Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 1. 2013,
7.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jure Cekuta Karl Erjavec Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 21. 1. 2013, 7.15

8 let

Jure Cekuta: Ne bom odgovarjal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tokratnega nadaljevanja sojenja v zadevi Patria se udeležuje slikar Jure Cekuta, zoper katerega je tožilstvo decembra lani vložilo obtožnico. Zaslišali so tudi Marijo Zagožen.

V zadevi Patria je sodišče konec lanskega leta končalo z izvedbo dokazov tožilstva, sedaj je s svojimi dokazi na vrsti obramba. Ta je tudi predlagala zaslišanje Jureta Cekute, ki je prisoten na tokratni obravnavi. Sicer se je obdolženi Janez Janša za danes opravičil zaradi neodložljivih sestankov v zvezi s proračunom EU, opravičil se je tudi Anton Krković (češ da danes sodišče ni vabilo Albina Gutmana, ostale priče pa zanj niso pomembne, o.a.), medtem ko je postopek zoper Walterja Wolfa in Jožeta Zagožna zaradi zdravstvenih razlogov začasno izločen. Na zatožni klopi je bil danes torej le Ivan Črnkovič.

Cekuta redkobeseden Kot je znano, je vrhovno državno tožilstvo zoper Jureta Cekuto decembra lani vložilo obtožnico zaradi tako imenovane Patria 2. Ta mu očita trgovanje s podatki, ki so bili neupravičeno posredovani z ministrstva za obrambo. Jure Cekuta je tako danes izkoristil pravni pouk, ki mu ga je podala predsednica senata glede pričanja, zato na večino zastavljenih vprašanj ni hotel odgovoriti, saj bi si lahko z odgovori škodoval. Odgovoril je, da pozna denimo Walterja Wolfa in Wolfganga Riedla, ne pa tudi, v kakšni povezavi. Zanikal je sestanek s Karlom Erjavcem, ni odgovoril na nobenega od predočenih branj, torej raznih spletnih dopisovanj, v katerih je omenjen, prav tako ni želel komentirati domnevne pogodbe iz maja 2004, po kateri naj bi prejemal 12.500 evrov na mesec oziroma račun, ki naj bi ga bil izstavil v višini 338 tisoč evrov.

Marija Zagožen: To je čista neumnost Na predlog obrambe je sodišče danes zaslišalo tudi Marijo Zagožen, ženo obtoženega Jožeta Zagožna, ki bi sicer morala pričati že na prejšnji obravnavi, a ji tedaj vabilo ni bilo izkazano, zato so jo znova povabili na današnje nadaljevanje sojenja. Tudi Zagožnova bi lahko izkoristila tako imenovano pravno dobroto, institut, ki sorodnikom omogoča, da ne pričajo, a se je odločila, da bo pričala. Kot je pojasnila, domov ne ona, ki je bila v svoji karieri na visokih položajih, denimo v nadzorenm svetu, ko se je privatizirala Slovenska industrija jekla, ne mož službe ne nosita. "O Patrii sem izvedela šele iz medijev. Pet let blatenja pa je pridelalo bolezen," je povedala uvodoma.

Za čisto neumnost je označila spletno sporočilo, v katerem je omenjena kot nekdo, ki skuša zadevo Patria nevtralizirat oziroma "če bo prepričana, da bodo Ravne vključene v program, bo z nami", je omenjeno v Riedlovem mejlu, in zatrdila, da ni bilo nobenega stika s Sistemsko tehniko. Na vprašanje, ali je bila z družino junija 2005 na počitnicah na Hrvaškem, kamor naj bi jih povabil Cekuta, je kot iz topa izstrelila, da to ne drži. Kot je pojasnila, že 22 let ne letuje na Hrvaškem, takrat pa je bila en teden na morju v Črni gori.

Na prejšnji obravnavi je bil sicer zaslišan obrambni minister v prvi vladi Janeza Janše Karl Erjavec, ki je poudaril, da Janša nanj v času postopka izbire ponudnika za nakup osemkolesnikov ni poskušal vplivati. Janša se o tem po Erjavčevih besedah "ni kaj dosti brigal", o zadevi pa sta govorila dvakrat, v obeh primerih na Erjavčevo pobudo, je dejal.

Sojenje Janezu Janši, Jožetu Zagožnu, Tonetu Krkoviču, Ivanu Črnkoviču in Walterju Wolfu se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra 2011. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov patria. Vseh pet očitke zanika.

Ne spreglejte