SiolNET.
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Doktrina šoka (The Shock Doctrine)

1

termometer

Udaren in šokanten dokumentarni pamflet, posnet po istoimenski knjižni uspešnici Naomi Klein, ki nam pojasni načela delovanja globalnega kapitalizma.

Režija: Michael Winterbottom, Mat Whitecross Nastopajo: Naomi Klein, Kieran O'Brien (pripovedovalec), Milton Friedman, Paul Bremer, Donald O. Hebb, Janine Huard, Edward M. Korry, Joseph Blair, Elisa Tokar, Harlan Ulman Žanr: Dokumentarec Dolžina: 124 minut IMDb: 7,3/10

Dokumentarna različica istoimenske knjižne uspešnice Naomi Klein poudarja glavne vidike avtoričine študije, ki problematizira porast "kapitalizma katastrofe", ekonomske teorije Miltona Friedmana oziroma t. i. Chicago Boys, ki je promovirala prosti trg za vsako ceno, po potrebi tudi z izdatno vojaško asistenco Cie in ZDA. Slednje so od konca druge svetovne vojne naprej po vsem svetu širile svoj vpliv in iskale vire zaslužka; če ne po demokratični poti, pa (največkrat) z represijo. Friedmanove ideje neoliberalnega kapitalizma so se širile od Čila 1973 in Argentine 1976, prek Anglije 1982, Bolivije 1985, Kitajske in Poljske 1989, do Rusije 1991 in vzhodne Azije sredi devetdesetih ter Afganistana in Iraka po letu 2001. Vse so temeljile na skupni predpostavki: idejo prostega trga in neuravnoteženega kapitalizma je najlažje udejanjiti v stanju šoka – npr. v času vojne, vojaškega udara, naravne katastrofe, ko se navadni ljudje ukvarjajo z lastnim preživetjem ter se nimajo časa posvečati manipulacijam ekonomistov in politike.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin