TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 4. 2011,
13.42

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kathy Bates

Četrtek, 21. 4. 2011, 13.42

4 leta

Kathy Bates: prva z oskarjem za vlogo v trilerju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kathy Bates je leta 1991 dobila oskarja in zlati globus za glavno vlogo v trilerju Misery, tokrat pa si jo lahko ogledate v filmu Bonneville v videoteki na SiOL TV!

"Oskar je spremenil vse. Boljše plačilo, delo z boljšimi ljudmi, boljši projekti, več izpostavljanja, manj zasebnosti," je povedala ob podelitvi oskarja za vlogo psihopatinje Annie Wilkes v priznanem trilerju Misery, posnetem po knjižni predlogi Stephena Kinga. To je bil prvi oskar za najboljšo vlogo v tem žanru.

Prvenec - slaba odskočna deska

Leta 1999 je bila nominirana za oskarja, zlati globus in bafto za glavno vlogo v Prave barve (Primary Colors) režiserja Mika Nicholsa. Tretjič pa je bila leta 2003 nominirana za oskarja in zlati globus v filmu Gospod Schmidt Alexandra Payna.

Njeni najbolj znani filmi so: Divja dirka (2001), Ameriški izobčenci (2001), Mamin sinko (1998), Titanik (1997), Hudičevki (1996), The War at Home (1996), Dolores Claiborne (1994), Used People (1992), Ocvrti zeleni paradižniki (1991), At Play in the Fields of the Lord (1991), Bela palača (1991), Men Don't Leave (1990), Straight Time (1978) in Taking Off (1971, njen filmski prvenec). Njen prvenec je bil slaba odskočna deska, snemala je spet šele leta 1978, in sicer film Vlomilec na prostosti z Dustinom Hoffmanom.

Nominirana za osem emmyjev

Za vloge v televizijskih filmih in nadaljevankah je dobila mnogo nagrad, nominirana je bila kar za osem emmyjev. Pozna izmena (1996) ji je na primer prinesla zlati globus. Dvainšestdesetletna Batesova poleg igranja tudi režira. Njen režiserski prvenec je Dash in Lilly, v katerem igrata Sam Shepard in Judy Davis. Zanj je prejela kar devet nominacij za emmyja. Režirala je tudi nekaj delov Oddelka za umore, Newyorške policije, Oza in Pod rušo.

Kathy Bates je po Kačjem pastirju (2002) posnela še Brezpogojno ljubezen (Unconditional Love) z Rupertom Everettom in About Schmidt z Jackom Nicholsonom. Bila je kraljica Viktorija v filmu V osemdesetih dneh okrog sveta (Around the World in 80 Days) leta 2004, Bettina v televizijski seriji Pod rušo (2003-2005), Margene Cunningham v filmu Bonneville leta 2006, svoj glas je posodila filmom Čebelji film, Zlati kompas in Božič je spet tu.

Med 25 največjimi igralkami 90-ih let

V zadnjih petih letih se je pojavila v filmih PS Ljubim te, Dan, ko bo obstala Zemlja, Čez 30 in še pri tastarih, Krožna cesta, Cheri, Zgodba o prvaku (The Blind Side) ter v seriji Pisarna. V Krožni cesti je znova združila moči s Kate Winslet in Leonardom DiCapriom, s katerima je igrala že v Titaniku (1997). Njen zadnji dokončani film je Polnoč v Parizu Woodyja Allena, ki bo odprl festival v Cannesu.

"Nikoli nisem bila naivka, vedno sem bila karakterna igralka. Ko sem bila mlajša, je bila to resna težava, ker nikoli nisem bila dovolj lepa. Bilo je naporno, ne le zaradi pomanjkanja dela, ampak zato, ker sem se morala soočiti s tem, kako me ljudje vidijo," je povedala o svoji zunanjosti, ki ne ustreza hollywoodskim standardom lepote.

Revija Entertainment Weekly jo je uvrstila na seznam 25 največjih igralk devetdesetih let.

Ne spreglejte