TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 1. 2010,
6.49

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 1. 2010, 6.49

8 let, 1 mesec

Kriza turističnim delavcem ni uničila praznikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Iz praznične turistične statistike je razbrati, da v slovenski Istri ne odstopamo od tradicionalne silvestrske zgodbe.

Tiste namreč, v kateri Italijani nastopajo v glavni vlogi. Podobno kot vsa leta doslej so prav naši zahodni sosedje tudi med tokratnimi prazniki zasedli večino turističnih zmogljivosti ob našem morju. Izjema je le Izola, ki velja za "slovenski turistični otoček". Pri Deanu Kocjančiču, direktorju trženja V HTP Simonov zaliv, smo izvedeli, da so zelo zadovoljni z novoletnim izplenom. "Zasedenost je bila skoraj do gosta podobna kot lani. Nekoliko več jih je bilo nastanjenih v hotelih višje kategorije, se pravi tistih s štirimi zvezdicami, medtem ko so depandanse bolj samevale," pravi. Podobno uspešno so v novo leto zakorakali v bližnjem izolskem hotelu Delfin, kjer so 31. decembra našteli 405 gostov, od tega je bilo le pet tujcev. Hotel se je začel polniti kmalu po božičnih praznikih, ko so za povprečno pet dni zmogljivosti zasedli slovenski upokojenci.

Večinoma Italijani

V Aquaparku v Žusterni je bila struktura obiskovalcev nekoliko drugačna. Bili so polno zasedeni, hotelske sobe pa so si delili domači in italijanski gostje. Med njimi je bilo največ parov srednjih let, ki so rezervirali v glavnem tri do štiridnevne praznične pakete.

V turističnem podjetju Adria Ankaran so, podobno kot lani, gostili kar 80 odstotkov Italijanov, ki so se odločali večinoma za tridnevne pakete. Na silvestrsko noč so našteli 170 gostov. Tudi v TIC Koper so zadovoljni z obiskom. Največ je bilo italijanskih radovednežev, ki so iskali informacije o kulturnih znamenitostih, ki si jih lahko ogledajo v mestu, in pa kulinaričnih kotičkih, kjer se lahko okrepčajo.

Zasenih tri četrtine hotelov

V TIC Portorož so nam pojasnili, da so bili za Silvestra hoteli v piranski občini (pet jih je sicer zaprtih) zasedeni 74-odstotno, kar je za tri odstotke manj kot v enakem obdobju lani. Tudi v najbolj turističnem kraju na obali so prevladovali italijanski gostje, ki so jim sledili Avstrijci in Nemci.

Zadovoljni v Posočju V Posočju so lahko s prazničnim obiskom kar zadovoljni. Na Kobariškem in Tolminskem so bili apartmaji in zasebne sobe kar dobro zasedeni, gostov je bilo približno toliko kot prejšnja leta. Na Bovškem pa je bil obisk večji, skorajda povsem polni so bili tudi vsi hoteli.

Ne spreglejte