Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
11.04

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 11.04

8 let, 3 mesece

Leti, leti Adria ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Adria Airways med nebom in zemljo oziroma še ena farsa v procesu umiranja slovenskega nacionalnega letalskega prevoznika?

V Adriji nimajo sreče. Potem ko je vlada že pred časom kljub stisnjenim zobem nekaterih ministrov "požegnala" nujno ped desetmilijonsko dokapitalizacijo, ki naj bi podjetju omogočila preživetje, za koliko časa, ni povsem jasno, se je zapletlo kje drugje kot na včerajšnji skupščini delničarjev. Vodilni v naši največji državni banki NLB, ki čaka na novo državno dokapitalizacijo, so kratko malo "pozabili" na delničarsko srečanje. In na skupščini jih kajpak ni bilo. Zakaj bi sploh bili, ko pa vrli bankirji še vedno niso sprejeli dokončne odločitve, ali bo naša največja državna banka v lastniški delež pretvorila skoraj 30 milijonov evrov vredne terjatve do Adrie Airways.

Taisti bankirji torej, ki v teh dneh pričakujejo jasen in nedvoumen signal naših najvišjih vladnih funkcionarjev glede višine že druge pa tudi obljubljene letošnje dokapitalizacije: prvo četrt milijarde vredno so tako že porabili za pokritje lanske velikanske izgube NLB skupine in seveda za letošnji obilno "zabeljen" regres zaposlenim NLB-ejevcem. Razumem nezadovoljstvo vodilnih v NLB, ker jih je politika spet stisnila v kot in terja od bank konverzijo dela dolga v lastniške deleže. Ne razumem pa, da bankirjem v NLB niti toliko ni jasno, da konverzija, ki je predpogoj za državno dokapitalizacijo, ki je resda še v zraku rebalansa letošnjega proračuna, odpira vrata povrnitvi vsaj dela dolga bankam upnicam, v primeru NLB torej vsaj sedmih milijonov evrov. Še manj razumem, zakaj so NLB-jeve uprave v minulih letih tako radodarno odobravale posojila Adrii Airwyas. Morda je vse skupaj taktiziranje bankirjev državne NLB ...

Ampak Adria, ki letos praznuje pol stoletja letenja, v kondiciji, kot je, zdaj kratko malo ne more preživeti. Lanska izguba iz poslovanja je presegla že 25 milijončkov, skupaj s prevrednotenjem vrednosti celotne letalske flote pa celo 60 milijonov evrov. Če ne bo konverzije dela bančnega dolga, ne bo napovedane dokapitalizacije. Če ne bo dokapitalizacije, ne bo več Adrije, tako že mesece zatrjujejo zdajšnji vodilni v Adriji, ki očitno rešujejo kar se rešiti da. Zgrešenih poslovnih potez je bilo v preteklosti preveč. Tudi z nakupi letal, ki so jih menda "diktirali" največkrat Adrijini piloti, kar je unicum v letalskem poslu. In ti piloti namreč podobno kot stevardese in še mnogi pri slovenskem nacionalnem prevozniku še vedno ne razumejo vse težavnosti alarmantnega položaja Adrije.

Ne verjamem, da Adrie Airways ne bo več. Čeprav je tudi res, da nobena od dosedanjih vlad ni vedela, kaj bi z njo. Lahko se zgodi, da konča v stečajnem primežu. Ampak zagotovo bo potem spet poletela kot ptič feniks. Tudi Austrian, Swiss Air, Alitalia, ali belgijska Sabena, pa so to le nekateri, so bili na robu preživetja, pa so na njihovem pogorišču zrasli njihovi nasledniki, seveda z manj zaposlenimi in manjšim številom rednih letov. Logika letalske ekonomike je namreč preprosta in neizprosna: če je pod črto let nerentabilen, potem ga kratko malo ne more biti. Tega pa so se očitno premalo ali sploh ne zavedale dosedanje uprave Adrie Airwyas … kaj pa zdaj?

Ne spreglejte