Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 5. 2014,
14.47

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

roboti Velika Britanija

Torek, 6. 5. 2014, 14.47

8 let, 1 mesec

Bodo naše otroke učili roboti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prizori iz filmov, kot je RoboCop, se večini zdijo neresnični. Vseeno pa se mnogi med nami bojijo, da bi takšni prizori lahko postali del resničnosti.

Med Britanci je precej prisoten strah glede prihodnosti, ki nam jo prinašajo roboti. Deset odstotkov jih meni, da bosta zgoraj omenjeni filmski prizor in policija, sestavljena iz kopice robotov, že čez deset let postala resničnost. Razmišljanje o možnosti vzpona robotov pri tretjini Britancev vzbuja občutek strahu, saj si ne želijo, da bi jih zamenjali deli kovin. Bojijo se tudi, da bi jih roboti zamenjali na delovnem mestu.

Bodo roboti res imeli čustva? Bojijo se tudi zato, ker menijo, da so roboti precej bolj inteligentni, prepričani pa so celo, da bi lahko v prihodnosti postali sposobni izražati čustva. Da se tehnologija razvija prehitro, je prepričana skoraj polovica Britancev, to pa uničuje tradicionalen način življenja. 35 odstotkov je zaskrbljenih, kakšen vpliv ima tehnologija na razvoj vojske.

Namesto učiteljev roboti? Bodo roboti zamenjali učitelje v razredih? Bodo naše otroke res učili roboti? Če to vprašamo Britance, ki so jih povabili k sodelovanju v anketi, bi našemu vprašanju pritrdil vsak četrti. Anketa je sicer v okviru skorajšnjega predvajanja nove znanstveno-fantastične drame Almost Human raziskovala odnos do tehnologije in robotov.

Vsi pa se vendarle ne bojijo robotov. Nekateri Britanci se očitno že navajajo na misel, da si bodo morali z njimi deliti posteljo, sedemnajst odstotkov je celo pripravljenih skočiti z njimi tudi med rjuhe. Je pa večina, 41 odstotkov, ob tem vprašanju odgovorila, da gre za malce nenavadno in čudno vprašanje, 14 odstotkov pa je prepričanih, da robotov v te namene ne bodo uporabljali.

Morda bi svoje mnenje spremenili, če bi jim svoje videnje prihodnosti predstavili novozelandski strokovnjaki. Ti so namreč prepričani, da bodo roboti do leta 2050 zamenjali prostitutke. Kot največjo prednost občevanja z roboti pripisujejo čistočo in zmanjšanje širjenja spolno prenosljivih boleznih.

Domačega ljubljenčka bi zamenjali za robota Medtem ko večini roboti niso prav nič všeč, pa je enajstim odstotkom misel, da bi imeli doma otroka robota, takšnega, kot je nastopal v filmu Umetna inteligenca (deček David), precej simpatična. Nekaterim celo tako, da bi svojega domačega ljubljenčka celo zamenjali z njim.

Bolj kot to, da bi roboti nadomestili človeško delovno silo, je verjetno, da bodo roboti uporabljeni le kot pomoč zaposlenim.

Ne spreglejte