SiolNET.
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Leta 2008 v Sloveniji zgrajenih manj stavb

1

termometer

Lani je bilo v Sloveniji zgrajenih 5483 stanovanjskih in nestanovanjskih stavb, kar je 450 manj kot leta 2007.

Tako je bilo leta 2008 zgrajenih 4173 stanovanjskih stavb (leto prej 3986) in 1310 nestanovanjskih stavb (leto prej 1947), so sporočili z državnega statističnega urada. Več stanovanjskih površin, manj nestanovanjskih Skupna površina vseh dograjenih stavb je bila 3,15 milijona kvadratnih metrov oz. osem odstotkov manj kot leto prej. Povečale so se stanovanjske površine, in sicer za 23 odstotkov, zmanjšale pa so se nestanovanjske površine, za 33 odstotkov.

Polovica na novo pridobljenih stanovanjskih površin je v večstanovanjskih stavbah, 47 odstotkov stanovanjskih površin pa v enostanovanjskih stavbah. Skoraj polovica na novo pridobljenih površin v nestanovanjskih stavbah je namenjena za industrijske (26 odstotkov) in trgovske (24 odstotkov) dejavnosti.

Fizične osebe največ investirale v enostanovanjske stavbe Fizične osebe so lani zgradile več kot 4100 stavb oz. 1,2 milijona kvadratnih metrov površin, pravne osebe pa 1360 stavb oz. nekaj manj kot dva milijona kvadratnih metrov površin. Fizične osebe so investirale predvsem v gradnjo stanovanjskih stavb (78 odstotkov površin), od tega največ v enostanovanjske stavbe (83 odstotkov površin). Pravne osebe so največ vlagale v gradnjo nestanovanjskih (52 odstotkov površin) in stanovanjskih (48 odstotkov površin) stavb; med vlaganji v nestanovanjske stavbe je bilo največ investicij v stavbe za industrijske in trgovske dejavnosti (53 odstotkov površin).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin