Srdjan Cvjetović

Torek,
4. 11. 2014,
13.54

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

CERN fizika jedrska fizika Higgsov bozon raziskave

Torek, 4. 11. 2014, 13.54

5 let, 3 mesece

CERN dobil prvo generalno direktorico

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

S prvim dnem leta 2016 bo krmilo jedrskega raziskovalnega središča CERN v Ženevi za pet let prevzela italijanska doktorica fizike Fabiola Gianotti, ki v CERN-u dela že dobri dve desetletji.

Fabiola Gianotti se bo tako v zgodovino te raziskovalne ustanove vpisala kot prva generalna direktorica, njenih 15 predhodnikov, med njimi tudi zdajšnji generalni direktor Rolf Heuer, je bilo pripadnikov močnejšega spola.

Njeno imenovanje izmed treh kandidatov je danes na svoji zaprti seji potrdil svet te ustanove, formalno pa bo potrjeno na njihovi decembrski seji.

Novoimenovana generalna direktorica CERN-a je doktorirala leta 1989 na področju eksperimentalne fizike delcev na milanski univerzi, od leta 1994 pa je raziskovalka v CERN-u. Članica italijanske akademije znanosti in od avgusta lani tudi častna profesorica na univerzi škotskega glavnega mesta Edinburgh je v CERN-u sodelovala pri več različnih raziskovalnih projektih, predvsem pa se je ukvarjala z razvojem in gradnjo primernih detektorjev ter programske opreme in analitskih metod obdelave podatkov pri raziskavah elementarnih delcev.

Svetu je predstavila Higgsov bozon

Od marca 2009 do februarja 2013 je bila vodja projekta ATLAS, ki združuje tri tisoč fizikov v 38 državah. Prav ona je 4. julija 2012 na zdaj že zgodovinskem seminarju v prostorih CERN-a ob švicarsko-francoski meji predstavila rezultate tega projekta pri iskanju Higgsovega bozona, kar je napovedalo odkritje tega elementarnega delca.

Avtorica več kot 500 del v priznanih znanstvenih revijah je članica številnih znanstvenih združenj v državah, med katerimi so Francija, ZDA, Nizozemska in Nemčija, je pa tudi članica pred kratkim ustanovljenega Znanstvenega sveta generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov Ban Ki Muna.

Prejemnico več italijanskih in mednarodnih nagrad ter častno doktorico univerz v Uppsali, Lausanni, Montrealu in Oslu je britanski časnik Guardian leta 2011 uvrstil med sto najbolj navdihujočih žensk, ameriška revija Time jo je leta 2012 uvrstila na peto mesto osebnosti leta, lani pa jo je revija Forbes vključila med sto najvplivnejših žensk.