Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 5. 2012,
16.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

podkupovanje sojenje

Petek, 11. 5. 2012, 16.04

8 let

Inšpektor zavrnil 60.000 evrov podkupnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Začelo se je sojenje nekdanjemu direktorju Partner Fin Miranu Strahu zaradi domnevnega poskusa podkupovanja Đorđa Perića.

Miran Strah je obtožen, da naj bi pred petimi leti prek posrednika poskušal podkupiti davčnega inšpektorja Đorđa Perića. Po poročanju Dnevnika naj bi Strahov znanec Vitomir D. januarja 2007 Periću ponudil nagrado v višini 60.000 evrov, da ne bi nadaljeval davčnega inšpekcijskega nadzora davka na dodano vrednost v podjetju Partner Fin in v povezanih družbah Srce Komenskega, Daim Nautilus, AFD Askad.

Perić je po poročanju Dnevnika včeraj na sodišču podrobno opisal potek davčnega nadzora v Partner Finu in povezanih družbah. Ugotovil je, da so tri osebe, takratni lastnik družbe Domen Zavrl, Daim Mamut in Strah, dobile povrnjen DDV na nezakonit način in da je šlo za goljufijo. Napisal je kazensko ovadbo, za Partner Fin pa izdal delno odločbo o zavrnitvi vračila DDV, poroča Dnevnik. Perić se kljub pritiskom Davčnega urada Ljubljana in generalne davčne uprave, da naj vračilo odobri, ni vdal, zahteval je celo razširitev obdobja pregleda DDV v Partner Finu. Isti dan mu je telefoniral Vitomir D. in ga povabil v svoj lokal, kjer mu je ponudil 60.000 evrov, če "pokrije" zadevo s Partner Finom, za tem pa naj bi stal Američan John. Ponudbo je zgroženo zavrnil.

O tem je obvestil takratnega direktorja generalne davčne uprave Ivana Simiča, ki mu je nezainteresirano dejal, da naj napiše uradni zaznamek. "Takrat sem začel sumiti, da je vpleten, kar se je pozneje tudi potrdilo, saj me je vrgel iz službe," je na sodišču dejal Perić. Nekaj dni pozneje je ta uradni zaznamek pokazal Vitomirju D., ki pa mu je dejal, da se za vsem tem skriva Strah.

Obtoženi Miran Strah je na sodišču to odločno zanikal. "Vztrajam, da je to popolni konstrukt, popolna laž," je dejal Strah. Kot je še dejal, je bil v času, ko sta sestala Vitomir D. in Perić tudi sam v lokalu, vendar je sedel v drugem prostoru. Strah naj bi Vitomirja D. prosil le, da naj poizve o podrobnostih inšpekcijskega nadzora. Ko se je Vitomir D. po pogovoru z inšpektorjem vrnil do njega ter mu dejal: »Miran, beži od tega,« je odšel iz lokala, nekaj dni kasneje pa je od novinarjev izvedel, da je obtožen dajanja podkupnine. Zanikal je tudi, da bi kaj vedel o razširitvi inšpekcijskega nadzora.

Vitomir D. pa je na sodišču dejal, da mu je Strah govoril o Partner Finu in o nekem Johnu, ki bi bil pripravljen dati nagrado 60.000 evrov. Ko je to povedal inšpektorju Periću, je ta zavpil, naj izgine stran, poroča Dnevnik.

Sojenje se bo nadaljevalo 7. junija, še poroča Dnevnik.

Ne spreglejte