Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 10. 2011,
12.35

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vtisi Vtisi fotoaparat nikon coolpix

Ponedeljek, 10. 10. 2011, 12.35

2 meseca, 2 tedna

Nikon Coolpix S4150

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lahko bi mu rekli majhen nagajivček, ki bo našel mesto v vsakem žepu, na vaš obraz pa pripeljal tako nasmeh kot tudi nekaj sivih las.

Družba Nikon Europe je malčka med fotoaparati predstavila konec letošnjega avgusta in velja za najmanjši model, ki ga je družba predstavila v kratkem. Njegova fizična podoba kot tudi mere so izredno privlačne – debel je le dva centimetra, njegova teža skorajda zanemarljiva (tehta le 128 gramov), cena pa izredno dostopna (149 evrov) – zato se lahko kaj hitro zgodi, da se bo znašel v vašem žepu. Na voljo je v petih različnih barvah – črni, srebrni, rdeči, vijoličasti in zlati.

Odsotnost stabilizatorja fotografije je strel v prazno Nikon Coolpix S4150 spada vsekakor v roke nezahtevnega uporabnika in tistega, ki se še uči ravnanja s fotoaparatom. Največja pomanjkljivost Nikonovega malčka je zagotovo odsotnost optičnega stabilizatorja slike. Ta "napaka" tako pri fotografiranju kot tudi pri snemanju naredi fotoaparat praktično neuporabnega, saj bi fotografije lahko nastale dobre le, če imamo stativ, na katerega bi položili fotoaparat, ali pa podlago, na katerega ga namestimo. Kot rešitev nudi digitalni stabilizator slike, ki pa se ne izkaže dovolj dobro. Z zoomiranjem predmetov nastanejo razmazane, zrnate fotografije, ki jih ne boste s ponosom kazali naokoli. Zoom je le 5-kratni, a glede na cenovni razred, kamor se uvršča, tudi nismo pričakovali več.

Pritisnite, kot je treba Fotoaparat ima zaslon na dotik, ki je 3-palični. Nas je to navdušilo, nekateri pa bi si zagotovo želeli raje fizičnih gumbov. A za sprehod po možnostih fotoaparata ali zbirki nastalih fotografij je potreben odločen pritisk po zaslonu; kdaj se vam bo morda celo zazdelo, da se virtualni gumbi ne odzivajo, dejstvo pa je, da niste dovolj močno pritisnili na izbrano možnost. Nudi različne učinke, s katerimi ustvarjamo fotografije od črno-belih pa vse do neverjetno osvetljenih različic. Opremili so ga s senzorjem ločljivosti 14 milijonov slikovnih točk.

Kako se obnese kot fotoaparat?

Muzejski delavci bi vam ga priporočili Portreti so zagotovo poslastica tega fotoaparata. Si predstavljate opozorilo za mežikanje na fotoaparatu? Ta model ga ima – sistem vas bo opozoril, ko ima nekdo zaprte oči. Z naborom različnih nastavitev, ki omogočajo lažje fotografiranje dogajanja okoli nas – poleg portreta in makro možnosti še nastavitev za hišne ljubljenčke, nastavitev muzej, ki bi jo zagotovo pohvalili tudi muzejski delavci, saj omogoča fotografiranje brez bliskavice, ter ognjemet, nudi pa tudi prav posebno možnost "smart scene" (samodejni izbor scene). Ta bo namesto vas izbrala primerno možnost za ujem dogajanja okoli vas. Navdušujoči so zaporedni posnetki, največ deset jih lahko naredite, fotoaparat pa bo samodejno izbral najbolj ostrega.

Snemanje videa je podprto v HD ločljivosti (720p), a podobno kot pri fotografijah tudi tu nastane težava, ko želite predmet ali osebo približati. Vse to zaradi odsotnosti stabilizatorja slike. Povečan kader v posnetku je preveč razmazan, da bi ga lahko kazali naokoli. Navdušujoče pa so nekatere nastavitve, ki jih nudi, kot je zmanjšanje zvoka vetra.

Kako se obnese kot kamera?

Postali boste mojster retuširanja Fotograf se lahko igra z nastavitvami ISO in dela zanimive fotografije, saj se vrednosti ISO gibljejo med 80 in 3200. Manjše razočaranje pa nastopi ob vklopu možnosti makro, saj vam bližje, kot deset centimetrov od predmeta, ne bo uspelo narediti dobre fotografije. Programa za retuširanje pravzaprav ne boste več potrebovali, saj ima poseben meni za retuširanje, sistem za odstranitev učinka rdečih oči in sistem mehčanja kože, ki bo najbolj razveselil pripadnice nežnejšega spola.

Notranji pomnilnik je dovolj velik, da bodo spomini s potovanj shranjeni, saj boste lahko naredili za 20 MB fotografij, če pa bi bilo spominov še več, pa je shranjevanje spominov možno tudi s pomnilniško kartico SD/SDHC/SDXC.

Na zunaj je sprva videti, da so ga oropali za številne priročne funkcije, a se bogastvo možnosti skriva znotraj kovinskega ohišja. Prehajanje med "barvno lestvico" – od svetlih barv pa vse do črno-bele možnosti –, oblikovanje in popravljanje fotografij bo marsikoga zaneslo tudi v igračkanje. A le na tak način se pravo raziskovanje fotoaparata začne. Z njim si boljši fotograf ne bo potešil želje po fotografiranju, a če ste se komaj na začetku svojega fotografskega pohoda, bo Nikonov malček dobra izbira za vas.

Splošna ocena: 7

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 - Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte