SiolNET. Digisvet Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vohunski program NSA napreden kot vesoljska postaja

2

termometer

Strokovnjaki podjetja za računalniško varnost Kaspersky Lab so ob analizi programa, ki naj bi ga NSA nameščala na trde diske, ugotovili, da je njegova struktura kompleksna "kot vesoljska postaja".

Platforma EquationDrug, ki jo je za izvajanje vohunskih operacij razvila ameriška obveščevalna agencija NSA, je eno najbolj zapletenih in naprednih do zdaj odkritih tovrstnih orodij, je zapisano na spletni strani Kaspersky Laba. Del platforme je tudi program, ki naj bi ga NSA nameščala na trde diske številnih proizvajalcev in s tem posredno vohunila za milijoni uporabnikov osebnih računalnikov.

116 načinov za vohunjenje "Treba je izpostaviti, da EquationDrug ni le trojanski konj ali še en v vrsti zlonamernih programov, temveč vohunska platforma, ki še najbolj spominja na pravi operacijski sistem. Vključuje kar 116 modulov za izvajanje nadzora nad osebnimi računalniki in elektronskimi komunikacijami, do zdaj smo jih uspešno identificirali 30," so še zapisali strokovnjaki podjetja Kaspersky Lab. Dodali so tudi, da je struktura platforme podobno napredna in kompleksna kot vesoljska postaja.

Z EquationDrug lahko NSA med drugim prestreza spletni promet, dostopa do kontrolnih mehanizmov naprav in jih vklaplja ali izklaplja, zbira informacije o računalniškem in operacijskem sistemu ter njegovem uporabniku, krade gesla iz začasnega pomnilnika in celo v živo spremlja dogajanje v oknu spletnega brskalnika. V Kaspersky Lab pojasnjujejo še, da je vohunska platforma modularna, kar pomeni, da ji lahko NSA preprosto dodaja nove prvine.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin