Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 2. 2012,
13.55

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vtisi Vtisi

Ponedeljek, 20. 2. 2012, 13.55

3 mesece, 2 tedna

Ocenili smo: Dell Vostro v131

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dellov poslovni prenosnik Vostro v 131 za majhna podjetja bo z vzdržljivo baterijo in ugodno ceno morda prepričal svoje ciljno občinstvo, a slave med širokimi množicami zagotovo ne bo požel.

Model spada v razred poslovnih prenosnikov, ki so bili v osnovi zasnovani za majhna podjetja oziroma domače pisarne in zaradi narave dela niso zahtevali pretirano zmogljive strojne opreme, temveč so večji poudarek dajali velikosti in teži prenosnika ter vzdržljivosti baterije. Vse te okvirje izpolnjuje tudi naš testiranec, pri tem pa se v svojem razredu še uvršča med cenovno ugodnejše, a 770 evrov, kolikor boste zanj morali odšteti, vseeno ni malo in bo morda za kakšnega zadolženega grškega podjetnika zahteval novo evropsko posojilo.

Aluminij? Da, prosim Videza prenosniku nikakor ne moremo očitati, saj nas zunanjost v elegantni rdeči barvi ne more pustiti hladne, razen na otip, saj prevleka iz aluminija tudi ob večurni uporabi preprečuje, da bi se pretirano segrel, hkrati pa je imun na nadležne sledi, ki jih puščajo prstni odtisi.

Aluminij njegovo težo zmanjša na zadovoljivih 1,8 kilograma, a se z njo vsekakor ne more postaviti ob bok ultrabookom, ki ga s svojo manekensko vitkostjo premagajo tudi v merah. Toda 23,7 x 32,9 x 2,1 centimetrov veliko ogrodje mu ne gre zameriti, saj se pod plaščem ne skrivajo maščobni obročki, temveč "sixpacki" v obliki izjemno zmogljive 6-celične Li-ion baterije, ki po uradnih karakteristikah omogoča več kot 9 ur lahke vadbe oziroma v našem testu slabih 5 ur razmeroma intenzivnega treninga, ki je vključeval neprekinjeno predvajanje spletnega radia, gledanja filma in občasnega brskanja po spletu. Pohvalno!

Lepota ni vse Lep videz se nadaljuje tudi, ko ga odpremo, in to nadgradi še z dobro miško in uporabno, a malenkost drugačno tipkovnico, kot smo je vajeni pri drugih prenosnikih. Tipke, ki so zaobljene, mehke na dotik in ne preglasne, so namreč med seboj precej narazen, a to ob hitri prilagoditvi nikakor ne predstavlja ovire, nasprotno ločene smerne tipke bi navdušile še kakega ljubitelja računalniških iger, a se slednji resnici na ljubo prenosniku tako ali tako ne bodo približali dlje od tega opisa.

Edina malenkost resnejša graja gre trdnosti, saj se zaslon, če ga pritisnemo ob robovih, preveč upogne, prav tako pa neke jeklene strukture ni čutiti niti pod tipkovnico.

Zvok in slika, kot se šika? Ne v tem primeru A hkrati v tem primeru to tudi nista odločujoča dejavnika. 13,3-palčni (33,8 cm) zaslon z najvišjo ločljivostjo 1366 x 768 nas ne navduši in praktično edina pozitivna lastnost je, da je neodbijajoč, kar je nadvse pomembno za delo v pisarnah, kjer je ponavadi osvetlitev močno v nasprotju z načeli ekologije.

Zaradi majhnosti neko resno gledanje filmov in igranje zahtevnejših iger odpade, kar bo razveselilo predvsem nadrejene. Slednje pa boste vseeno lahko nekoliko vznejevoljili z razmeroma dobrim zvokom, ki ga proizvajata dva zvočnika na sprednjem robu prenosnika, kar pa je, ob držanju prenosnika v naročju, nekoliko moteče, saj s tem zadušite zvok. A tudi sicer se je treba zavedati, da ob pomanjkanju nizkotonca in kljub igranju z nastavitvami tako ali tako ne boste morali podoživeti včerajšnje tehno zabave v bližnji diskoteki.

Ne samo grajati Da ne bo izpadlo vse tako črno, je treba izpostaviti, da mali "rdečkar" izpolnjuje vse želje, ki jih uporabniki, katerim je namenjen, potrebujejo. Intelov procesor druge generacije Core i3 s frekvenco 2,3 Ghz, 4GB DDR3 in 500GB trdi disk, ki se pohvalno vrti s hitrostjo 7200 obratov na minuto, a pri tem povzroča tudi nekoliko več hrupa, ob odsotnosti ločene grafične kartice, namreč poskrbijo, da vsi procesi potekajo nemoteno in več kot zadostijo zahtevam povprečnega poslovnega uporabnika.

Pri Dellu so poskrbeli tudi za vse druge nujne potrebščine, od standardnih vmesnikov, bralnika spominskih kartic, HD spletne kamere do novejših dodatkov, kot so HDMI izhod in kar dva vmesnika USB 3.0. Kot priboljšek je tukaj še bralnik prstnih odtisov, celoto pa zaključuje programska oprema s prednaloženim 64-bitnim Windowsom 7 Professional in priročni programi za lažji nadzor in upravljanje z računalnikom, do katerih lahko dostopate tudi prek treh posebnih tipk na tipkovnici.

Edina malenkost, na katero so proizvajalci "pozabili", pa je DVD-predvajalnik, ki je pri novih prenosnikih sicer vse bolj pogrešljiv, a zna pri kakšnem starokopitnem uporabniku le vzbuditi nekaj nejevolje.

Ali dobim dovolj za ta denar? Dandanes je razmejitev med poslovnimi prenosniki in prenosniki, namenjenimi povprečnim uporabnikov vse tanjša in če k temu dodamo še vse bolj prodirajoče ultrabooke, se postavi vprašanje, ali smo pripravljeni odšteti skoraj 800 evrov za prenosnik, ki je sicer v svojem razredu med cenejšimi, a ga od preostalih cenovno ugodnejših konkurentov loči pravzaprav le dobra baterija. Če želimo poceni majhen poslovni prenosnik, je Vostro 131v primerna izbira, kar odraža tudi ocena, a če nas pesti finančna kriza, je in smo pripravljeni potrpeti z nekoliko slabšo baterijo oziroma raje kupiti dodatno, potem se je modro ozreti za nekaj sto evrov cenejšimi, a zato nič manj zmogljivimi prenosniki za vsakdanjo rabo. Če pa so nas ravnokar razveselili z novim kreditom iz IMF, pa je evre verjetno bolje za katerega od ultrabookov.

Končna ocena: 7

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Karakteristike Dimenzije: 237 x 329 x 21 mm Teža: 1,83 kg Zaslon: 13,3" LCD, (1366x9768) Procesor: Intel Core i3-2350M (2.3 GHz) Grafična kartica: Intel HD Graphics 3000 Trdi disk: 500 GB, 7200 rpm Pomnilnik: 4 GB DDR3-1333 MHz Povezljivost: LAN: Gigabit Ethernet , Wi-Fi IEEE 802.11n, Bluetooth 3.0 Shranjevanje podatkov: 1xUSB 2.0, 2xUSB 3.0 Baterija: 6-celična Li-ion

Ne spreglejte