TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 7. 2010,
13.36

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 7. 2010, 13.36

6 let, 8 mesecev

Hilary Swank: Telo je stroj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Igralka, ki je znana po svoji športni postavi, se ne boji fizične preobrazbe, ki jo zahtevajo različne vloge. Izbor njenih filmov si lahko ogledate tudi v videoteki na SiOL TV!

V videoteki na SiOL TV si oglejte grozljivko Grozljiva žetev! Dvakratna oskarjevka je svojo kariero začela z manjšimi vlogami v seriji Beverly Hills 90210 ter filmih Izganjalka vampirjev (Buffy the Vampire Slayer, 1992) in The Next Karate Kid (1994), leta 1999 pa se je v ospredje prebila z vlogo dekleta, ki se je pretvarjala, da je fant, v filmu Fantje ne jočejo (Boys Don't Cry). Odlično odigrana vloga ji je prinesla prvega oskarja, drugega pa je prejela za glavno vlogo v Punčki za milijon dolarjev (Million Dollar Baby), ki jo je pet let kasneje posnela s Clintom Eastwoodom. Z mamo je živela v avtu

Swankova, ki bo te dni praznovala 36. rojstni dan, se je rodila v ameriški zvezni državi Nebraska. Odraščala je v revščini, za igralski poklic pa jo je navdušilo branje knjig in gledanje filmov v mladih letih, saj se menda samo takrat ni počutila kot izobčenka. Na odru se je prvič pojavila že pri devetih letih v igri Knjiga o džungli. Njena starša sta se ločila, ko je bila Hilary stara trinajst let. Z mamo sta se nato preselili v Los Angelesu, kjer sta nekaj časa živeli kar v avtu.

Z vlogo fanta do oskarja Prvo glavno vlogo je Hilary dobila v četrtem filmu o Karate Kidu leta 1994, pri snemanju pa je lahko dobro uporabila tudi svoje znanje gimnastike. Leta 1997 je v priljubljeni seriji Beverly Hills 90210 zaigrala mater samohranilko. Ko so jo predčasno odpustili je bila zelo potrta in si mislila, da če ni dovolj dobra za Beverly Hills, ni dovolj dobra za nič. A izguba vloge se je pravzaprav izkazala za dobro priložnost, saj se je tako lahko udeležila avdicije za film Fantje ne jočejo (Boys Don't Cry). Oskar in zlati globus sta brez dvoma najboljši iztržek te vloge, saj je sicer dobila le 3000 dolarjev plačila, kar je celo premalo, da bi bila na snemanju zdravstveno zavarovana.

Od hujšanja do pridobivanja mišic Če je za Fantje ne jočejo drastično shujšala in se ostrigla na kratko, se je Hilary za film Punčka za milijon dolarjev spremenila v pravo športnico in pridobila devet kilogramov mišične mase. Kasneje je komentirala, da svoje telo dojema kot stroj, ki lahko doseže karkoli, po prejemu oskarja pa je dejala: "Ne vem, kaj sem storila, da sem si to zaslužila. Sem le dekle iz naselja prikolic, ki je imelo sanje."

Z drugim osvojenim kipcem se je zapisala v zgodovino kot najmlajša ženska kdajkoli, ki je prejela dva oskarja za glavno vlogo. Tri leta kasneje je prejela tudi zvezdo na hollywoodskem pločniku slavnih.

Prepričljiva tako kot fatalka kot pionirka letalstva Leta 2006 je Swankova zaigrala v trilerju Črna dalija (The Black Dahlia), kjer je upodobila fatalno žensko. Pojavila se je tudi v črni komediji 11:14 (2003), grozljivki Grozljiva žetev (The Reaping, 2007) ter romantični komediji P.S. Ljubim te (P.S. I Love You, 2007), lani pa je upodobila pionirko aviacije Amelio Earhart. Letos je zaključila s snemanjem biografske drame Obsodba (Conviction) in trilerja The Resident.

Poleg igralske kariere je bila Hilary tudi predstavnica kozmetičnega podjetja Guerlain. Navdušena športnica se je leta 1997 poročila z igralcem Chadom Lowom, a januarja 2005 se je par razšel. Igralka je konec leta 2006 potrdila, da se dobiva s svojim agentom Johnom Campisijem.

V videoteki na SiOL TV si oglejte Hilaryjine filme: - 11:14, - Črna dalija, - Grozljiva žetev.

Ne spreglejte