TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 11. 2008,
13.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 11. 2008, 13.17

8 let

Na Kitajskem skrbi zaradi prisotnosti melamina v živalski krmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Kitajskem in po svetu se krepi zaskrbljenost, da je melamin vstopil v celotno prehrambeno verigo.

Po razkritju kitajskih medijev, da se sporna kemikalija na Kitajskem redno dodaja k živalski krmi, so vse glasnejša opozorila o njeni zelo verjetni prisotnosti tudi v mesu in ribah.

Okrit v jajcih Melamin so tako minuli konec tedna oblasti v Hongkongu odkrile v jajcih proizvajalca Hanwei, uvoženih iz provinc Liaoning, Shanxi in Hubei. Po mnenju preiskovalcev naj bi okužbo jajc z melaminom zakrivila krma za kokoši, ki so ji to kemikalijo dodajali z namenom navideznega povečanja njene beljakovinske vrednosti.

Poslovodja podjetja Hanwei je medtem priznal, da so melamin v krmi za kokoši odkrili že konec septembra, kemikalijo naj bi krmi dodajali tudi drugi proizvajalci. Hanwei je zaradi škandala vložil že tudi tožbo proti dobavitelju krme Xinmin Mingxing.

Verjetnost zastrupitve omejena Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) je v torek ta teden opozorila, da bi lahko bil melamin navzoč tudi v drugih prehrambenih izdelkih, med drugim v mesu in ribah. FAO je zato od kitajskega ministrstva za kmetijstvo zahteval odgovore o tem, ali je bil melamin vmešan v krmo za živali.

Strokovnjaki sicer poudarjajo, da je verjetnost za zastrupitev ob majhni vsebnosti melamina v mesni izdelkih zelo omejena, vendar pa pri tem ne morejo biti stoodstotno prepričani, saj pravih preizkusov o učinkih melamina na ljudi še ni bilo. Dokler prisotnosti kemikalije septembra niso odkrili v mleku v prahu, za kaj takega tudi ni bilo potrebe.

Prav zaradi tega so starši in potrošniki na Kitajskem in drugod po svetu vseeno zaskrbljeni glede kitajskih prehrambenih izdelkov ter tistih proizvodov, ki vsebujejo kitajske sestavine.

Okrepljen nadzor Kitajsko ministrstvo za kmetijstvo je že napovedalo, da bo okrepilo nadzor nad proizvodnjo živalske krme. Vodja oddelka kitajskega ministrstva za živinorejo Wang Zhicai je pojasnil, da so oblasti junija lani z uredbo prepovedale dodajanje melamina v krmo za živino, s čimer je takšno početje postalo nezakonito in ga morajo zato preganjati.

Kljub tem ukrepom pa strokovnjaki opozarjajo, da se praksa dodajanja melamina krmi po vsej verjetnosti nadaljuje, krepi pa se tudi zaskrbljenost, da je zelo razširjena.

Doslej umrli štirje otroci Kemijske lastnosti melamina omogočajo, da se z njegovim dodajanjem prehransko osiromašeni hrani ali krmi navidezno dvigne raven vsebnosti beljakovin. Uživanje melamina, ki se drugače uporablja v proizvodnji plastike in gnojil, lahko ob visokih vsebnostih vodi v nastanek ledvičnih kamnov, v velikih odmerkih pa celo v odpoved ledvic.

Zaradi prisotnosti melamina v hrani, predvsem v mleku, se je na Kitajskem doslej zastrupilo 53.000 otrok, štirje pa so zaradi zastrupitve umrli. Kitajski mlečni škandal se je z izvozom razmahnil po vsem svetu, številne vlade pa so zaradi tega umaknile ali celo prepovedale prodajo kitajskih izdelkov z vsebnostjo mleka.

Ne spreglejte