Četrtek,
31. 12. 2015,
2.13

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

Vtisi Vtisi ocenili smo Andrej Pirnat

Četrtek, 31. 12. 2015, 2.13

2 meseca, 1 teden

HTC One A9: kopija iPhona, ki jo poganja Android

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

HTC One A9 je očitna kopija iPhona, na kateri teče Andorid. A četudi mu prepisovanje od uspešnega sošolca zamerimo, ne moremo zanikati, da gre za kakovosten telefon brez večjih napak.

HTC je nekoč veljal za pionirja in inovatorja, ki v industriji pametnih telefonov narekuje drzne smernice. Tajvansko podjetje je izdelalo prvi telefon z operacijskim sistemom Andorid, prav tako pa jim je Google zaupal izdelavo prvega telefona pod značko Nexus, ki v svetu pametnih naprav danes velja za eno najbolj priznanih in oboževanih.

Kdor visoko leta, nizko pade Potem pa so se stvari obrnile. Tajvanski razvojni oddelek je nekoliko zaspal na lovorikah in kmalu so jih prehiteli domala vsi konkurenti. Danes pot tlakujejo Apple, Samsung, LG in Sony, ki so našli vsak svoje poslušalce. Celo pozabljeni Motorola in Nokia se počasi vračata v novo življenje. Prva si je tržno nišo poiskala med cenovno dostopnejšimi telefoni, druga pa se je spajdašila z Microsoftom in uporabnikom z operacijskim sistemom Windows ponuja alternativo prevladujočima Androidu in iOS.

Ampak HTC bitke še ni pripravljen predati. Svoj upe (za zdaj še) polaga v serijo One, ki so jo predstavili pred tremi leti in danes zaobjema njihovo celotno kolekcijo telefonov. Gre sicer za dobre in dizajnersko dovršene naprave, ki pa jim še ni uspelo popolnoma prepričati kupcev. Morda so se tudi zato HTC-jevi oblikovalci odločili za drzen korak in najnovejšega predstavnika družine odeli v prenovljeno ohišje … ohišje, ki je kopija iPhona 6s. Celo spolzka sta enako.

Naredili so Frankeinsteinovo pošast So morda mislili, da ne bo nihče opazil? Ali so upali, da vidijo vsi in jih ravno to prepriča v nakup? Karkoli je že bil razlog, opazili smo in, iskreno povedano, nad to potezo nismo najbolj navdušeni. Sporoča namreč malomarnost in krizo identitete.

Res je, da so za kopijo izbrali vsaj najboljši genski material, a vseeno menimo, da bi bilo bolje, če bi se držali svojih lastnih sposobnosti in idej. Da ne bo pomote, z dizajnom ni nič narobe. Gre za enega lepših in sodobno minimalističnih. A težava je, ker smo ga že videli. Letos. Pri najvidnejšem predstavniku pametnih telefonov. Kopijo so sicer očitno želeli nekoliko omiliti in osrednjo tipko, ki je pri iPhonu okrogla, spremenili v ploščato … takšno, kot jo imajo Samsungovi Galaxyji. Vse skupaj kar malce srhljivo spomni na Frankeinsteinovo pošast. Brrr.

Ne sodi knjige po platnicah Star rek sicer pravi, da knjige ne smemo soditi po platnicah. Sploh če gre v resnici za platnice druge knjige. In res je tako. V drobovju A9 poleg dveh gigabajtov delovnega pomnilnika (RAM) in 16 gigabajtov notranjega spomina počiva procesor Snapdragon 617, ki se na papirju uvršča v srednji razred. A le na papirju.

V praksi je telefon odziven in hiter. Na našem testu je vse potekalo gladko, od brskanja po spletu, ogleda videoposnetkov in igranja iger do preklapljanja med aktivnimi aplikacijami in večopravilnosti. Tu lahko ponovno potegnemo vzporednice z iPhonom, ki v specifikacijah na papirju vedno šepa za konkurenti, v praksi pa jih vse po vrsti prehiti. Očitno so HTC-jevi inženirji res podrobno naštudirali Applov izdelek.

A9 je opremljen z najnovejšo različico Androida K odzivnosti A9 pripomore tudi zadnja različica operacijskega sistema Android z oznako Marshmallow, drobnogled katerega si lahko preberete tukaj. HTC One A9 je s tem tudi eden prvih telefonov poleg serije Nexus z nameščenim najnovejšim Androidom.

Kot je značilno za HTC-jeve naprave, je prevlečen z uporabniškim vmesnikom Sense, ki nam je bil od nekdaj bolj všeč od uporabniških vmesnikov nekaterih drugih proizvajalcev telefonov, saj je imel več uporabnih lastnih funkcij in je res v marsikaterem pogledu dopolnjeval osnovno različico Androida.

Menije obarvajte z različnimi temami za različne priložnosti In še danes je tako. Obogateni Android je na prvi pogled videti precej neokrnjen, a ko malo bolj pobrskamo po menijih, najdemo kar nekaj bombončkov, ki vsaj malo popestrijo uporabniško izkušnjo.

Na primer različne teme namizja, ki popolnoma spremenijo videz menijev. Uporabna je tudi možnost ekstremnega varčevanja z energijo, ki ugasne večino aplikacij in prekine podatkovno povezavo, ko telefon spi. Če telefon uporabljate za spremljanje novic in dogajanja na družbenih omrežjih, pa vam bo koristil zbirnik družbenega dogajanja BlinkFeed, ki pod eno streho združuje objave prijateljev na Facebooku in Twitterju ter novice različnih medijev, podobno kot to počne aplikacija Flipboard.

Zaslon opravi svoje delo tako, kot ga mora Seveda vsi grafični učinki in aplikacije ne bi prišli toliko do izraza brez dobrega zaslona. A9 ga ima. Petpalčni AMOLED sicer ni nikakršen presežek, a s polno HD-ločljivostjo (1920 x 1080 pik) več kot zadosti vsem potrebam. Slika je zelo ostra, barvna paleta je nasičena, črna barva pa je res črna. Slika daje zelo dober vtis tiskanega papirja, kar ga ob branju naredi do oči prijaznejšega. K zaslonu resnično nimamo nobene pripombe.

Pod njim najdemo že prej omenjeno osrednjo tipko, ki nas ob pritisku vrne na namizje, prav tako pa služi odklepanju telefona. V njej se namreč skriva zelo odziven in natančen bralnik prstnih odtisov, ki je vsaj tako dober kot konkurenčni. To je pomembno, ker ta način odklepa vnose vzorcev in PIN-številke počasi pospravlja na smetišče zgodovine.

Izboljšan fotoaparat bo zadostoval priložnostnemu fotografu Procesor in zaslon torej dobita kljukico. Kaj pa fotoaparat, največja pomanjkljivost HTC-jevih telefonov? Ni najboljša, je pa glede na svoje predhodnice precej izboljšana. V osrednjem načinu zajema slike s 13 megapiksli, selfieje pa s štirimi megapiksli, kar se morda ne sliši nič posebnega, ampak brez skrbi, priložnostnemu fotografu bo več kot zadostovala.

V večini položajev se fotoaparat obnese dobro. Fokus in zajem slik sta hitra, fotografije pa so pri dnevni svetlobi ostre in polne detajlov. Ko pade noč, se je treba za kakovostno fotografijo nekoliko bolj potruditi, a vam k sreči pomaga optični stabilizator, ki kljub tresočim rokam dovolj dobro umiri sliko.

Za bolj napredne in zahtevne fotografe je na voljo tudi profesionalni način, s katerim lahko zajemate slike v formatu RAW in se igrate z drugimi nastavitvami, kot so osvetlitvena avtomatika, ravnovesje beline in ISO. Primere fotografij v različnih pogojih, si lahko ogledate v fotogalerijah.

Pri snemanju bi stabilizacija slike lahko bila boljša Pri videu se stabilizacija slike odreže nekoliko slabše, sicer pa je s telefonom mogoče narediti povsem zadovoljive posnetke. Maksimalna ločljivost snemanja je polni HD, torej 1080p, poleg v navadnem pa s kamero lahko snemamo tudi v načinu HyperLapse, ki pohitri posnetke (hitrost nastavite sami, potem ko ste že končali snemanje), in upočasnjenem načinu, ki vaš posnetek naredi bolj dramatičen.

Ponoči kakovost slike pričakovano pade, a če nam jo uspe stabilizirati in snemamo mirujoči kader, potem vseeno lahko napravimo kakšen lep posnetek.

Dnevna svetloba, mirujoč posnetek.

Dnevna svetloba, panoramski posnetek.

Dnevna svetloba, posnetek v premikanju.

Dnevna svetloba, način HyperLapse.

Noč, mirujoč posnetek.

Noč, panoramski posnetek.

Noč, način HyperLapse.

Dober v vsem, blesti nikjer Če spregledamo nesramno kopiranje dizajna iPhona, nas je HTC One A9 pozitivno presenetil. Ne blesti sicer na nobenem področju, a je na vseh dovolj dober. Je hiter, zmogljiv in zajame kvaliteten slike. Ima pa seveda tudi svoje težave.

Največji sta baterija, ki se vam bo včasih izpraznila še preden bo sonce dobro zašlo (tudi posledica velikega zaslona) in pa visoka cena, ki je na ravni nekaterih najboljših predstavnikov pametnih telefonov, kljub temu, da se HTC One A9 s svojimi karakteristikami uvršča v srednji razred. Naš nasvet: če ste od nekdaj želeli iPhona, ki bi ga poganjal Android, potem je to pravi telefona za vas, a vseeno počakajte, da mu cena nekoliko pade.

Ocena: 8