TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 11. 2015,
11.14

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

martinovo martinovanje Zlato polje Žito

Sreda, 11. 11. 2015, 11.14

1 leto, 5 mesecev

Martinovo tokrat drugače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav pod martinovo gostijo razumemo gosko, mlince in rdeče zelje, se na praznično pogrnjeni mizi na ta praznik lahko znajde še vse kaj drugega. Si upate biti izvirni?

Cmoki vseh sort, na plan!

Drobni so nedeljska/praznična jušna zakuha, večji okusna priloga. Narejeni so lahko iz dan starih žemelj, kot zapovedujejo porumeneli in popackani listi starih kuharskih knjig, lahko pa za sodobne kruhove cmoke uporabite katerikoli kruh, ki pač ostaja v omari. Za bolj prefinjeno različico kruhovim rezinam odstranite skorjico, za bolj zdravo med pripravljeno kruhovo zmes zanje dodajte še namočene žitne kosmiče, da znižate glikemični indeks obroka. Bi poskusili z dodatkom sesekljanih bučnih semen in brizgom bučnega olja?

Rahli ovseni kosmiči Zlato polje

Rahli ovseni kosmiči so tanko rezani, zato so bolj topni in nežni. Uživamo jih lahko v kombinaciji z mlekom ali jogurtom ali pa uporabimo za pripravo drugih jedi in zgostitev jedi na žlico.

Svaljki, ocvrtki & co.

Dobra praznična priloga so tudi razni ocvrtki. Zdrobovim, iz pšeničnega ali pirinega zdroba, dodajte nariban sir, korenček, blanširano in drobno sesekljano špinačo, rukolo, celo blanširane in drobno sesekljane trše liste endivije, z lahkoto tudi raznovrstna zelišča. Za manj mastno različico oblikovane svaljke razporedite po papirju za peko na pekaču, jih poškropite z oljem in specite v pečici. Za to potrebujete dobrih 20 minut. Iz enake zmesi seveda dobite nežne svaljke. Če jih skuhate, jih lahko brez težav postrežete zabeljene s tradicionalno še toplo gosjo maščobo.

Bio pirin zdrob Zlato polje

Pirin zdrob lahko uporabljamo v enake namene kot pšenični zdrob, za pripravo prilog, glavnih jedi in sladic. V primerjavi s pirino moko je zdrob posebej bogat z beljakovinami, v primerjavi z navadno pšenico pa vsebuje več karotinoidov, ki so pomembni za nastanek vitamina A.

Ko že omenjam gosko … Jo mislite že spet nadevati s kruhom?

Kruhov nadev je najbrž najbolj zaželen, saj se med peko lepo navlaži in napoji z maščobo goske. Vendar je kruh ali nekaj podobnega potem še v obliki mlincev, skratka priloge, in kmalu ugotovimo, da ima ta klasični martinov obrok premalo vlaknin. Hitro na pomoč! Nadev naj bo letos iz ajdove ali prosene kaše, ki jo prej napol skuhajte, odišavite s krepkimi zelišči, pomešajte z jajcem in zatem nadevajte v trebušno votlino račke ali goske.

Ajdova kaša Zlato polje

Ajdova kaša je specialiteta slovenske narodne kuhinje. Ima najbolj harmonično sestavo beljakovin, ki je za telo primernejša od sestave beljakovin v mesu, mleku ali soji. Ajdova kaša Zlato polje ne vsebuje glutena, zato je primerna za brezglutensko dieto obolelih za celiakijo.

Polpeti iz kaše za prilogo

Vlaknine hitro vnesemo v obrok tudi z izbrano prilogo. Ajdova kaša z gobami je že ponarodela jed, ki se je ne branimo nikoli, niti za praznik ne. Iz katerekoli kaše, ki jo le predhodno namočimo čez noč in naslednji dan skuhamo, lahko naredimo polpete, nadev za zelenjavne zvitke (iz ohrovta ali zelja denimo) ali jo zapečemo kot narastek z dodano zelenjavo. Pozabljivcem in praktičnim kuharjem so v trgovinah na voljo imenitne predkuhane kaše. Njihova prednost je, da zanje namakanje ni potrebno. Ko se spomnimo nanje, jih le stresemo v lonec in v slabih dvajsetih minutah imamo zdravo jed že lahko na mizi. Tudi praznični.

Ječmenova kaša Zlato polje

Ječmenova kaša Zlato polje je odlična za pripravo glavnih jedi, prilog in solat. Zaradi tehnološkega postopka vlaženja s paro in naknadnega sušenja na vročem zraku ima ječmenova kaša krajši čas kuhanja in je ni treba predhodno namakati.

Mlincem v bran

Naj še tako razglabljamo in razmišljamo, mlinci so za marsikoga pomembna sestavina martinovanja, saj si jih v drugih dneh le redko pripravimo. Žitne vlaknine zato namesto v prilogi ali nadevu pripravimo v solati. Kuhana ječmenova ali pirina kaša je hitra obogatitev solate, zlasti se poda še mlačna k zdravemu, a žal grenkemu radiču.

Pira Zlato polje

Stara, ponovno odkrita žitarica izpolnjuje vse zahteve za sodobno "idealno živilo" – od vrste in količine glavnih sestavin do vsebnosti vitaminov in mineralov – ter ima številne dobrodejne učinke.

Za začetek obeda slastna juhica

Le kakšna je goveja juha brez zakuhe, se sprašujem. Za spremembo namesto rezancev ali ribane kaše tokrat vzemite jušne testenine kakšne druge oblike, na primer zvezdice ali jajčni rižek, otrokom v veselje pa testene živalce. Pobrskajte po trgovinski polici, gotovo najdete zase kaj razveseljivega in prikupnega.

Testeninski rižek Zlato polje

Testeninski jajčni rižek je odlična jušna testenina v obliki rižka. Zaradi svoje velikosti je primeren za juhe in enolončnice, v otroških glavnih jedeh in v prehrani starejših oseb.

Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. tehn.

Ne spreglejte