotografije, izdelane z iPadom 2, bistre in precej neprepoznavne ob boku s fotografijami, narejenimi z iPadom 2, pa so izdelek iPada mini. Fotoaparat z zadnjo petmegatočkovno kamero je dobra konkurenca manjšim tablicam, ki so prisotne na trgu. Ima HD-kamero FaceTime za videopogovore in kamero iSight, ki snema video v 1080p HD-resoluciji.

Kako se obnese kot kamera?

Skoraj za polovico lažji in manjši se še boljše oprime naših rok, ki tako malo manj trpijo ob večurnem brskanju po spletu. Udobnejša uporaba, obenem pa tudi daljše zanimanje za njegovo delovanje in brskanje po njegovi notranjosti pa ne pomenita tudi krajše življenjske dobe baterije. Ob pregledovanju specifikacij je namreč malček zmagovalec tudi na področju baterijskega življenja.

Ali je vse zlato, kar se sveti, oziroma v našem primeru, ali je vse mojstrovina, kar sliši na ime Apple, lahko preizkusite na malčku, ki pa nima nič kaj dostopne cene. Najosnovnejši model je na voljo od 329 evrov dalje. Kljub priročnejšim meram, ki ga naredijo za tiste, ki ga vedno nosijo ob sebi, še bolj praktičnega, pa ima nekaj takšnih pomanjkljivosti, da bi se raje odločili za njegove velike bratce. Sicer pa se že govori, da naj bi letošnje leto zaznamoval še en iPad mini. Morda bodo z njim upravičili svoje ime.

Splošna ocena: 8

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte