TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2008,
16.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2008, 16.20

8 let

Konec prenapolnjenih čakalnic v zdravstvu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je sprejela sklep o izdaji uredbe o poslovanju z uporabniki v javnem zdravstvu.

Po uredbi bolniki na izvedbo zdravstvene storitve na primarni ravni ne bodo čakali več kot 20 minut, na sekundarni in terciarni ravni pa ne več kot 60 minut od določenega termina. Zdravstveni delavec, ki bo napotil bolnika na določeno zdravstveno storitev na sekundarni ali terciarni ravni, bo bolniku svetoval in mu pomaga pri izbiri izvajalca, ki si ga bo bolnik prosto izbral, je določila vlada. Uredba uvaja Zdravstveni kontaktni center Ministrstvo za zdravje bo z vladno službo, pristojno za informiranje, ustanovilo Zdravstveni kontaktni center, in sicer v roku enega leta od uveljavitve uredbe. Center bo uporabnikom posredoval splošne informacije o izvajalcih, njihovih dejavnostih in poslovanju, splošne informacije o zdravstvenih storitvah ter informacije o vprašanjih splošnega pomena.

Izvajalci zdravstvenih storitev morajo v dveh mesecih od uveljavitve uredbe vzpostaviti način naročanja na zdravstvene storitve, pri čemer vsaj eno obliko elektronskega naročanja uvedejo v enem letu od uveljavitve te uredbe. Inštitut za varovanje zdravja mora v šestih mesecih od uveljavitve uredbe objavi celoten seznam izvajalcev za posamezne zdravstvene storitve, je še sklenila vlada.

Mazej Kukovičeva ne pričakuje težav pri implementaciji uredbe Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič je dejala, da so v uredbi kakovost v zdravstvu definirali "tako natančno, da ne bi smelo priti do težav pri sami implementaciji".

Ministrica: Čakalnice bodo skoraj prazne Bolnik naj bi po njenih besedah slednje občutil tudi tako, da se bo lahko prijavil k zdravniku tudi preko enega izmed elektronskih medijev in hkrati dobil informacijo, ob kateri uri bo na vrsti. "To, da naj bolnik v čakalnici ne bi čakal več kot eno, je največji doprinos, ki mora zaživeti," je prepričana Mazej Kukovičeva. Čakalnice naj bi bile po njenih besedah skoraj prazne.

Slednje je po njenem mogoče doseči s "spretnostjo in z znanjem načrtovanja časa, ki ga mora biti v zdravstvu več".

Ne spreglejte