Ponedeljek,
10. 6. 2013,
16.54

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Čista lopata Borut Farčnik Dušan Črnigoj

Ponedeljek, 10. 6. 2013, 16.54

5 let, 7 mesecev

Čista lopata: Črnigoj in Farčnik s pritožbo nad odločitev glede prestajanja kazni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanji direktor Primorja Dušan Črnigoj in podjetnik Borut Farčnik sta se pritožila na odločitev senata ljubljanskega okrožnega sodišča.

To je zavrnilo njuno prošnjo po alternativnem prestajanju zaporne kazni, dosojene v zadevi Čista lopata. Sodišče je sicer pri tem ugodilo le nekdanjemu komercialnemu vodji projektov na SCT Ivanu Demšarju.

Demšar bo namesto zapora v hišni zapor Sodišče je ugodilo prošnji obsojenega Demšarja, da kazen devetih mesecev zapora prestane v hišnem zaporu, so pojasnili na sodišču. Zavrnilo pa je prošnje za preostale obsojence, vendar pa rok za njihovo pritožbo še ni potekel.

Sodišče je zavrnilo tudi prošnjo nekdanjega prvega moža SCT Ivana Zidarja, ki je bil obsojen na 14 mesecev zaporne kazni, njegov odvetnik Boštjan Penko pa je že napovedal, da bo zaradi slabega zdravstvenega stanja zaprosil za odlog prestajanja kazni. Zavrnjene so bile tudi prošnje nekdanje direktorice Vegrada Hilde Tovšak, Srečka Gabriča in Tomaža Žiberta. Tovšakova je sicer že začela s prestajanjem dosojene kazni v zaporu na Igu.

Žibertu odobrili odplačilo denarne kazni v večmesečnih obrokih Obsojeni Žibert je zaprosil, da kazen dveh let in šestih mesecev zapora prestane na način, da še naprej opravlja delo pri družbi, kjer je zaposlen, razen ob prostih dnevih, ki bi jih preživljal v zaporu, vendar pa je sodišče njegovo prošnjo zavrnilo. Prav tako je sodišče zavrnilo njegovo prošnjo za plačilo denarne kazni z delom v splošno korist, medtem ko mu je odobrilo odplačilo denarne kazni v večmesečnih obrokih.

Sojenje zaradi dogovarjanja in podkupovanja pri pripravi ponudb na javnem razpisu za izgradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika in podkupovanja ter sostorilstva pri tem kaznivem dejanju se je začelo oktobra 2010, afera pa je v javnost prišla februarja 2008 po odmevnih aretacijah, v katerih so pridržali vse vpletene.