Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 9. 2012,
9.15

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vtisi Vtisi ocenili smo

Torek, 4. 9. 2012, 9.15

2 meseca, 2 tedna

Ocenili smo: Asus N56VM

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Že na samem začetku moramo priznati, da je bil ocenjeni prenosnik med najboljšimi, kar smo jih imeli priložnost preizkusiti. Tokrat tudi s pridihom glasbene ekskluzivnosti, zvočniki Bang & Olufsen.

Dvoma ni več, procesorji Ivy Bridge, ki so predhodnika Sandy Bridge skrčili z 32 na 22 nanometrov, so se dokončno uveljavili v prenosnikih, kamor tudi spadajo. Pa tu ni najpomembnejša majhnost (no seveda je, a bolj posredno), temveč dejstvo, da novinec ob od pet do deset odstotkov višji hitrosti procesorja porabi dobrih 20 odstotkov manj energije. Navijalcem z ogromnimi napajalniki je za te podatke malo mar, lastnikom prenosnikov, ki z enim očesom vedno znova nemirno preverjajo stanje baterije, pa dejstvo, da "mašina", kot je Asus N56VM, brez polnjenja ob zmerni uporabi preživi tudi do pet ur, predstavlja pomemben podatek ob odločitvi za nakup.

Temni aluminijasti lepotec Seveda če vam pred tem plehkega dela osebnosti ni osvojila njegova zunanja podoba. Asusu N56VM izmerimo 2,73 centimetra višine, 38 centimetrov širine in 25,5 centimetra globine. Ni najbolj kompakten in z 2,7 kilograma tudi ne najlažji, a lepotec iz temnosivega, skoraj črnega aluminija skriva svetlosivo notranjost s črno tipkovnico in še veliko več v svojem drobovju.

Tipkovnica je mehka in natančna, omogoča pa udobno tipkanje daljših tekstov. Numerični del ima nekoliko manjše tipke, vse skupaj pa lahko v temni čumnati primerno osvetlimo. Sledilna ploščica je dovolj velika in zelo odzivna ter natančna, na njej pa ne bomo našli pravih gumbov. Zdi se nam, da je zaznavanje tapkanja veliko boljša rešitev od fizično prisotnih gumbov, ki se prej ali slej začnejo zatikati.

15,6-palčni zaslon se postavlja z ločljivostjo 1920 x 1080 in čeprav boste na taki nastavitvi preveč naprezali svoje oči zaradi majhnosti ikon in tekstov, vas bo toliko bolj navduševala ostrina. Zaslon je bil prava paša za oči, ki pri prenosnikih niso vajene tako živih barv in kar konkretno širokega vidnega kota, zato se je tudi marsikateri ogled filma v HD-kakovosti preselil z večjega na ta odličen manjši zaslon. Po zaslugi optičnega pogona boste lahko navdušeno sukali tudi uspešnice iz svoje filmske zbirke Blue Ray.

Nebesa z angelskimi glasovi Priznamo, da ima levji delež zasluge za kaj takega zvočna kulisa, ki jo ponuja ozvočenje podjetja Bang & Olufsen. Nalepko ICEpower smo sicer večinoma našli le na nišnih izdelkih najvišje kakovosti in zvok je, glede na to, da gre vendarle le za prenosnik, več kot nadpovprečen, izjemno čist in z dovolj globine, še posebej ko priključimo dodan subwoofer. Gre za prijetno razvado za ušesa in oči, saj so pri Asusu luksuzno pridobitev grafično izpostavili na zgornjih robovih ob tipkovnici. Poleg že omenjenega pogona Blue Ray so na desni strani dva vhoda USB 3.0 ter priključka za slušalke in mikrofon, na levi strani pa so vhod za subwoofer, priključka VGA in HDMI ter mrežni priključek. Tudi na tej strani sta dva vhoda USB 3.0, eden od njiju pa ima opcijo hitrega polnjenja mobilnih naprav. Sprednji del prenosnika se ponaša z utorom za spominske kartice.

750-gigabajten disk se vrti s 7.200 obrati na minuto in je tako dovolj odziven, na njem pa je tudi dovolj prostora za vso potrebno programsko opremo in "škart", ki ga potrebujemo na poti. Zagon sistema je trajal okoli minuto in dejstvo je, da diski SSD sicer ponujajo višje hitrosti, so pa še vedno občutno dražji in imajo manjše kapacitete.

Strojni sladkorčki Najslajše smo prihranili za konec, med "cukrčki" pa moramo izpostaviti procesor i7-3720QM, ki bije pri 2,6 gigaherca, kar prinaša bliskovito hitrost in nasmeh na obraz. Integrirano grafiko HD 4000 smo predstavili že v testu ThinkPada e530, na našo srečo pa se je zunaj procesorskega jedra skrivala še grafična kartica Nvidia GeForce GT 630M. Konkretno je to pomenilo, da smo prvi Crysis pri ločljivosti 1024 x 768 poganjali pri 60 sličicah na sekundo, najvišjih nastavitev pa pri modernih igrah še vedno ne bomo mogli nastaviti.

Za razvajence nič ni popolno Zaradi tega bi si kot zagrizeni igričarji morda zaželeli grafično kartico iz serije GTX, da bi v popolnosti izkoristili nastavitve na najvišji ločljivosti. Hkrati priznavamo, da iščemo luknje tam, kjer jih ni, in je Asus N56VM prenosnik, ki smo si ga vedno želeli.

Splošna ocena: 9

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Dimenzije: višina 2,73 cm x širina 38 cm x globina 25,5 cm Teža: 2,7 kg Zaslon: 15,6" (1920 x 1080) Procesor: štirijedrni Intel Core i7-3720QM 2,6-GHz (Ivy Bridge) Grafika: Nvidia GeForce GT 630M, Intel HD 4000 Delovni pomnilnik: 6 GB DDR3/1600 MHz (nadgradljiv do 8 GB) Disk: 750 GB HDD (7200 rpm) Optična enota: Blu-Ray Zvok: vgrajeni stereo zvočniki Bang & Olufsen ICEpower in dodatni sub-woofer, vgrajen stereo mikrofon Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium SP1 (64-bit) Omrežje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0 (do 10 metrov) Kamera: HD-kamera (1280 x 720) Baterija: 6-celična 5200 mAh Lithium-lon Priključki, vhodi, izhodi: 4x USB 3.0, HDMI, VGA, vhod Ethernet, vhod za mikrofon, vhod za slušalke, RJ45 LAN

Ne spreglejte