Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 10. 2010,
9.05

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zelenjava načrtovanje vrtnarjenje Vrt Vrt

Ponedeljek, 25. 10. 2010, 9.05

2 meseca, 1 teden

Oblikovanje zelenjavnega vrta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Večina prvih vrtov je bilo užitnih z zelenjavo, sadjem in zelišči. Z razvojem civilizacije pa se je oblikoval ločeni okrasni del kot simbol bogastva in moči, ki je vzvišen nad pridelovanjem hrane.

Danes se vse bolj zavedamo pomena zdrave hrane, zato so novejši trendi naklonjeni vključevanju užitnih rastlin ne samo na obrobje vrta, temveč v samo ospredje in brez sramu. Mnogi namreč želijo pridelati sami svojo zelenjavo, ki obenem prispeva pomemben delež k splošni podobi vrta.

Lep in estetsko zanimiv užitni vrt

Marsikateri vrt je premajhen, da bi na njem ločeno gojili sadje, zelenjavo in okrasne rastline, s pravim kombiniranjem in mešanjem rastlin pa lahko ustvarimo pravo malo oazo zelenja, cvetenja in obilja. Tudi užitni del vrta lahko oblikujemo tako, da bo estetsko zanimiv. Seveda je pridelovanje zdrave in sveže zelenjave še vedno pomembno, pa vendar nam lahko dajo vrtnine še mnogo več.

Njihove lastnosti, kot so barve, oblike, zanimivi listi, peclji in plodovi, lahko izpostavimo na najbolj vidna mesta na zelenjavnih ali mešanih gredicah. Posajene na dvignjenih gredah pa se nam bodo prikazale v popolnoma novi podobi.

Izbor rastlin

Količina pridelka in okusnost naj ne bo edino merilo našega izbiranja ob nakupovanju semen. Poiščimo sorte, ki so nevsakdanje zaradi videza, vonjav in okusa. Poskusimo kaj novega, kar ne poznamo. Bučke in buče sestavljajo skupino zelo zanimivih in vsestransko uporabnih plodovk, ki jih lahko uporabimo kot okras, pridelek pa pri pripravi najrazličnejših jedi. Tudi mnoge orientalske vrtnine lahko poskusimo z gojenjem na svojem vrtu. Ob eksperimentiranju z novimi rastlinami pa naj bo kljub vsemu glavnina gred zapolnjena s sortami in vrstami, ki so preizkušene, da se naša vrtnarska odisejada ne sprevrže v pravo polomijo. Med vsemi vrtninami so solatnice najmanj zahtevne in enostavne za gojenje. Potrebujejo le pest ali dve zemlje in sveža solata je tu, na voljo pa so sorte z različno barvo in obliko listov. Posebno dekorativna je blitva 'Bright Light', ki je zanimiva zaradi lepo obarvanih listnih stebel in je enostavna za gojenje.

Korenje, zelenjava | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dvignjene grede

Vrtnarjenje nam nudi številne možnosti ustvarjanja in oblikovanja. Stereotip zelenjavnega vrta s smrekovimi fižolovkami, velikimi gredami z linijsko posajenimi vrtninami in položenimi deskami za hojo med njimi marsikoga odvrača od lastnega gojenja zelenjave. Čeprav je tradicionalen tip vrta še močno razširjen, pa se uveljavljajo tudi bolj sodobne rešitve. Dvignjene grede imajo številne prednosti pred običajnimi, saj so toplejše, imajo več svetlobe in so rodovitnejše, pripravimo pa jih s postopnim nalaganjem različnega materiala. Začnemo z vejevjem za zračnost, sledi zemlja, pa listje, ki smo ga nagrabili pod drevjem in drugi vrtni ostanki ter na koncu zemlja. Organski deli bodo z razpadanjem sproščali toploto, zato bo zelenjava lepše uspevala. Bodi trend in pridelaj lastno zelenjavo. Tudi na ta način lahko prispevamo svoj delež k razbremenitvi okolja in na najboljši način varujemo naše zdravje.

Ne spreglejte