Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 5. 2013,
11.08

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

HTC mobilnik Vtisi Vtisi ocenili smo

Sobota, 25. 5. 2013, 11.08

2 meseca, 1 teden

Ocenili smo: HTC One SV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Se vam mudi v svet omrežja četrte generacije 4G LTE, pa za mobilnik nočete odšteti zvrhan kup zlatnikov? Potem bo mobilnik HTC One SV prava izbira zvestega spremljevalca.

Navdušenci nad tehnologijo se pridušajo ob besedni zvezi, ki povezuje standard LTE in 4G, saj gre zgolj za marketinško potezo ponudnikov mobilne telefonije, ki pa se je neizbrisljivo vtisnila v splošno uporabo. LTE je standard na področju mobilnih telekomunikacij, ki sicer res predstavlja nadgradnjo obstoječih tehnologij UMTS in HSPA, vendar še vedno ne ustreza izvirni definiciji 4G, ki jo je zasnovala organizacija ITU, in ga lahko tako strogo označujemo le kot predhodnika prave četrte generacije (LTE Advanced).

Z mobilnikom do medmrežnega Warpa Prednost v hitrostih prenosa pa je vendarle resnična in še kako občutna, teoretično naj bi dosegale vrednosti 326,4 megabita na sekundo v smeri uporabnika in 86,4 megabita na sekundo v nasprotni smeri. V Mobitelovem omrežju sta dosegljivi hitrosti 100 megabitov na sekundo in 50 megabitov na sekundo, omrežje pa je na voljo v naslednjih krajih: Ajdovščina, Bernardin, Brežice, Celje, Domžale, Grosuplje, Izola, Idrija, Ivančna Gorica, Kamnik, Kočevje, Koper, Kranj, Krško, Litija, Ljubljana, Lucija, Maribor, Metlika ... Pravzaprav v večini malce večjih slovenskih krajev.

Dovolj suhoparnosti, HTC si želi postati proizvajalec "ljudskih" telefonov in HTC One SV zapolnjuje vmesni razred med bratoma, ki se lahko ponašata le z eno črko (S ali V), spletnim odvisnikom pa hkrati zagotavlja kar najboljše hitrosti prenosov. HTC One SV prepriča z zunanjo podobo, čeprav ima snemljiv pokrov baterije, pa deluje elegantno in bi ga lahko z bežnim pogledom z lahkoto zamenjali za napravo, ki ima tako imenovano "unibody" ohišje. Tehta le 122 gramov in ima zaobljeno zadnjo stranico, ki daje roki dober občutek.

Esteska razvada s podpovprečnim zaslonom 4,3-palčni zaslon zaseda skoraj celoten sprednji del mobilnika in je zaščiten s skoraj neuničljivim steklom GorillaGlass 2. One SV lepo zaznava dotike, a ima zaslon tudi šibko plat, ločljivost je precej nizka, le 480 x 800, in marsikdo se lahko obregne ob ostrino.

Dvojedrni procesor Qualcomm S4 tiktaka na višini 1,2 gigaherca in podporo išče pri gigabajtu delovnega pomnilnika. Seveda je precej oddaljen od hitrostnih rekordov štirijedrnika v mobilniku HTC One, a v splošni uporabi razlike večinoma ne boste opazili. HTC One SV po strojni zmogljivosti prekaša Samsung Galaxy S3 Mini, kar bo večini več kot zadostovalo.

Gladko delovanje, dobra baterija in razširitev shrambe HTC One SV ima tudi osem gigabajtov spomina za vse fotografije in videoposnetke, ki jih boste ustvarili, če vam ga bo začelo primanjkovati, pa lahko odstranite pokrov baterije in dodate kartico microSD ter tako nadgradite prostornost shrambe do 32 gigabajtov. Tudi baterija s 1.800 miliamperi je povsem zadovoljiva in celo bolj vzdržljiva, kot bi pričakovali, pri stalni (oziroma pogostejši) uporabi mobilnika bo zagotavljala tudi do dva dni avtonomije, ob običajni pa še dlje.

HTC One SV se pred večjimi brati ne more ponašati z visoko ločljivostjo fotoaparata, saj ta svet zaznava z skromnimi petimi megatočkami, sama kakovost fotografij pa je daleč od višjega srednjega razreda mobilnih fotoaparatov. Barve so sicer dokaj naravne, dobre so tudi fotografije, ki jih posnamemo v makronačinu, vendar je lahko samodejno ostrenje tudi nekoliko muhasto. Kakovost fotografij bo povsem zadostovala za objavo na družabnih omrežjih, za dragocene spomine pa boste morali s seboj nositi vsaj kompaktni fotoaparat.

Videoposnetke smo lahko snemali v ločljivosti 1080p, in kot je vidno iz priloženega videa, je kakovost dobra. Težavo lahko povzročajo le objekti, ki se premikajo z malce večjo hitrostjo, vendar boste lahko z mirno roko in snemanjem, ki ne bo mejilo na akcijske spektakle Michaela Baya, dobili povsem spodobne posnetke. Nikakor pa ne priporočamo uporabe zuma, ker bo video kaj hitro spremenil v ples kock.

Dober izbor za internetne odvisnike Torej, če si resnično želite izkoristiti vse prednosti omrežja 4G/LTE, a si ne želite zapraviti bogastva za najdražje mobilnike, je HTC One SV prava izbira za vas. Splošen vtis nekoliko nižata le precej nizka ločljivost zaslona in neprepričljiv fotoaparat, sicer pa smo bili z delovanjem mobilnika zelo zadovoljni, če le ne bi 4G/LTE s seboj prinašal tudi višje cene.

Splošna ocena: 8 za uporabnike omrežja LTE, 6 za preostale uporabnike

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Dimenzije: 128 x 66,9 x 9,2 mm Teža: 122 g Zaslon: GorillaGlass 2, 800 x 480 pikslov, diagonala 10,9 cm Procesor: dvojedrni Qualcomm S4, 1,2 GHz Delovni pomnilnik: 1 GB RAM Shranjevanje podatkov: 8 GB notranjega pomnilnika Povezljivost: LTE/4G, Bluetooth 4.0, Wi-Fi: IEEE 802.11 a/b/g/n (802.11n2.4GHzand 5GHz), NFC Operacijski sistem: Android 4.0 Priključki: microUSB, 3,5 mm audio Fotoaparat: 5 MP, LED-bliskavica, sprednja kamera1,3 MP Video: 1080p Baterija: Li-Ion 1800 mAh Ostalo: MicroSD reža (do 32 GB)

Ne spreglejte