Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
2. 4. 2013,
11.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Facebook Android pametni telefon HTC

Torek, 2. 4. 2013, 11.36

8 let

Facebookov naskok na Android – še ta teden?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kaj naklepa Facebook na pojutrišnjem za zdaj še skrivnostnem dogodku? Govori se, da bodo predstavili prvi pametni telefon s Facebookovo različico operacijskega sistema.

Prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg že nekaj časa ne skriva ambicij, da bi njegov otrok Facebook prevzel domače zaslone pametnih telefonov. Ambicije o ustvarjanju lastnega operacijskega sistema se bodo materializirale že ta četrtek – Facebook je sklical dogodek na sedežu podjetja, v vabilu pa so zapisali zgolj "Pridite pogledat naš novi dom na Androidu." Ugibanja kažejo v smer, da bodo tam pokazali prvi pametni telefon z blagovno znamko Facebook. Domač zaslon in privzete funkcije v znamenju Facebooka New York Times navaja, da bo šlo za prvi telefon s popolnoma novo vejo operacijskega sistema Android, kjer bo poudarek na Facebookovih storitvah družbenega omrežja in ne na Googlovih, kot je to bilo pri dozdajšnjih različicah operacijskega sistema Android. Za proizvodnjo prvega Facebookovega telefona naj bi poskrbel tajvanski HTC, ki je s Facebookom že sodeloval; tako je telefon HTC Status imel posebno tipko za hiter in neposreden dostop do Facebooka.

Ameriški časnik navaja, sklicujoč se na vire blizu proizvajalca in Faceboka, da bo nov telefon po vklopu prikazal Facebookov domač zaslon in ne zaslona, ki smo ga vajeni pri operacijskem sistemu Android. Prav tako bo sporočanje in snemanje fotografij potekalo prek Facebookovih funkcij in ne prek funkcij operacijskega sistema Android, celo privzeti seznam stikov v telefonu bo predvidoma kar seznam prijateljev v Facebooku. Amazon je že prej prilagodil Android Facebook sicer ne bo prvi, ki je priredil operacijski sistem Android in Googlove aplikacije nadomestil z lastnimi. Pred njimi je to storil že Amazon, ki je na svojih tablicah Kindle med drugim kot privzeto trgovino namesto trgovine Google Play nastavil Amazon Store. Kljub namigovanjem, da bo Amazon razširil ponudbo izdelkov Kindle tudi na pametne mobilne telefone, v tem trenutku še ni zanesljivih informacij, kdaj bi se to lahko zgodilo.

Ne spreglejte