Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 9. 2013,
9.43

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Canon fotoaparat Vtisi Vtisi ocenili smo

Sobota, 21. 9. 2013, 9.43

2 meseca, 1 teden

Ocenili smo: Canon PowerShot SX270 HS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Canonov fotoaparat SX270 HS je nadomestek modela s številko SX260 HS in se od predhodnika ne razlikuje pretirano, kljub temu pa gre v konkurenci kompaktnih potovalnih fotoaparatov za najboljšo izbiro.

Mnogi popotniki s seboj v nove kraje, ki se jih odpravijo raziskovat, tovorijo velike fotoaparate in še večje objektive, da bi bili njihovi spomini v pozni starosti kar se da ostri in jasni. Otovarjajo se z dodatnimi kilogrami in si na pleča naprtijo težave s prtljago pri vkrcanju na letalo, pri tem pa pozabljajo, da več deset megatočk nima vidnega vpliva na kakovost fotografij v upokojenskem albumu, na domači steni ali računalniškem zaslonu, da slabšega vida pri višjih starostih niti ne omenjamo.

Namesto obteženi … obogateni s spomini Za tiste, ki si želijo potovati nekoliko lažji, z manj strahu pred nepridipravi v državah tretjega in prvega sveta, so prava izbira kompaktni fotoaparati, ki potnika ne prisilijo k odrekanju večjega dela kakovosti in možnosti nastavitev, hkrati pa ponujajo zelo dobro optično povečavo. Torej popotni fotoaparati, kot je Canonov model PowerShot SX270 HS.

Sokolje oko SX 270 HS je fotoaparat z dvajsetkratno optično povečavo, ki ima vgrajen izpopolnjen stabilizator slike, 12,1-megatočkovni senzor CMOS pa povsem zadostuje tudi malce zahtevnejšim uporabnikom. Tripalčni zaslon LCD sicer zadovoljivo opravlja svojo funkcijo, a ne ponuja naprednejših novosti, kot je na primer upravljanje z dotikom, pa tudi nekoliko manjše ločljivosti ne moremo spregledati.

Bombončki z novim procesorjem S fotoaparatom je svoj debi dočakal procesor DIGIC 6, ki omogoča celo 14 zaporednih posnetkov v sekundi pri najvišji ločljivosti. Tudi kakovost fotografij je malenkostno boljša kot na odličnem predhodniku SX260, ki si ga sicer lastim tudi sam, razliko med generacijama pa več ali manj predstavlja le nov procesor.

Canon PowerShot SX270 HS je s popolno ročno nastavljivostjo vseh parametrov uporaben za bolj napredne uporabnike, ki iščejo kompaktno alternativo svojim fotoaparatom DSLR, z ustrezno izbiro zahtevnosti pa odlične fotografije lahko posnamejo tudi popolni začetniki. Podpore formatu RAW na žalost še vedno nismo dočakali.

Od zadaj osvetljen senzor pomaga fotoaparatu SX270 posneti dobre fotografije v slabših svetlobnih pogojih, z uporabnimi vrednostmi ISO od 100 do 1600. Celo višje vrednosti lahko zadovoljijo pogojem uporabe na spletu in na splošno v nekoliko manjših dimenzijah. Nove vrednosti ISO 6400 bi se sicer izogibali v vsakem primeru.

Ostrina v majhnem paketku Leča z dvajsetkratno optično povečavo (25–500 milimetrov) nudi široko goriščno razdaljo, ki omogoča ostrenje objektov v bližini in tiste oddaljene skorajda v trenutku, kar je precej impresivno glede na velikost fotoaparata SX270 HS, ki je le malce večji kot večina kompaktnih fotoaparatov.

Mogoče je snemanje v ločljivosti 1920 x 1080 pri 60 sličicah na sekundo s stereozvokom in množico nastavitev, ki bodo zadovoljile začetnike in napredne uporabnike. S fotoaparatom lahko posnamemo celo počasne posnetke pri 120 ali pa 240 sličicah na sekundo, ki pa bodo morali biti v nižjih ločljivostih. Videoposnetki so za fotoaparat naravnost impresivni.

Za prgišče evrov več še z Wi-Fi in GPS Fotoaparat Canon PowerShot SX270 HS je pravzaprav skoraj popolnoma enak malce dražjemu bratu SX280 HS, ki se lahko ponaša še z možnostjo brezžičnega povezovanja in označevanja fotografij z GPS. Tako je kar nekoliko težka odločitev za različico SX270, saj za prgišče evrov dobimo funkciji, ki sicer običajnemu in občasnemu fotografu ne pomenita veliko, a kaj ko je cenovna razlika tako majhna. Sklep pa je vendarle povsem jasen, Canon PowerShot SX270 HS je odličen popotniški fotoaparat, ki ponuja najboljšo kakovost fotografij v svojem razredu.

Splošna ocena: 9

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Tehnične karakteristike Število slikovnih točk: 12,1 milijona Optična povečava (zum): 20 x s stabilizacijo slike Slikovni senzor: od zadaj osvetljen senzor CMOS Velikost fotografij: 4000 x 3000 Velikost videa: 1080p / 60 sličic na sekundo Oblika datotek: JPEG (fotografije), Exif 2.3 Mediji: Pomnilniške kartice SD, SDHC in SDXC Hitrost sprožilca: 1/3200 - 15 s Občutljivost ISO: ISO od 100 do 6400 Zaslon: 7,5-centimetrski (3 in) zaslon LCD na dotik s približno 460 tisoč točkami (TFT LCD) Mere: 10,64 x 6,11 x 3,26 mm Teža: Pribl. 227 g

Ne spreglejte