Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 9. 2011,
12.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

HTC

Sreda, 28. 9. 2011, 12.47

8 let

HTC Evo 3D

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
HTC je med prvimi na tržišče poslal mobilni telefon, ki omogoča snemanje in predvajanje 3D-videoposnetkov in fotografij. Muha enodnevnica ali nova revolucija med mobilniki?

HTC Evo 3D je eden od za zdaj še redkih mobilnikov (edini pri HTC-ju), s katerim lahko uporabnik posname fotografijo ali videoposnetek v 3D-tehnologiji in ju na telefonu tudi prikaže brez dodatne opreme, kot so 3D-očala, ki jih poznamo iz kinodvoran. To mu omogočata dve kameri in poseben, "stereoskopski" zaslon, ki pravzaprav prikazuje dve sliki hkrati, naše oči pa ju vidijo kot eno, tridimenzionalno podobo. Tridimenzionalne podobe na telefonu požanjejo precej vzklikov navdušenja, a je to pravzaprav edina opazna novost, ki jo ta telefon prinaša.

Videz ne navduši Že na prvi pogled je dizajn telefona skorajda neugleden. Oglat in precej velik mobilnik spominja na brate iz kakšne prejšnje linije HTC-jev, je pa preglednost na 4,3-palčnem zaslonu 3D S-LCD odlična. Všeč nam je bil pokrov za baterijo, ki spominja na gumo in omogoča dober oprijem. Oprijem pa smo tudi potrebovali, saj telefon ni le velik, ampak tudi težak, skorajda neprimeren za prenašanje v hlačnem žepu. Na vrhu in ob robu telefona sta klasična gumba za vklop in izklop ter prilagajanje glasnosti zvočnika, nova pa sta gumba za preklapljanje iz 2D- v 3D-način in sprožilec kamere. Razveselil nas je predvsem slednji, saj smo ob uporabi telefonov z virtualnimi sprožilci ugotovili, da je fotografiranje s pomočjo fizičnega gumba veliko lažje.

Kako se obnese kot fotoaparat (v 2D načinu)?

3D-fotografije bodo ostale na telefonu Da, veliko govorimo o 3D-tehnologiji, pokazati pa ne moremo praktično nič. 3D-posnetke, ki jih naredimo s tem telefonom, lahko namreč prikazujemo le na njem samem ali pa na kakšnem drugem zaslonu, prirejenem za 3D-način. Na navadnem računalniškem zaslonu si ogledujemo le dvodimenzionalne fotografije, zato so tudi v fotogaleriji prikazane le 2D-fotografije. Pri 3D-videoposnetkih je malo drugače – na telefonu jih vidimo v 3D, ob prenosu na računalnik in predvajanju v standardnem Windows Media Playerju pa dobimo dva vzporedna videoposnetka.

Če ne uporabljamo kamere, 3D-načina sploh ne opazimo. Na nek način je to razočaranje, saj bi, če ne drugega, bil uporabniški vmesnik HTC Sense še veliko privlačnejši. Po drugi strani pa nismo prepričani, da bi lahko ves čas strmeli v 3D-podobe – že tako se začnejo oči hitro upirati migetajočim sličicam in daljše gledanje videoposnetkov ali fotografij postane rahlo neprijetno. Druga težava pri 3D-načinu pa je ta, da "požre" ogromno energije. Ob intenzivni uporabi 3D-načina bodisi za fotografiranje in snemanje bodisi za prikazovanje posnetkov se baterija izprazni v treh ali štirih urah. Zato je priporočljivo gumb, zmeraj ko ne uporabljamo te funkcije, premakniti v način 2D. Pa tudi takrat baterija navkljub svoji nadpovprečni velikosti (in teži) ostaja v povprečju drugih androidnih HTC-jev, kar pomeni, da bo pri običajnem uporabniku HTC Evo 3D bolj ali manj vsak dan priklopljen na polnilec.

Za navdušence nad multimedijskimi novostmi Če za trenutek pozabimo na 3D, HTC Evo 3D ne ponuja ničesar novega oziroma revolucionarnega, ampak je praktično enak telefon kot recimo HTC Sensation (ki ima, mimogrede, kamero z osmimi milijoni pik ločljivosti). Mu pa razen pomanjkanja novosti ne moremo veliko očitati, saj zaradi dvojedrnega procesorja deluje brezhibno, HTC-jev uporabniški vmesnik Sense je še vedno eden boljših, brskanje po spletu pa je zaradi velikega zaslona preprosto in pregledno.

Splošna ocena: 8 Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 - Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Karakteristike: Procesor: 1.2 GHz, dual core OS: Android 2.3 Gingerbread z uporabniškim vmesnikom HTC Sense RAM:1 GB Notranji pomnilnik: 1 GB Razširitvena reža: microSD Dimenzije: 126.1mm x 65.4mm x 11.3mm Masa: 170 gramov Zaslon: 4,3-inčni na dotik z ločljivostjo 540 x 960 Baterija: Li-ion, 1730 mAh Maksimalen čas pogovora: do 450 minut Maksimalen čas pripravljenosti: do 355 ur Omrežje:3G/GPRS/EDGE/Wi-Fi Podatkovni prenos: HSDPA 14.4Mbps, HSUPA 5.76Mbps GPS: da Senzorji: Girosenzor, G-senzor, digitalni kompas, senzor bližine, senzor svetlosti Kamera: Fotoaparat z ločljivostjo 5 milijonov slikovnih pik v 2D načinu in 2 milijonov pik v 3D načinu, z avtofokusom in dvojno LED bliskavico, dodatna kamera za video klice z ločljivostjo 1,3 milijona pik, videoposnetki 2D ali 3D z do 720p ločljivosti Predvajanje zvočnih datotek: .aac, .amr, .ogg, .m4a, .mid, .mp3, .wav, .wma (Windows Media Audio 9) Predvajanje video datotek: .3gp, .3g2, .mp4, .wmv (Windows Media Video 9), .avi (MP4 ASP and MP3), .xvid (MP4 ASP and MP3) Snemanje video datotek: MPEG-4 Povezljivost: Bluetooth 3.0, micro-USB 2.0 (5-pin) priključek z MHL za USB in HDMI povezljivost, 3,5-mm priključek AV, radijski sprejemnik FM

Ne spreglejte