SiolNET. Dom Vrt in okolica
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Monstera: kraljica rož

0,04

termometer

monstera
Foto: Thinkstock

Monstera velja za eno najbolj priljubljenih sobnih rastlin, nekateri pa jo imajo celo za kraljico vseh rož. Izvira iz tropskih predelov Srednje in Južne Amerike, zato ne prenaša temperatur, nižjih od 15 stopinj Celzija. Prepoznamo jo po njenih močnih steblih, iz katerih poganjajo zračne korenine, in dolgopecljatih razrezanih listih.

Monstera je ena izmed rastlin, ki jih najlažje vzgajamo doma. Ker ne zahteva veliko vode in gnojenja, je odlična izbira za tiste, ki želijo prostor popestriti z zelenjem, a v to nočejo vložiti veliko dela.

monstera Foto: Thinkstock Tropska rastlina kar v domačih prostorih

Monstera izvira s tropskih območij južne Mehike in Kolumbije. Znana je tudi pod imeni rastlinski sir, sadna solata in pošastno sadje.

Ker je prilagojena tropskim podnebnim razmeram, je treba v domači oskrbi tovrstne razmere posnemati, zato jo postavite na svetlo in toplo mesto. Primerno mesto za njeno rast je bližina oken.

Najbolje uspeva, ko se sobne temperature gibajo od 18 do 25 stopinj Celzija. Priporočamo vam, da monstero v zimskih mesecih ne postavljate v bližino radiatorjev, saj jo previsoke temperature izsušijo in roža oveni.

Pri oskrbi bo potrebno obrezovanje

Ob ustreznih pogojih se lahko monstera razraste, zato je potrebno redno obrezovanje. Lotite se ga tako, da obrežete vršičke rastline vsaj od 30 do 40 centimetrov pred samimi vrhovi. Obrezovanja se lotite s škarjami ali nožem, saj ročno trganje ni mogoče zaradi njenih močnih stebel. Rastline ne krajšajte ročno, saj jo lahko ob tem poškodujete.

monstera Foto: Thinkstock Odporna proti boleznim

Monstera velja za zelo zdravo rastlino, saj jo bolezni in škodljivci le redko napadejo. Njeno zdravje ponavadi ogrožata nepravilna postavitev na svetlo in toplo mesto ter izpostavljenost temperaturnim nihanj.

Če monstero postavite blizu oken, se v zimskih dneh izogibajte njihovemu odpiranju, saj lahko temperaturna razlika zimskega zraka povzroči šok za njo.

Če opazite rjave liste, so ti običajno posledica starosti, zato te samo odstranite, da ne bodo zavirali rasti novih.

rože v kopalnici Dom Rastlinska džungla v domači kopalnici

monstera Foto: Thinkstock Oskrba monstere

V poletnih mesecih redno zalivajte svojo monstero, vsaj od dva- do trikrat tedensko. Pri zalivanju pazite, da jo zalijete ravno prav. Dajte ji toliko vode, da bo ta dodobra namočila zemljo.

Če jo zalijete preveč, počakajte, da voda izteče skozi drenažne luknje. Ujeto odvečno vodo zlite stran, saj boste v nasprotnem primeru tvegali gnitje korenin.

V zimskih mesecih ni potrebno prepogosto zalivanje. Zalivate jo lahko tudi samo do enkrat tedensko, a redno opazujte vlažnost zemlje.

Ali ste vedeli, da ima monstera užitne plodove

Čeprav sobne monstere redko proizvedejo plodove, so plodovi prave tropske monstere užitni. Po videzu jih lahko primerjamo z zeleno kruzo, po teksturi pa z ananasom.

Plodovi so izjemno sladki, oddajajo pa tudi močan vonj, ki je nekakšna mešanica ananasa in banane.

potonika Dom Okrasite vrt s potonikami

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin