Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 6. 2018,
10.07

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

opremljanje doma dekoracija doma dom

Ponedeljek, 25. 6. 2018, 10.07

1 leto, 11 mesecev

Jedilne mize za vsak prostor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
jedilna miza | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Jedilne mize so tisti del pohištva, ki ga kljub prenovam ponavadi največkrat obdržimo. Navsezadnje niso poceni, zato se včasih zdi nespametno kupiti novo mizo, če je tista, ki jo imate, popolnoma uporabna. Problem lahko nastane takrat, ko miza, ki jo uporabljate, ne ustreza velikosti in slogu prostora.

Pri jedilnih mizah gre za znaten kos pohištva, zato je nujno, da v prostor umestite mizo tiste oblike, ki ustreza velikosti in namenskosti prostora. Velike mize lahko zadušijo prostor, ga po nepotrebnem pomanjšajo in zaprejo.

pleskanje
Trendi Kako z izbiro barve vplivamo na vzdušje v prostoru

jedilna miza | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock S pravokotno obliko ne morete zgrešiti

Pravokotna oblika jedilne mize spada med najbolj tradicionalne izbire, saj se dobro sklada skoraj z vsakim slogom: tako tradicionalnim kot modernim.

Bolj kot z dolžino mize lahko zgrešite z njeno širino. Široke pravokotne mize lahko delujejo preveč formalno in neosebno, zato posegajte po tistih dimenzijah, pri katerih se ne boste počutili oddaljene od osebe, ki sedi nasproti.

Jedilna miza mora zagotoviti dovolj prosta za postavitev hrane in krožnikov, a hkrati mora biti dovolj intimna, da spodbudi sproščeno vzdušje med druženjem ob hrani.

Če se želite znebiti formalnosti pravokotne mize, lahko za to uporabite stole različnih oblik in velikosti, saj boste tako dosegli bolj domač občutek.

Pravokotna miza je primerna izbira tudi za tiste, ki imate omejen prostor. Izberite tiste dimenzije mizo, ki je dovolj majhna, da jo lahko "stisnete" v prostor, a še vedno dovolj velika, da lahko okoli nje postavite vsaj tri stole. Če se vaš slog nagiba k minimalizmu, potem boste verjetno želeli vseeno ohraniti nekaj prostora okoli nje, da bo prostor še vedno dovolj odprt. Da bi to dosegli, kupite mizo, ki nima polnih in masivnih nog.

ovalna miza | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Ovalna miza za tiste, ki ne marajo okornosti

Manj formalna oblika pravokotne mize je ovalna, ki ima svoje kote zaokrožene. To je dobra izbira za majhne prostore, saj ukrivljeni robovi mize ustvarjajo bolj nežno vzdušje v primerjavi, ostrih črt in robov pravokotne.

Ovalna miza je še posebej primerna za tiste, ki imate majhne otroke, saj boste z njo zmanjšali možnost udarcev in poškodb vaših otrok.

Pri izbiri stolov za ovalno mizo se raje odločajte za tiste barve, ki so v podobnem tonu kot miza. Stoli podobnih barv bodo pri ovalni mizi ustvarili bolj enoten prostor.

Okrogla miza spodbuja bližino okrogla miza | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Okrogla miza je najboljša za tiste, ki želijo med obrokom spodbuditi bližino in pogovor med družino in prijatelji, saj njena oblika omogoča, da se vsi sedeči med seboj vidijo in slišijo.

Tovrstna oblika mize ni primerna, če želite redno gostiti večje število ljudi, saj bi jo potrebovali v večji dimenziji, ki pa lahko deluje izjemno utesnjeno, če prostor, kjer bi jo postavili, ni dovolj velik.

Da bi se temu izognili, lahko kupite mizo, ki jo je mogoče raztegniti, in jo ob priložnosti, ko boste gostili večje število ljudi, raztegnete, sicer pa jo držite zaprto. Ker okrogle mize zahtevajo postavitev v središče sobe, predlagamo, da se izognete kupovanju masovnih lesenih miz, raje se odločajte za modernejši dizajn, ki ne deluje pretežko.

kvadratasta miza | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Kvadrataste oblike za najmodernejše

Kvadratna oblika mize spada med bolj sodobne izbire, a ima nekaj slabosti. Ta običajno zavzame veliko prostora - veliko več, kot si ga predstavljate, da ga bo, in čeprav vsi, ki sedijo za mizo vidijo drug drugega, je lahko razdalja pri večjih dimenzijah prevelika, da bi se lahko osebi, ki si sedita nasproti, nemoteno slišali.

Če imate dovolj prostora, lahko s kvadratasto obliko jedilne mize dosežete dramatičen učinek. Namesto običajnih stolov za mizo postavite mehke, ukrivljene in udobne stole, ki bodo ponudili potreben kontrast trdim robovom.

Z njeno obliko se lahko poigrate, če na središče mize postavite okroglo dekorativno skledo, napolnjeno s cvetjem, sadjem ali drugimi dodatki.

teraco
Trendi Pozabljeni teraco se je vrnil
Ne spreglejte